Forfotă în bucătării și piețe. Gospodarii pregătesc zacusca, gemurile și murăturile pentru iarnă

×
Codul embed a fost copiat

În multe gospodării, oamenii încep să facă deja provizii pentru iarnă. Merg prin târguri, de unde cumpără direct de la producători legume și fructe. Forfotă este și în bucătării. Acolo se prepară zacusca sau alte conserve pentru sezonul rece.

În Cetatea Alba Carolina, producătorii au pus pe tarabe cele mai frumoase fructe și legume pentru a atrage clienții. Se întâmplă după un an greu, în care seceta le-a făcut probleme.

Maria Anghel, producătoare de legume: „Am reușit, prin udare, irigare, să obținem producție bună”.

Reporter: „Există cerere pentru ceapă?”

Maria Anghel: „Să știți că foarte multă”.

Citește și
bebelus
Primul bebeluș născut după aproape 30 de ani, într-un sat din Italia. Micuța a devenit principală atracție turistică

Ionela Morar, producătoare de fructe: „A fost un an dificil și pentru noi, dar în majoritatea Europei au fost probleme cu fructele, chiar dacă la noi a fost înghețul din primăvară. Prețul este mai mare”.

Claudia Stanciu, producător de legume: „Avem diverse soiuri de dovlecei ornamentali, foarte frumoși, sunt și comestibili unii dintre ei, aceștia”.

Fructele, la mare căutare

Căutați au fost și smochinii la ghiveci. Fructele sunt perfecte pentru o dulceață.

Ștefan Necșuleu, producător: „Când crește, poate să producă peste 15 kg de fructe”.

Reporter: „Până la ce temperatură rezistă?”

Ștefan Necșuleu: „Până la minus 15 grade, nu are pretenții de apă”.

Oamenii au avut de unde alege. Un kilogram de gogoșari s-a vândut cu 10 lei, în timp ce o funie de ceapă începea de la 15 lei.

Clientă: „Am luat usturoi, slăninuță, tăiței de casă, care sunt extraordinari, fasole untoasă și boia de ardei”.

Clientă: „Am luat dulceață de pepene galben, o delicatesă, am luat și un gem de caise, fasole grasă adevărată”.

Zacusca, preparatul vedetă al toamnei

Iar din târg sau de la piață, fructele și legumele ajung în bucătărie, pentru conservele din sezonul rece. În această gospodărie din Alba Iulia se pregătește deja zacuscă tradițională.

Bucătar: „Am folosit trei kilograme de ceapă, 13, aproape 14 kg de gogoșar, 20 de kg de vinete, bineînțeles adăugăm sare, piper, foi de dafin. Am călit ceapa în ulei, am dat gogoșarul prin mașină, urmează să adăugăm vinetele și să fiarbă la foc mic undeva la trei ore”.

Mii de borcane cu zacuscă se pregătesc și în această fabrică din Sebeș, pentru cei care nu vor să piardă ore în bucătărie.

Florin Bebeșelea, producător: „Zacusca noastră ajunge în toată țara, la magazinele de produse tradiționale”.

Reporter: „A crescut cererea?”

Florin Bebeșelea: „A crescut pe an ce trece, cu cel puțin 20%”.

Reporter: „Este mai scumpă materia primă anul acesta?”

Florin Bebeșelea: „Este mai scumpă, dar ne descurcăm”.

Dar zacusca se găsește și sub alte forme.

Urcan Florin, gelatier: „E făcută din făină de roșcove, din zacuscă, puțin zahăr, dextroză și puțină apă. Astea sunt ingredientele, e exact zacusca pe pâine”.

Cei care au gustat deja înghețata de zacuscă au rămas surprinși.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Primul bebeluș născut după aproape 30 de ani, într-un sat din Italia. Micuța a devenit principală atracție turistică
Primul bebeluș născut după aproape 30 de ani, într-un sat din Italia. Micuța a devenit principală atracție turistică

Lara, primul copil născut după 30 de ani în satul italian Pagliara dei Marsi din Abruzzo, a devenit celebră și a readus în atenție criza demografică din Italia, unde natalitatea se află printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

 

Un bărbat dat spre adopție la naștere și-a cunoscut fratele după 60 de ani. A zburat 16.000 de km ca să-l întâlnească
Un bărbat dat spre adopție la naștere și-a cunoscut fratele după 60 de ani. A zburat 16.000 de km ca să-l întâlnească

După șase decenii, Russell Gower și-a întâlnit fratele pierdut, Peter, într-o reuniune emoționantă la Brisbane, Australia, parcursul călătoriei fiind de peste 16.000 km.

Un alpinist român pleacă în Antarctica pentru a cuceri Mount Vinson. „Marea problemă este frigul”
Un alpinist român pleacă în Antarctica pentru a cuceri Mount Vinson. „Marea problemă este frigul”

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, cunoscut pentru că a cucerit vârful Everest (8.848 m) şi cei mai înalţi şapte vulcani din lume, va pleca pe 27 decembrie spre Antarctica, unde şi-a propus să escaladeze Mount Vinson (4.892 m).

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.