Furtul de identitate pe Instagram. Ce modalități folosesc hackerii să intre pe contul tău și cum să eviți acest lucru
Multe persoane sunt victime ale furturilor de identitate pe Instagram. Hackerii folosesc tot felul de metode pentru a fura conturile, ținând cont că Instagramul este un instrument vital de marketing și networking.
Bineînțeles, nu doar oamenii de afaceri sau paginile companiilor sunt victimele hackerilor, ci orice om obișnuit care nu își securizează contul. Iată ce trebuie să faci în cazul în care ți-a fost furat contul de Instagram și care sunt metodele folosite de infractori.
Ce se întâmplă când îți fură cineva contul de Instagram
În cazul în care contul tău de Instagram a fost compromis, nu trebuie să te panichezi, mai ales că nu ești singurul în această situație. Matthew Krull, un specialist în media socială la agenția de comunicare Novita, susține că utilizatorii obișnuiți se confruntă des cu situații de acest gen.
Există câteva semne clare că poți avea un cont de Instagram spart. De obicei, hackerii schimbă imediat datele tale personale cu scopul de a te îndepărta de propriul cont. De fiecare dată când adresa ta de email, numărul de telefon sau parola sunt schimbate, vei primi o alertă prin email de la adresa [email protected]. Dacă nu ai făcut nici o modificare, este un semn că un hacker ar putea avea acces la contul tău. Instagram te va avertiza și în cazul unor "încercări suspecte de conectare", ceea ce poate însemna că un hacker încearcă să acceseze contul tău, conform arhitecturaldigest.com.
Un alt indiciu că contul tău de Instagram a fost compromis este observarea unor activități neobișnuite în fluxul tău. Mai clar, poți vedea fotografii noi, reels-uri sau insta-story-uri despre care nu ai nicio idee. De asemenea, în unele cazuri, urmăritorii tăi pot primi mesaje directe de pe profilul tău, mesaje pe care tu nu le-ai trimis.
Metode de furt a identității pe Instagram
Iată câteva metode utilizate de către hackeri pentru a fura parolele conturilor de Instagram, conform keepsecurity.com:
Încălcări de date: Încălcările de date sunt una dintre cele mai frecvente modalități prin care conturile sunt furate. În 2022, peste 422 de milioane de oameni din SUA au fost afectați de 1.802 de încălcări de date. Aceste încălcări, adesea la companii majore cu milioane de utilizatori, pot expune numele de utilizator și parole, informații medicale, numere de card de credit, numere de securitate socială și altele.
Spargerea parolelor prin forță brută: Forța brută este o metodă prin care parolele sunt sparte prin folosirea unui program care ghicește repetat parole aleatorii până când găsește una potrivită. Aceste programe pot încerca sute de parole pe secundă - dar au mai multe șanse de a ghici parole care conțin cuvinte din dicționar (cunoscute și sub denumirea de atac cu dicționarul) sau parole care sunt scurte.
O parolă aleatorie de opt caractere poate fi spartă în opt ore. O parolă mai scurtă decât atât poate fi spartă aproape instantaneu. O parolă aleatorie de optsprezece caractere, cu o combinație de cifre, litere și caractere speciale, ar necesita trilioane de ani pentru a fi spartă.
Ghicitul: Hackerii pot aduna informații cercetând amprenta digitală și pot încerca să ghicească parola folosind ceea ce învață. De exemplu, ar putea încerca să folosească numele celor dragi, data de naștere sau adresa de acasă ca parte a unei parole. Din păcate, infractorii cibernetici au adesea succes în aceste încercări, deoarece este obișnuit să se creeze o parolă cu aceste informații. Evită utilizarea detaliilor personale, în special a celor găsite pe rețelele de socializare, pentru a-ți face parolele mai puternice.
Spionajul de la distanță: Spionajul de la distanță se referă la furtul de informații, inclusiv parole, prin observarea fizică a victimei în timp ce introduce informațiile. Tehnicile pot include persoane care se apleacă atunci când cineva își introduce codul PIN la un bancomat sau înregistrarea video a unei persoane care introduce parola. Aceasta se poate întâmpla într-un birou, într-un spațiu de coworking, într-o cafenea sau oriunde în care tastatura sau ecranul computerului tău pot fi vizibile.
Malware și keylogging: Linkurile și fișierele malware pot conține software-uri dăunătoare create de către infractori cibernetici. Utilizatorii pot descărca malware din greșeală atunci când devin victime ale escrocilor online, cum ar fi atacurile phishing. Există multe moduri în care malware-ul poate compromite computerul tău, dar unul dintre cele mai comune tipuri, numit keylogger, înregistrează fiecare tastare. Cu această informație înregistrată, infractorul cibernetic îți poate fura parolele și orice altă informație confidențială sau sensibilă pe care o tastezi pe computer.
Atacurile de tip man-in-the-middle: Atacurile de tip „om în mijloc” au loc atunci când infractorii cibernetici interceptează datele trimise între două entități. Există diverse modalități de a realiza acest lucru, dar infractorii cibernetici adesea folosesc rețele WiFi publice pentru a-și ataca victimele. Multe informații sensibile pot fi furate folosind atacurile de tip om în mijloc, inclusiv parolele.
Ingineria socială: Infractorii cibernetici folosesc adesea ingineria socială pentru a fura parolele. Ingineria socială, care poate fi folosită împreună cu alte metode, cum ar fi phishing-ul, implică utilizarea de metode psihologice pentru a câștiga încrederea victimei și a crește probabilitatea ca aceasta să furnizeze informații sensibile. Aceste tehnici se bazează adesea pe investigații legate de amprenta digitală a victimei pentru a-i câștiga încrederea acesteia. Exemple ale acestor metode pot fi folosirea unui mesaj urgent pentru a provoca panică victimei și a o determina să furnizeze informații fără să gândească.
Atacurile de password spraying: În cazul acestor atacuri, hackerii folosesc câteva parole comune pentru a ataca mai multe conturi pe un singur website sau aplicație. Parolele comune - cum ar fi 123456 - sunt ușor de accesat, deoarece mulți oameni le folosesc în ciuda faptului că știu că nu sunt foarte sigure. Acest tip de atac îi permite probabil hackerului să aibă acces la sute de conturi pe o platformă majoră și evită blocarea parolelor care rezultă din atacuri de forță brută.
Phishing-ul: Unul dintre cele mai comune tipuri de atacuri, phishing-ul, are loc atunci când un hacker pretinde că este o entitate legitimă, cum ar fi banca ta, și cere informații sensibile, cum ar fi parola ta. Ei pot chiar să folosească un site fals, care este o pagină de autentificare falsă care arată ca cea reală, pentru a colecta informațiile personale ale victimei.
Cum să-ți recuperezi contul de social media
Dacă cineva ți-a spart contul tău de Instagram, există posibilitatea să-l recuperezi, dar trebuie să acționezi rapid pentru a preveni orice altă problemă suplimentară a contului tău de către hacker. Dacă acționezi rapid, există șanse mari să îl alungi pe hacker, înainte ca acesta să îți modifice datele, să șteargă pozele sau să posteze pe profilul tău. Astfel, poți evita dificultatea de a recupera contul de Instagram prin intermediul unei solicitări de suport către Meta.
Cu toate acestea, dacă hackerul a depășit etapa de simplă autentificare și a schimbat detaliile contului tău, precum parola, adresa de email și numărul de telefon, procesul de recuperare a profilului devine mult mai dificil. În funcție de pagubele deja cauzate, Instagram ar putea să ofere asistență pentru recuperarea contului tău. Totuși, trebuie să fii pregătit: Dacă hackerul ți-a șters contul, este posibil ca echipa de suport Instagram să nu aibă posibilitatea de a-l recupera.
În cazul în care contul de Instagram este spart, procedura de recuperare depinde în mare faptul de ceea ce a făcut hackerul, mai exact, dacă a modificat parola sau informațiile de contact asociate contului.
Dacă te confrunți cu problema în care parola nu funcționează, poți încerca să rezolvi situația urmând pașii de resetare a parolei oferiți de pagina de autentificare în aplicația Instagram. În cel mai bun scenariu, vei primi un link de autentificare pe adresa de email sau numărul de telefon, iar utilizând un cod de securitate, vei putea să îți recuperezi contul și să îți schimbi parola. Dacă nu primești email-ul de resetare a parolei, situația poate fi complicată, indicând că hackerul a schimbat și adresa de email și numărul de telefon asociate contului. În acest caz, trebuie să raportezi activitatea suspectă către Instagram, urmând instrucțiunile furnizate. Procesul de recuperare poate dura zile sau săptămâni.
Cum ar trebui să reacționezi dacă ai suspiciuni că cineva încearcă să îți acceseze contul de Instagram
Există câteva semnale de alarmă care pot indica tentativa sau reușita unui hacker în acest sens. Trei dintre acestea sunt primirea unui email de la Instagram privind modificarea parolei, fără ca tu să inițiezi acest proces, primirea unei cereri de schimbare a adresei de email de la [email protected] și observarea de postări pe profilul tău pe care nu le-ai făcut tu. Iată cum poți cere asistență în astfel de situații:
Dacă Instagram detectează activitate suspectă pe contul tău și cineva încearcă să-ți reseteze parola, vei primi un email de la Instagram care te va informa despre această schimbare.
Dacă primești un email de la adresa [email protected], care indică faptul că cineva a solicitat schimbarea parolei tale fără consimțământul tău, este posibil să fie o încercare de spargere a contului tău de Instagram. Raportează situația către Instagram utilizând link-ul din email și schimbă imediat parola.
În cazul în care primești un email de la [email protected] care te întreabă despre schimbarea adresei de email asociate contului tău de Instagram, dar nu ai inițiat tu acea solicitare, fă clic pe link-ul din mesaj care spune "Securizează-ți contul". Dacă nu poți accesa pagina de autentificare Instagram, hackerul ar fi putut să-ți schimbe parola. Nu dispera încă - poți solicita ajutor printr-un link de autentificare sau un cod de securitate.
Cu toate acestea, fii precaut când vine vorba de emailurile de la Instagram: Anumite mesaje care par a fi de la Instagram ar putea fi tentative de phishing sau escrocherii de la hackeri, care pot duce la compromiterea contului tău sau instalarea de malware pe dispozitivul tău. O veste bună este că Meta a dezvoltat o funcție pentru a te proteja împotriva escrocheriilor prin email. Accesând secțiunea de securitate a aplicației Instagram, poți vedea ce emailuri ți-a trimis Instagram în ultimele două săptămâni, oferindu-ți posibilitatea de a verifica autenticitatea unui email.