Organizația de fotografi care promovează locurile de poveste din România
Nu mai e un secret că România are multe locuri de poveste care pot atrage mii și mii de turiști.
De la cărări de munte bine ascunse în inima pădurii, defileuri spectaculoase și până la viața sălbatică disparută deja în alte țări.
Ca să păstreze vii frumusețile țării, mai mulți fotografi s-au adunat într-o organizație care încearcă să promoveze aceste peisaje de vis, dar și să arate oamenilor schimbările din natură.
Natura a fost extrem de generoasă cu țara noastră, însă uneori cei care o admiră nu știu să aibă grijă de ea. De la an la an numărul turiștilor care ajung pe munte sau în Deltă, de pildă, crește simțitor, iar uneori ceea ce rămâne în urma lor nu e tocmai plăcut. Așa a luat naștere Organizația Fotografilor de Natură din România - o mână de oameni pasionați, care prin pozele lor încearcă să promoveze și să conserve natura cu tot ce înseamnă ea.
Dan Dinu, membru fondator FORONA: "Încercăm să educăm mai mult, să facem fotografii la început de drum, să înțeleagă ce înseamnă fotografia de natură, ce înseamnă să te comporți ok în prezenta unei specii, ce înseamnă să lași habitatul natural în care fotografiezi la fel cum l-ai găsit."
Obiectivele aparatelor lor de fotografiat surprind de la peisaje spectaculoase, până la plante rare sau animale sălbatice pe care suntem norocoși să le mai avem și care fac din România o excelentă destinație fotografică, atât pentru fotografii autohtoni, cât mai ales pentru cei străini.
Kinga Mihaly, fotograf: "Îmi doresc ca prin imaginile, acțiunile și proiectele noastre, să putem contribui la protejarea, conservarea naturii și la promovarea fotografiei de natură în România."
Doru Șpac, fotograf: "Avem foarte multe specii de păsări, iar atunci când am început să fotografiez păsări mi-am dat seama cât de puține știu despre ele. Am început să popularizez acest tip de fotografie în stilul documentar , iar de la Forona pot să învăț să accesez și fotografia artistică."
Nandor Nemeș, fotograf FORONA: "Este un domeniu destul de neglijat la noi în țară și mi-ar placea ca prin fotografiile mele să pot să scot cumva în evidență astfel încât lumea să conștientizeze importanța acestor plante."
Rezultatele spectaculoase au în spate multă muncă. Hobby-ul este unul costisitor și poate ajunge la câteva mii de euro dacă alegi să investești în aparate de fotografiat performante. Totuși, și un telefon inteligent poate face minuni.
Daniel Ștefan, fotograf FORONA: "Pe lângă aparatul pe care îl cari cu tine trebuie să ai și tot echipamentul necesar, adică cort, apă și mâncare în principal, că să poți să fotografiezi peste noapte. Pentru mine forona reprezintă un avantaj din prisma asta pentru că poți să culeg sfaturi despre ce trasee să aleg, să abordez, ce echipament să car astfel încât să îmi fie cât mai ușor să realizez fotografii cât mai bune."
Din organizație fac parte până acum 50 de fotografi profesioniști și amatori, însă oricine se poate înscrie.