Iarna, un infern pentru cei fără adăpost. Patrulele sanitare încearcă să-i salveze de ger
Abandonați de familii, înstrăinați în urma unor drame sau rămași pe drumuri din cauza datoriilor. Așa se scriu multe dintre poveștilor românilor care nu au un acoperiș deasupra capului.
Iarna este un infern pentru ei - în Iași, patrulele sanitare fac eforturi uriașe pentru a-i reloca. Cei care merg pe teren descoperă, cu un nod în gât, că mulți dintre cei care dorm sub cerul liber au parte de prima lor masă caldă din ultimii ani.
Elena are 51 de ani, iar centrul de noapte i-a devenit casa de care nu s-a putut bucura în ultimii ani. Fară un serviciu constant, cu datorii acumulate la întreținere, și-a pierdut locuința și a căutat adăpost sub conductele de termoficare.
Elena Barbuță, beneficiar: „Ne-am făcut un fel de culcuș, am pus și noi ce am putut și locuiam pe stradă.
- Cum ați rezistat noaptea, iarna?
- Ne înveleam, ne dădea cineva pături, plăpumi, puneam un nailon deasupra când ploua. Adunam pet-uri de la gunoaie, pet-uri și fier vechi, pe care le vindeam.
- Din ce bani trăiați?
- Din aproape nimic, ne dădea lumea cate un pachețel, când ești sarac nici nu ai mofturi multe, nu ai niciun fel de pretenții.
- V-ați îmbolnăvit?
- Da, de plămâni, în special, de la răceli. Răceli repetate, am fost la spital. Te obișnuiești fară să vrei. Bineînțeles că sufletul îți plânge permanent.”
Ca Elena, numai în Iași sunt alte zeci de persoane cu aripi frânte de timpuriu. Narcis are 27 de ani și îl bântuie ideea că are cazier. Este singur pe lume, iar acum își caută un loc de muncă. Și-a făcut o promisiune ferma. Să nu mai comită aceleași greșeli ca în trecut.
Narcis Avram, beneficiar: „Mi se oferă un adăpost, căldură, apă caldă, toate cele, plus o masă caldă pe zi.”
Înainte să fie cazați în centre, sărmanii trec printr-un triaj medico-sanitar și sunt testați pentru o posibilă infecție cu Sars Cov 2.
Trusa de prim ajutor conține toate lucrurile necesare pentru intreventia în caz de situații de urgență. Are inclusiv kit de arsuri, kit de traumă și materiale de protecție, inclusiv aparatură de minimă intervenție, cum ar fi pulsiometru și tensiometru mecanic.
O mână de oameni patrulează în fiecare noapte prin toate cartierele din Iași pentru a-i aduna pe cei fără adăpost. O singură patrulă a reușit să identifice 20 de persoane expuse.
Marius Benchea, manager Serviciu Voluntar de Ambulanță Iași: „Încercam să facem în așa fel încât să facem față tuturor acestor solicitări care vin atât din partea populației, cât și din partea autorităților. Prin aceste misiuni reușim să salvăm foarte multe vieți.”
Iar în ultima lună, cele două centre administrate de Primărie au găzduit 100 de nevoiași.
Luminița Munteanu, director Direcția de Asistență Socială Iași: „Asistență medicală, consiliere psihologică, hrană, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, până chiar la găsirea unui loc de muncă sau până la întocmirea unei cărți de identitate, pentru că mulți dintre ei nici cărți de identitate nu au.”
Sfârșitul de săptămână va aduce ger la Iași, unde minimele vor coborî până la -13 grade Celsius.