Garda Apulum a împlinit 11 ani. Evenimentul a fost marcat cu un spectacol de reconstituire istorică antică
Membrii Gărzii Apulum au pus în scenă un spectacol aniversar în acest weekend, la cetatea Alba Carolina. S-au împlinit 11 ani de când spun povestea locului, prin scene inspirate din istoria Imperiului Roman.
Angajați ai Muzeului din Alba Iulia și voluntari îi întruchipează pe soldații romani din Legiunea a 13-a Gemina și pe daci.
În ținute care nu lasă niciun detaliu la întâmplare, membrii trupei care dă viață cetății s-au grupat în mijlocul bătrânelor ziduri de piatra. Hainele croite după tipicul de acum 2 mii de ani, armele și armurile de zeci de kilograme au atras toate privirile.
Pasiunea pentru istorie l-a adus pe Ciprian în acest proiect de reconstituire istorică.
Ciprian: "Sunt Caius. Caius Proculeanus centurion al Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Sunt de la început în trupa aceasta. Înseamnă o satisfacție morală și personală pentru că noi promovăm mai bine că oricine patrimonial din Alba Iulia".
Și Alexandru a intrat în trupă, acum un deceniu. Este încântat că reprezentațiile atrag turiștii dornici să descopere pe viu istoria.
Alexandru: "Rolul meu este de legatus legionis, adică generalul legiunii. Se vede în ochii mei și ai colegilor că ne place. Eu am început acum 10 ani, în perioada aceea fiind student, student la istorie... Asta m-a atras".
Liviu Zgîrciu, coordonator: "Garda Apulum împlinește 11 ani. 11 ani în care prin acțiunile sale atât la Alba Iulia, cât și în țară putem spune că a devenit un brand al orașului. În momentul de față, suntem 50-60 de voluntari".
Chiar dacă a plouat, sute de turiști au asistat în instrucția soldaților romani.
Turistă: "Pentru copii este bine așa o incursiune în timp în istorie pentru a-și cunoaște rădăcinile. Noi suntem urmașii și ai romanilor și moștenim multe, multe calități".
Turistă: "Nu am mai fost la un spectacol asemănător până acum. E prima ieșire și cu piticul și i-a plăcut foarte mult. Are 5 ani, a fost tare încântat".
Turist: "Suntem turiști și suntem surprinși de cât de bogată este cultura. E că un muzeu în aer liber".
În ultimii ani, voluntarii au promovat obiceiurile acelor vremuri la sute de festivaluri din țară și din străînătate.