Industria care înflorește în România. Producția a explodat în ultimul an, în mare parte datorită importurilor
A crescut cantitatea de lactate fabricate în România. În primele luni ale anului, fabricile de procesare au colectat mai mult lapte de la fermieri, pe care l-au îmbuteliat ori l-au transformat în brânzeturi, unt, și smântână.
Potrivit Institutului Național de Statistică, față de anul trecut și importurile au urcat cu peste 34%.
Tancurile cu lapte ale fermierilor s-au golit mai repede în acest an. Cel puțin așa arată datele INS, potrivit cărora fabricile de procesare au colectat cu 7,6% mai mult lapte de la fermierii noștri. Au crescut și importurile, cu 40%.
Claudiu Davițoiu, agricultor: „Colectarea într-adevăr a crescut. Pentru că a crescut și producția în țară. Noi lapte la export, materie primă, nu dăm. Fiecare procesator își face niște calcule. De unde să ia laptele cel mai ieftin?! Ei vor să cumpere cât mai ieftin. Prețul nostru, la ora actuală, la poarta fermei, cum o să vând eu de la 1 mai, e mai mic ca acum 2 ani”.
Creșterea cantității vine la pachet și cu producții mai mari de lactate. În primele două luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, fabricile au produs cu 18% mai multe brânzeturi - peste 17.000 de tone, dar și mai multă smântână, peste 11.000 de tone, și lapte de consum - 63.000 de tone.
O fabrică din Colțești, Alba, de pildă, și-a crescut producția de brânzeturi cu 10% într-un singur an.
Iuliu Cacovean, inginer producție: „Cantitatea de brânză este mai mare. Din gama noastră de brânzeturi maturate, brânzeturile cu condimentate au început să se vândă mai bine, brânza cu chili, cu nucă, trufe dintre cele condimentate. În procente, între 15-20%.”
Unii procesatori spun că mai multe solicitări sunt de la magazinele din țară, dar și din străinătate, drept urmare, au produs mai mult.
Marius Bîcu, reprezentantul unei fabrici de lactate: „Avem o creștere de 20% a producției și a vânzărilor față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem tot mai mulți oameni la magazinul de la poarta fermei. Am crescut foarte mult la telemea, telemea puțin sărată, telemea proaspătă”.
Portivit INS, dacă anul trecut prețul unui litru de lapte era în medie de 6 lei, anul acesta a scăzut până la 4 lei.