Ghețarul de la Scărișoara, printre cei mai mari din lume, se topește într-un ritm accelerat | GALERIE FOTO
Ghețarul de la Scărișoara, din Munții Apuseni, cel mai mare ghețar subteran din țară și printre cei mai mari din lume, se topește într-un ritm accelerat.
Încălzirea globală afectează aceste formațiuni de gheață, iar în cazul celei de la Scărișoara într-un an topirea la suprafață a fost cât în zece, avertizează cercetătorii din Cluj. Anual, peste 100.000 de turiști din toată lumea coboară în adâncul pâmăntului pentru a vedea uriașul bloc de gheață.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara adăpostește un bloc de gheață uriaș de peste 120.000 de metri cubi și măsoară în unele locuri chiar și 36 de metri grosime. Cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj-Napoca au constatat că stratul de gheață de la suprafață s-a topit rapid, mai ales în ultimii ani, din cauza încălzirii globale. Topirea la suprafață ar fi acum de peste 20 de cm, față de alte perioade, când nu depășea 3 cm.
Cristian Ciubotărescu, președinte Asociația Speologică Sfinx Gârda: „Acum 30 de ani un buștean care are o vechime de circa 1.000 de ani era aproape complet acoperit de gheață, în prezent este ieșit din gheață. Lângă blocul de gheață unde se formează diferite formațiuni stalactite, stalagmite, acum 30 de ani dimensiunea lor era 4-5 metri, acum ajung pe la 2-3 metri”.
Diferență semnificativă este și în Rezervația mare.
Silviu Constantin, speolog: „Este un echilibru foarte fragil, suntem la o temperatură un pic sub 0 grade, undeva la -4, -5 grade. Dacă echilibrul acesta se strică, dacă ajungem ca echilibrul să fie peste 0, pierdem gheața. Acum evident, toată lumea știe și vede că nu mai sunt iernile care au fost. Gheața nu înseamnă un mare bloc de gheață, sunt stalagmite de gheață foarte frumoase, practic se duce o parte din atractivitatea peșterii, asta presupune scăderea numărului de turiști”.
Primele date despre această peșteră, un spectacol unic al naturii, sunt din urmă cu un secol. În urma studiilor, s-a constatat că blocul de gheață are peste 10.000 de ani vechime.
Cosmin Dobra, ranger Parcul Natural Apuseni: „Ea se află la o altitudine de peste 1.165 de metri. Ca și date despre ghețar, primele însemnări apar în 1921, de când se colectează date din peșteră”.
Turiștii coboară peste 200 de trepte.
Turistă: „O experiență plăcută aici și merită să vină oricine să viziteze, locul e superb”.
Turist: „E incredibil cum natura care e lăsată în pace poate să creeze asemenea peisaje”.
Turiști: „Nu mă așteptatm să fie atât de rupt de realitatea cotidiană, e cu totul altceva, e un loc mai sălbatic decât mă așteptam”.
Anual, Peștera de la Scărișoara este vizitată de aproape 100 de mii de turiști.