”Hora de pomană”, obicei neobișnuit din Dolj. Localnicii cred că sufletele celor dragi revin în locurile unde au trăit
Un obicei străvechi se ține în Oltenia, în zilele de Paște. Cei care au pierdut un copil din familie, ori un tânăr ce n-a apucat să facă nunta, cheamă sătenii la „hora de pomană”.
Așa s-a întâmplat luni în comuna doljeană Călărași. Localnicii cred că, într-o astfel de zi, sufletele celor dragi revin în locurile unde au trăit.
Este o horă de pomană, pentru tinerii care au trecut la cele veșnice înainte să apuce să facă nunta. Trei ani la rând trebuie ținut ritualul, spun localnicii. Se tocmesc lăutari, sătenii se prind în horă, iar familia imparte flori, colivă și ouă roșii de Paște.
Dorina Iliuță, localnică: „Am pierdut o nepoțică… 36 de ani. Astăzi morții au înviat, așa simțim noi că sunt cu noi și in amintirea lor se face o horă de pomană.”
Deși horele se joacă de obicei cu voie bună, la aceasta mai mult se varsă lacrimi.
Oprica Dragomir, localnică: „E o tradiție care e din moși-strămoși, care s-a ținut tot mereu. Și plâns, și râs, mai mult tristețe că nu o fac de drag.”
Olimpia Șovăilă, coordonator Ansamblul Bordeiașul: „Este o împăcare sufletească a noastră pentru că ei nu au apucat să își facă o nuntă, nu au apucat să își facă o familie. Este o horă tristă, foarte tristă.”
De unde vine acest obicei, nimeni nu mai știe. Chiar și cei mai bătrâni săteni spun că așa au pomenit.
Viorica Ghiorghișiu, localnică: „Copiii mai mici dau dulciuri, floricele în horă la lume. Eu zic că vin fiecare în casele lor când e sărbătoare.”
Reporter: Morții?
Viorica Ghiorghișiu, localnică: „Eu așa zic, morții. Vin la casele lor să primească și ei daruri ce le dăm.”
Alexandra, membră Ansamblul Bordeiașul: „Morții se prind în joc cu noi când dansăm, iar lucrul acesta ne bucură foarte mult.”
La malul Dunării încă se păstrează tradiția, dar numai în satele mai răsărite.
Sorin Sandu, primar Călărași: „Cel mai important este să păstram acest fenomen cultural, tradițiile sunt un fenomen cultural, ele trebuie transmise mai departe către generațiile care vin pentru că, în felul acesta, se creează o punte între trecut și viitor.”
Hora de pomană se ține în prima sau a doua zi de Paște.