Expoziție emoționantă la Cluj-Napoca. O parte din poveștile a 12 pacienți oncologici, redate prin fotografie și pictură
În luna dedicată prevenției cancerului, zeci de oameni și-au dat întâlnire, în Cluj-Napoca, la o expoziție emoționantă. Fotografiile prezentate au în spate povești dureroase ale unor pacienți oncologici.
Aceștia și-au pictat și pozat cicatricile rămase în urma operațiilor.
Claudia are 51 de ani, iar în 2018 a primit un diagnostic crunt - cancer ovarian. Acum 4 ani, boala a recidivat, de data aceasta la sân.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De-a lungul timpului, a suferit șase intervenții chirurgicale, iar cicatricile au rămas. Acum, au fost pictate și pozate, ca o amintire a unei bătălii câștigate.
Claudia Ghira: „Mi s-a părut că fac ceva unic și mi s-a părut că este locul meu unde aș putea să-mi exprim poate toate necazurile prin care am trecut și totuși bucuriile pe care le trăiesc acum printr-o expunere pe cicatricele mele oncologice. Ne-am simțit o zi ca adevărate dive”.
Și Claudiu a arătat că doar printr-o luptă dură poți câștiga bătălia cu această afecțiune nemiloasă.
Claudiu Pop: „Mă consider că sunt unul dintre cei norocoși care au câștigat la loterie, dar nu bani, ci o viață nouă. Povestea mea ține și de oamenii care au fost lângă mine, deoarece ei m-au inspirat să fac niște analize pe care nu le-am făcut niciodată în viața mea”.
Șase pictori, alături de un fotograf, au reușit să arate, cu ajutorul imaginilor, o parte din poveștile celor 12 luptători, care și-au expus suferința.
Adina Suciu, pictor: „A fost foarte delicat, adică parcă îmi era frică să pun pensula pe cicatricea aceea pentru că știu că avea o poveste foarte mare, a fost foarte inspirațional pentru mine. Încă simt niște durere în sufletul lor, dar în același timp, văd o putere extraordinară din partea lor. Și un curaj de viață, și o poftă de viață”.
Evenimentul este deja la cea de-a 5-a ediție. Multe dintre tablouri au ajuns să fie admirate pe holurile mai multor spitale din toată țara.
Alina Nistor, organizator: „Au fost primite cu brațele deschise, atât de medici, cât și de pacienți și chiar ne încurajează. Foarte multe femei care vin la noi sunt cu mastectomie sau dublă mastectomie și nu toate pot să-și vadă cicatricile, și am zis hai să încercăm cumva să îi dăm viață. Și efectiv i-am dat viață. Cum? Pictându-ne viața pe acele cicatrici”.
Potrivit ultimilor date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul persoanelor cu cancer din România, aflate în evidenţa medicilor, a depăşit 550.000.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, expozitie, fotografie, pictura, oncologie,
Dată publicare:
22-10-2024 08:33