Galeria urbană din Bacău. Mai mulți artiști din Europa, invitați să decoreze cu arta lor fațadele blocurilor
Fațadele a șapte clădiri din Bacău se transformă în aceste zile, sub bagheta unor artiști din țară și străinatate. Lucrările, admirate de trecători, vor face parte dintr-o galerie urbană, care adună, deja, peste 60 de creații.
Câțiva artiști din Spania s-au simțit inspirați de tradițiile românești, pe care le-au integrat în viziunea lor despre dragoste și identitate.
Pauceda şi Mawe, artiști: „Dragostea este universală, identitară pentru toată lumea. Am vrut să facem câteva referiri la identitatea României cu brățara care se oferă în martie, cea cu alb și roșu, pe care o poartă unul dintre copii. Și am mai folosit unul dintre modelele de pe costumele populare românești în formă de inimă, că să aibă impact.”
Și bulgarul Jahone a vrut să suprindă esența culturii noastre.
Jahone, artist: „Tradiţia este cea care ne face să mergem mai departe. Asta este ideea principală. Croșetatul reprezintă simbolul acestor tradiţii şi asta creează viitorul”.
Iar acest artist din Germania a creat ceva diferit.
Dendyden, artist: „Am fost inspirat de o poveste din Războiul Rece. Personajul, un soldat rus, lucra la bază şi primea semnale greșite că o bombă va lovi URSS. El a decis să nu apese butonul şi asta a salvat lumea”.
Ce spun băcăuanii despre operele de artă?
Localnicii au urmărit curioși cum clădirile din oraș se transformă.
Locuitor din Bacău: „Interesant, original, super, chiar deosebit. Foarte frumos. Îmi place.”
Localnic: „Pentru copii este şi mai spectaculos pentru că zilele trecute am vizitat alte lucrări din oraș, iar în lucru efectiv nu au văzut niciodată”.
Șapte locuri din Bacău se transformă în cadrul ZidArt.
Lucian Popa, organizator ZidArt: „Artişti din România, din Europa şi din alte continente vin în oraşul nostru şi dezvoltă această galerie de artă stradală care a ajuns la peste 60 de picturi murale care fac din oraşul Bacău o atracţie turistică.”
Lucrările vor fi gata în această săptămână.