Fermele de nurci și șinșilă, interzise în România. Hainele de blană au pierdut tot mai mult teren la noi în țară
Creşterea şi uciderea de nurci și şinşilă pentru obținerea hainelor de blană va fi interzisă în România. Suntem al 22-lea stat care face asta. Deputații au votat marți proiectul de lege care va reglementa de altfel și comercializarea acestor vietăți.
Cei din industrie susțin că măsura ar afecta mii de angajați, în timp ce organizațiile pentru protecția animalelor sunt nemulțumite că legea va intra în vigoare abia în 2027.
În România, conform asociațiilor pentru protectia a animalelor, există două ferme de nurci și cel puțin 10 de șinșile. Sunt însă și oameni care cresc aceste animale ilegal.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Andreea Roseti, președintele Humane Society International: ”Ca să înțelegeți exact cât de crudă este industria. Puii de șinșile sau nurcă se nasc la începutul anului și apoi sunt uciși la sfârșitul anului. Deci ei trăiesc undeva la 8 luni. Important, nu este o industrie care o să influențeze negativ publicul. Sunt convinsă că în perioada de 2 ani care li s-a acordat acești oameni vor putea să se reorienteze”.
Gheorghe Pecingină, inițiatorul legii: ”Blănurile din România se prelucrează în alte țări. Mai mult decât atât, aici se face doar treaba murdară. Mă bucur că suntem a 22-a țară europeană care interzice astfel de lucruri și nu suntem o țară care importăm industriile mizerabile”.
Nu în ultimul rând, hainele de blană au pierdut tot mai mult teren la noi în țară.
”Sunt neutră din punctul acesta de vedere. E frumos, elegant. Dar, mă rog, probabil este legat de protecția asta a animalelor și da, trebuie menținute unele specii, conservate”.
”N-aș purta de blană niciodată pentru că suntem iubitori de animale, așa că...”.
”Am una, dar cred că dacă se va pune accent pe creșterea calității blănurilor artificiale aș avea deschidere, m-aș reorienta cu siguranță”.
Într-adevăr, în ultimii ani, tocmai datorită restricțiilor impuse la nivel mondial, designerii au încercat să folosească blănuri artificiale.
Maurice Munteanu, critic de modă: ”Blana naturală a dispărut aproape peste noapte din parcursul firesc al colecțiilor și nimeni într-o primă fază n-ar fi crezut acest lucru. Iată că a fost posibil. Toți designerii, de la cei mai mici la cei mai mari, sunt mult mai conștienți atunci când vine vorba despre materiale, chestiunile care țin de această etică”.
Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2027.