România are cu 70% mai puține livezi decât în 1990. Ce spun fermierii

Ultima actualizare: 04-03-2020 18:41

Situația plantațiilor de pomi fructiferi în România este deplorabilă. Deși avem un potențial uriaș, am ajuns să importăm masiv mere, pere, piersici sau cireșe, în special de la greci, polonezi sau spanioli.

Asta, pentru că suprafețele de livadă din țara noastră au scăzut în ultimii 30 de ani cu aproape 70%, iar înființarea unor culturi noi presupune cheltuieli uriașe. Fermierii spun că statul ar trebui să-i susțină financiar, mai ales că, în ultimii ani, vremea capricioasă i-a obligat să investească sume mari în sisteme moderne de protecție.

Cu cele 62.000 de hectare de livezi, România se află pe locul 6 în Europa, după Spania, Italia, Polonia, Grecia și Franța.

Fermierii spun că puteam fi în fruntea clasamentului dacă nu am fi distrus livezile care, acum 30 de ani, se întindeau pe 300.000 de hectare. Așa că acum ne bazăm pe importuri, în loc să culegem din plantațiile noastre.

Institutul de Cercetare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeș: „Există importuri în anul 2016 de 600.000 de tone, din care o treime sunt specii și fructe românești, autohtone, celelate două treimi din fructe tropicale, să zic citrice. Deci 200.000 de tone de mere, de pere, de căpșuni, mi se pare cam mult”.

Conform datelor EUROSTAT, în ultimii 8 ani, în țara noastră au fost înființate doar 3.400 de hectre de livezi, de patru ori mai puțin decât polonezii, de exemplu.

Fermierii români spun că investiția pentru înființarea unei plantațîi noi de pomi fructiferi este costisitoare.

E nevoie acum de instalații moderne de irigat, de plase antigrindina și pentru protecție solară, precum și de sisteme anti-îngheț.

Laurențiu Butoi, fermier: „La momentul acesta, ca să poți să fii pe piață și ai competitivitate, trebuie să produci foarte mult, trebuie să produci calitate și la prețuri mai mici. Și că să poți să realizezi lucrul acesta trebuie să investești foarte mult”.

Mihail Coman, Institutul de Cercetare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeș: „Un hectar modern înseamnă 40-50.000 de euro, cam cât o garsonieră. Există programul național „Prima casă”, dar nu există prima livada. Statul român nu participă la aceste investiții. Nu e nicio rușine, țările mari pomicole investesc singure: Spania, Polonia își investesc singuri în poporul lor”.

Daniel Ionescu, fermier: „De la plantația clasică de acum 15 ani nu obțineam mare lucru. Și a trebuit să fac rost de bani de la bancă. Credit. Și de 12 ani tot împrumutat sunt, tot investesc. Așa am reușit să modernizez totul”.

Cele mai multe investițîi s-au făcut din fonduri europene. Ca să fie profitabili, specialiștii îi îndeamnă pe fermieri să înființeze, pe lângă livezi, unități de procesare a fructelor. Recolta poate fi valorificată la preț bun dacă este vândută sub formă de sucuri, gemuri sau fructe uscate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO