Mulţi români se vor putea vaccina la locul de muncă, împreună cu familia. Anunțul Guvernului

Dată publicare: 20-04-2021 18:02
Dată actualizare: 20-04-2021 19:35


Foarte mulți oameni se vor putea vaccina chiar la locul de muncă, cu tot cu familie, anunță Guvernul.

Va fi mai comod și mai rapid, pentru că nu va fi nevoie de programare prin platforma de vaccinare, spun reprezentanții firmelor, care au pus la punct regulile, împreună cu autoritățile.

La Cluj, de pildă, mai multe firme mari anunță că vor începe imunizarea a mii de angajați, iar la Spitalul Județean din Timișoara doritorii au început să meargă la vaccin chiar și noaptea, pentru că au la dispoziție primul centru deschis non-stop.

Unii dintre angajații companiilor din România vor fi vaccinați direct la locul de muncă, fără să se programeze pe platforma de vaccinare. Mai multe firme s-au pregătit deja.

Paul Barna, reprezentant dezvoltator imobiliar: „Accesul se face de pe terasă, intră în zona de recepție. În zona de recepție se identifică persoana cu cartea de identitate, merge mai departe în zona de așteptare.”

În sală se va face vaccinarea. De acolo se va merge în zona post-vaccinare pentru 15 minute. Ieșirea se face pe altă ușă decât cea de intrare.

Patru astfel de centre de vaccinare cu circuit închis vor putea fi amenajate în parcurile industriale din județul Cluj. O companie producătoare de echipamente tehnologice se pregătește să își vaccineze cei 2.700 de angajați.

Alina Negru, director companie de automatizări: „O să avem un singur flux de vaccinare, prin care o să reușim să vaccinăm în jur de 90 de persoane pe zi.''

Oamenii de afaceri au stabilit deja cu Guvernul că procedura va fi simplă: angajatorii vor face liste cu cei care vor să se vaccineze, pe care le trimit apoi la Direcția de Sănătate Public[. De acolo vor veni dozele.

Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor: „Cine poate să se vaccineze în aceste spații sunt angajații operatorilor economici sau ai subcontractorilor, partenerilor sau membri ai familiilor acestora.''

Planul este ca centrele să înceapă să funcționeze înainte de Paște. La discutile cu Guvernul, antreprenorii au venit și cu un model de centru de vaccinare: ar exista o zonă de triaj, una în care se face vaccinarea, o alta de așteptare, dar și spații destinate personalului medical, dotate cu frigidere, în care vor fi păstrate stocuri suficiente de vaccinuri pentru cel mult trei zile.

Între timp, de marț, pe platforma de vaccinare se fac programări pe timp de noapte. La Timișoara, la Spitalul Județean, funcționează primul centru non-stop. Acolo au mers și soții Șeitan.

Ana Șeitan: „Am un copil de patru ani. Vreau să meargă la grădiniță, să ieșim în libertate.''

Marian Șeitan: „Nu mai stăm la cozi.”

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean: „Platforma permite programările expres pentru cei care doresc să se programeze noaptea și nu au timp altcândva.''

La centrul de vaccinare de la Spitalul Județean din Timișoara pot fi vaccinate, în 24 de ore, în jur de 800 de persoane.


VIDEO PROTVPLUS.RO