Grindina și seceta au făcut ravagii în livezile de peri din România. Ce spun producătorii

Ultima actualizare: 16-09-2020 21:54

Grindina şi secetă au distrus şi perele de anul acesta, aşa că producţia este mică şi de proastă calitate.

Un producător din Iaşi spune că în anii buni scotea şi 5 tone de pere de pe jumătate de hectar. Anul acesta însă secetă i-a ruinat afacerea.

Doina Herea, producător: "Au crescut mai mici, au şi viermi, pentru că insecta caută şi ea apă, dacă e secetă. Avem probleme şi la piaţă cu ele dacă sunt mărunte, lumea caută pere mari".

Şi în Dâmboviţa, la Voineşti, pomicultorii număra pagubele. Aici fructele au fost lovite şi de grindină.

Dan Ionescu, pomicultor: "Au fost practic sparte, s-au cicatrizat, au rămas deformate, pere care nu se pot comercializa sub nicio formă".

Într-o livadă din Prahova perii uscaţi sunt gata să se frângă sub greutatea fructelor.

Aici oamenii au de cules cam 3-4 mii de kilograme la hectar. Doar că nici belşugul nu îi încântă. Gospodarii spun că nu au unde să vândă perele astfel că mare parte din producţie este transformată în ţuica şi palincă, iar perele care cad din pom ajung hrană pentru animale.

Gabriela Micu, fermier: "Para culeasă acum pentru a o lua să îşi facă ţuica nu îţi dă mai mult de un leu pe kg sau 0,60 de bani. Ca să i le şi culegi să i le pui la saci să plăteşti oameni, oameni îţi ia 1 milion la zi, adică 100 de lei le dai mâncare, băutură".

În judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai sunt livezi cu peri. Doar parcul cu peri seculari de pe Dealul Cocoșului mai are în jur de 800 de pomi, din 20 de soiuri româneşti. Încă dau rod, iar specialiştii spun că secretul a stat în distanţă mare dintre ei şi în curăţarea frecventă. Perele de aici au stârnit inclusiv curiozitatea străinilor.

Inginer Mihai Bilegan, responsabil parc tematic: "Participăm la întâlnirea pomologilor, un simpozion care are loc în Europa, de data asta va fi în Alascia, Franţa".

Ioan Zăgrăi, director staţiuni de cercetare pomicolă Bistriţa: "Dacă ne uităm pe piaţă, preţul la pere este mai mare decât la măr, dacă sunt pierderi masive provocate de boli sau dăunători şi care nu pot fi controlate de fermier atunci sigur că renunţă."

Statisticile europene arată că, în România, s-au făcut doar 13 mii de tone de pere anul acesta. Ţările care stau cel mai bine sunt Italia, Spania, Olanda şi Portugalia. Potrivit datelor Eurostat în 2019 am importat mere, pere şi gutui proaspete în valoare de 64,5 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO