UPDATE: SUMMIT AMA DABLAM! Expediție în Himalaya pe cel mai tehnic vârf din lume. Jurnal LIVE BLOG

Ama Dablam
Shutterstock

Zsolt Vago, colegul nostru de la Știrile ProTV, alături de Gabriela Stanciu, au pornit într-o expediție spectaculoasă în Himalaya. Cei doi încearcă să urce pe Ama Dablam, considerată cea mai tehnică ascensiune de vârf din lume.

Jurnal 15 octombrie

După atingerea vârfului Ama Dablam și coborârea la Camp 2, Zsolt a reușit să ne trimită mai multe informații despre cum a decurs ascensiunea finală, dar și fotografii și un video chiar din vârf.

"Pe data de 13,  ora 23.00 am pornit cu Gabi și cu cei doi șerpași spre vârful Ama Dablam, pe un cer senin și vânt slab. Am pornit din Camp 2, deși exista posibilitatea unei tabere superioare - Camp 3 - , dar, aceasta fiind foarte expusă avalanșelor, am decis sa pornim din Camp 2. Totul a decurs bine în prima parte a urcării. Undeva la ora 03.00 AM a pornit vântul tare și a scăzut foarte mult temperatura, dar nefiind cu zăpadă am avut vizibilitate bună și am reușit să urcăm. Astfel, la ora 08.30 AM , am ajuns toți patru pe vârf . Am făcut câteva poze, ne degerau mâinile ????, iar după aproximativ 15 minute am început coborârea. Am ajuns in tabăra de bază la 08.30 PM obosiți, dar fericiți pentru reușita expediției. Astăzi ne refacem în tabăra de bază, iar mâine pornim spre Lukla și Kathmandu. Vă mulțumesc că ați fost alături de noi in această expediție!" ne-a transmis colegul nostru, Zsolt. 

Vezi și un scurt colaj video al întregii expediții

Citește și
iPhone ChatGPT
ChatGPT nu a ezitat să facă orice pentru a evita să fie închis. Cât de îngrijorător e

 Jurnal 14 octombrie - SUMMIT! 

Într-un mesaj scurt pe care ni l-a trimis, Zsolt ne-a anunțat chiar din vârf - "Ama Dablam SUMMIT 2023!

Așteptăm de la echipa de acolo mai multe fotografii și filmări pe care să le împărtășim cu voi.

__

*Pentru mai multe imagini din  expediția de pe Himalaya, vedeți Galeria Foto

În video de mai jos, vedeți expediția pe Island Peak

Jurnal 11 octombrie

Zsolt și Gabriela se pregătesc să urce pe Ama Dablam. Potrivit programului, joi dimineață, urmează să pornească spre vârf. Întreaga expediție de urcare ar trebui să dureze trei zile.

zi de relaxare pe Himalaya

Înainte de a porni spre vârf, în tabără se va organiza o ceremonie purja. Mai mulți călugări vor veni în tabără și vor organiza o ceremonie religioasă prin care vor aduce ofrande muntelui și îi vor cere permisiunea să urce pe vârf.

zi de relaxare pe Himalaya

„Mâine dimineață după ceremonia purja, ne pornim spre vârf, teoretic în trei zile ar trebui să facem vârful. Azi a fost zi de relaxare și spălat haine”, a transmis Zsolt.

zi de relaxare pe Himalaya

zi de relaxare pe Himalaya

Jurnal 09 octombrie 

 Zsolt și Gabriela au ajuns la 6.000 de metri altitudine și și-au pus corturile la baza vârfului Ama Dablam, în camp 2.

Camp 2

„Am coborât în tabăra de bază, am început urcarea ieri, până în camp 1, după o noapte destul de complicată, corturile stau pe o muchie de stâncă, azi dimineață după o cafea, am început să urcăm. Ne am bucurat de soare toată ziua, în jur de ora 13 am ajuns în camp 2. Ne am lăsat o parte din echipament și apoi am coborât în tabăra de bază. Pe drum am avut ocazia să ne bucurăm de peisaj. În următoarele două zile suntem în recuperare, de asemenea suntem atenți și la echipa care montează, corzile fixe”, a transmis Zsolt.

Deocamdată nu s-a stabilit data exactă pentru urcarea pe vârf, deoarece acest lucru depinde în primul rând de momentul în care vor fi montate corzile fixe.

Camp 2

Camp 2

Jurnal 08 octombrie

"Viața în camp este tihnită și ne pregătim pentru prima rotație. În această dimineață urcăm în Camp 1 , dormim acolo, urcăm în Camp 2 - de-acolo revenim în tabăra de bază pentru refacere. Vom folosi această urcare ca să ne ducem din echipament in Camp 2 , să ne fie mai ușor la tura în care vom încerca vârful" ne-a trimis Zsolt alături de alte imagini spectaculoase.

 

Jurnal 5 octombrie

Gabriela și Zsolt au ajuns astăzi în tabăra de bază Ama Dablam. Vârful este ascuns printre nori și se poate vedea foarte puțin printre nori.

Tabăra de baza Ama Dablam

Tabăra de baza Ama Dablam

În bază sunt doar câteva corturi, dar semnele începutului de sezon sunt peste tot. Se aduc materiale, corturi, bucătari de campanie. Yaci cară în spinare materialele necesare taberei de bază.

Tabăra de baza Ama Dablam

„În zilele care urmează, va veni o echipă de șerpași profesioniști care urmează să verifice și să schimbe, unde se impune, linia de corzi fixe. Noi începem turele de rotații în camp 1, câmp 2 și la a treia rotație vom încerca să urcăm vârful”, a transmis Zsolt, care a fost nevoit să coboare aproximativ o oră în vale pentru a găsi o zonă cu semnal. În tabără nu sunt posibilități de comunicare, nu e semnal la telefon și nici conexiune la internet.

Tabăra de baza Ama Dablam

Jurnal 4 octombrie

Vremea nu este foarte prietenoasă în Himalaya zilele acestea. Dar în ultimele zile, Zsolt și Gabriela au avut oportunitatea să se odihnească puțin. Între reprizele de ploaie au reușit să înainteze și au ajuns în Pangboce, locul din care urmează să pornească spre Ama Dablam.

Pombagce

„Mâine dimineața (n.r. Joi) pornim spre tabăra de bază. Ascensiunea finală este programată pentru noaptea de 13 octombrie, dacă se întrunesc toate condițiile. Avem câteva zile de rezervă. Suntem încrezători în șansele noastre”, a transmis Zsolt.

Pombagce

O problemă cu care se confruntă în această etapă a expediției este lipsa semnalului mobil și a internetului. Pe măsură ce urcă ar trebui să dea, însă, peste semnal.

Zsolt întoarcere de pe Island Peak

Jurnal 03 octombrie

După ce au coborât de pe Island Peak, Zsolt și Gabriela s-au întors în satul Ciucung unde vor rămâne o zi. Din acest sat, expediția celor doi va porni spre Ama Dablam basecamp, unde vor ajunge vineri conform programului expediției.

„Suntem amândoi bine și fericiți pentru primul vârf cucerit”, a fost mesajul lui Zsolt pentru cei care îi urmăresc expediția.

Zsolt întoarcere de pe Island Peak

 Jurnal 02 octombrie

Zsolt și Gabriela au reușit să urce pe Island Peak, un vârf cu înălțimea de 6.119 m. Din cauza vremii ascensiunea a fost devansată cu o zi, dar după o urcare de 8 ore, începută la ora 00.30, expediția a ajuns pe vârf.

Zsolt island peack

„Sâmbătă seara am verificat prognoza meteo și am constatat că vremea pe vale se strică, iar șansele noastre de a urca pe Island Peak scădeau foarte mult dacă rămânem la planul inițial, de a urca luni noapte spre marți. Având aceste date am decis sa forțăm, nu am mai stat o noapte la aclimatizare și azi noapte la ora 00.30 am plecat împreună cu Gabriela și cei doi șerpași. A fost viscol moderat in timpul nopții, dar spre dimineață s-a oprit ninsoarea rămânând înorat.

Pe partea superioară am găsit corzile fixe acoperite de gheață și am fost nevoiți să punem pe alocuri altele

Urcarea a durat 8 ore, iar la 8.30 dimineața am ajuns pe vârf”, ne-a transmis Zsolt după ce s-a întors la bază.

Jurnal 29 septembrie

"Astăzi am urcat pe Nagarju 5100m și am avut bucuria de a vedea Ama Dablam ascuns printre nori, iar peisajul spune tot"
 
 
"Am revenit în Dimboce , mâncăm ceva ușor și ne apucam de pregătit pentru continuarea drumului spre Island Peak" ne transmite Zsolt din Himalaya.

 

Jurnal 28 septembrie

Astăzi am ajuns în Dimboce, la 4.400 de metri. Aici vom rămâne două zile. Începem a doua etapă de aclimatizare, asta însemnând că, mâine, vom face o urcare pe vârful Nagarju, 5.100 de metri, urmând să revenim și în a doua parte a zilei, să facem o verificare a corturilor și echipamentelor, cu care vom pleca spre Island Peak”, ne-a scris Zsolt, după ce cumpărat o nouă cartelă cu date. Din păcate, aceasta nu funcționează foarte bine, având în vedere și condițiile de altitudine și relief. Am primit doar câteva fotografii, dar acestea arată peisajele magnifice.

 
 
Vegetația a rămas în urmă, iar bucătăriile sunt încălzite cu excremente uscate de iac, negăsindu-se lemne sau altceva cu care să se poată face focul.
 
 
Zsolt ne-a mai transmis că „resursele încep să se împuțineze... Astfel am început să filtrăm apa și să punem pastile de purificare în apă, pentru a ne asigura că este potabilă.  Comunicarea este și ea dificilă, neavând conexiune celulară și WiFi ul de la Teehause nu funcționează. Așa se face apa caldă pentru ceai, cât este soare se încălzește, parabolica dirijând razele înspre ceainic”.
 
 

 Jurnal 27 septembrie

Grupul din care fac parte Zsolt și Gabriela a plecat miercuri din Mance Bazar și după un drum de mai multe ore au ajuns la mănăstirea Thengboche, unde urmează să stea peste noapte.

Astăzi am plecat de dimineață pe o vreme superbă din Namce Bazar, iar după prânz cerul s-a acoperit, acoperind din fața ochilor peisajele de dimineață. Am ajuns la mănăstire Thengboche. Acesta se află la 3.867m și este cea mai mare mănăstire din regiunea Khumbu. Mâine ne continuăm drumul spre Islan Peak, pentru a începe aclimatizarea la altitudine de peste 5.000m. Island Peak are o înălțime de 6.165 metri”, a transmis Zsolt pentru jurnalul de călătorie.

mancare nepal

La mănăstirea unde sunt cazați, primesc mâncare tradițională nepali dalbat: linte, năut cu cartofi și curry, orez, niște legume la tigaie și o lipie mică. „Eu asta mănânc în fiecare zi și eventual macaroane cu brânză”, spune Zsolt. 

mancare nepal

 Jurnal 26 septembrie

Zsolt și Gabriela se află în Namce Bazar, unde au început etapa de aclimatizare necesară pentru a urca la altitudini mai mari.

Astăzi am avut prima zi de aclimatizare pe care am petrecut-o în jurul localității Namce Bazar. Am avut parte de o zi parțial însorită, cu o temperatură de 15 grade la prânz, iar dimineață erau 5 grade în cameră. Am ales să vizităm în prima parte a zilei muzeul și statuia lui sir Edmund Hillary. De fiecare dată când ajung în vale îmi face plăcere să stau câteva minute lângă monument. În restul zilei am urcat spre un platou înalt, aflat la 3.880 m, de unde am avut o vedere superbă asupra văii”, ne-a transmis Zsolt. 

Imagini din Namce Bazar

Aclimatizarea este procesul de adaptare a organismului la condițiile de la înălțimi mari. Pentru o aclimatizare corectă, trebuie să urci câteva sute de metri și apoi să revii să dormi la o altitudine mai joasă.

 Jurnal - 25 septembrie 2023

Echipa formată din Zsolt și Gabriela a plecat din Kathmandu spre punctul din care urmează să înceapă ascensiunea. Cei doi au ajuns în Namce Bazar, capitala Serpa, aflată la 3.440 metri, ultimul orășel unde se mai găsește confort înainte de a începe ascensiunea. Prin confort se înțelege apă caldă contra cost – 5$, magazine de unde se pot cumpăra diferite piese de echipament și curent pentru încărcat bateriile. Dacă ai o cartelă de telefon locală, aici încă mai e semnal. În continuare, pe parcursul misiunii, curentul va fi contra cost.

Zsolt Ama Dablam

Drumul din Kathmandu a început la ora 1:00 dimineață. Cei doi au luat un microbuz. A urmat un drum de cinci ore, care urcă și coboară de la 1.800m la 300m. La 6 dimineață au ajuns într-un mic aeroport regional de unde au reușit să ia un avion și să zboare spre Luka.

Zsolt Ama Dablam

Am ajuns ieri la prânz în Lukla, localitate aflată la 2.700m. Nu ai cum să ajungi la Lukla, decât cu avionul sau trei zile de mers pe jos. De acolo am pornit spre Namce Bazar. Am dormit pe traseu într-o casă de oaspeți. Mâine rămânem pentru aclimatizare aici și vom face doar o urcare până la 3.800m cu revenire în Namce Bazar”, a transmis Zsolt.

Zsolt Ama Dablam

Expediție pe Ama Dablam

Zsolt Vago și Gabriela au ajuns deja în Kathmandu și urmează să pornească în noua lor aventură, după ce, în 2021, au mai fost împreună în Himalaya pentru a urca pe vârful Lobuche – 6.145m. 

expeditie zsolt himalaya

Urmăriți pe stirileprotv.ro expediția celor doi prin imagini și video-uri trimise periodic de către aceștia. 

Vârful Ama Dablam din Himalaya

Ama Dablam este un munte din lanțul estic al Himalayei, în provincia Koshi, Nepal. Vârful principal are o altitudine de 6.812 metri, iar vârful inferior de vest are 6.170 metri. 

Ama Dablam înseamnă "colierul mamei", iar numele i se trage de la crestele lungi de pe fiecare parte, care seamănă cu brațele unei mame (ama) care își protejează copilul, iar ghețarul suspendat este asemănat cu dablam-ul, podoaba tradițională cu două pandantive purtată de femeile Sherpa, care conține imagini ale zeilor.

Ama Dablam domină cerul estic pentru cei care merg în expediție spre Baza de la Mount Everest timp de mai multe zile. Datorită crestei înalte și a fețelor abrupte, Ama Dablam este uneori numită "Matterhorn-ul Himalayei".

Muntele este prezent pe bancnota nepaleză de o rupie.

Ama Dablam a fost escaladat pentru prima dată la 13 martie 1961 de către Mike Gill (NZ), Barry Bishop (SUA), Mike Ward (UK) și Wally Romanes (NZ) prin creasta de sud-vest. Ei erau aclimatizați la altitudine, petrecând iarna la 5.800 de metri în apropierea bazei din vârf.

Expediția de pe Ama Dablam din care face parte și Zsolt Vago

O expediție pe vârful Ama Dablam este solicitantă în special din punct de vedere tehnic, deoarece o astfel de ascensiune însumează toate provocările de pe un munte: gheață, stâncă, urcare, priveliști uluitoare și abordări grozave. 

Toți alpiniștii care încearcă să abordeze acest vârf trebuie să aibă așadar abilități foarte bune de alpinism, inclusiv pe gheață, și totodată să fie competenți din punct de vedere tehnic.

Traseul de ascensiune se va face pe creasta de Sud-Vest până la vârf. Această rută este considerată cea mai sigură, lipsită de majoritatea pericolelor, cum ar fi avalanșele. 

Datorită formei sale ascuțite și înălțate, escaladarea acestui vârf înalt este visul suprem al alpiniștilor. Ei aspiră să-l cucerească și să ajungă pe vârful de unde vor avea panorame către vârfurile Everest, Lhotse, Cho Oyu, Makalu și multe altele din Himalaya. 

Programul escaladei

• Ziua întâi: 22 septembrie sosire și apoi transfer la hotel 
• Ziua a doua: 23 septembrie pregătirea formalităților oficiale.
• Ziua a treia: 24 septembrie Deplasare de la Kathmandu la Lukla . Trekking până la Phakding 2610m. Timp de mers: 3 ore
• Ziua a patra: 25 septembrie Trekking de la Bazaar. Altitudine 3440m. Ore de mers: 5
• Ziua a cincea: 26 septembrie Ziua de aclimatizare la Namche. Hotelul cu vedere la Everest
• Ziua a șasea: 27 septembrie de la Namche la Tengboche, 3963 m, Ora de mers: 5.
• Ziua a șaptea: 28 septembrie Tengboche - Dingboche 4440 m Ore de mers 6
• Ziua a opta: 29 septembrie Ziua de aclimatizare la Dingboche. Urcare până la 5000 m și înapoi.
• Ziua zecea: 30 septembrie Dingboche până la Chhukung 4730m.
• Ziua unsprezece 1 octombrie Ziua pregătirii la Chhukung. Verificare echipamente. Antrenamente de alpinism pe stâncă.
• Ziua a douăsprezecea: 2 octombrie, drumeție către tabăra de bază pe Island Peak, 5087m. 
• Ziua a treisprezecea: 3 octombrie Tabăra de bază până la vârful 6.167 m și întoarcerea la Chhukung. Atingere Peak Island pentru a vedea răsăritul munților din jur, inclusiv Makalu 8.481m, Lhotse 8.383m, Lhotse shar 8.383m, precum și Ama Dablam 6856m.
• Ziua Paisprezecea: Coborâre pe 4 octombrie înapoi la Dingboche. Durată - 3 ore
• Ziua 15-19: 5 octombrie Trekking la tabăra de bază Ama Dablam. Durata: 4 ore și jumătate . Cazare în tabăra de bază într-o tabără de corturi .Din 5 octombrie până în 9 octombrie aclimatizare în tabăra de bază înainte plecare către Tabăra I 5.650 m. 
• Ziua douăzeci: 9 octombrie Urcarea în tabăra I
• Ziua douăzeci și unu: 10 octombrie Tabăra I
• Ziua Douăzeci și doi: 11 octombrie Tabăra II
• Ziua Douăzeci și Trei 12 octombrie Tabăra II
• Ziua douăzeci și patru, 13 octombrie Tabăra III, dacă este nevoie, sau chiar atingere vârf și întoarcere la tabăra de bază.
• Ziua douăzeci și cinci: 14 octombrie. Summit și întoarcere la tabăra de bază. 
• Ziua douăzeci și șase: 15 octombrie. Trekking de la tabăra de bază Ama Dablam la Namche
• Ziua douăzeci și șapte: 16 octombrie Trekking de la Namche la Lukla
• Ziua Douăzeci și Opt 17 octombrie Înapoi la Kathmandu
• Ziua douăzeci și nouă și ziua treizeci: 18 și 19 octombrie în Kathmandu

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
ChatGPT nu a ezitat să facă orice pentru a evita să fie închis. Cât de îngrijorător e
ChatGPT nu a ezitat să facă orice pentru a evita să fie închis. Cât de îngrijorător e

Inteligența artificială transformă deja lumea sub ochii noștri și prezintă un potențial uriaș în viitor, dar avansul accelerat al tehnologiei poate veni la pachet cu aspecte mai puțin dezirabile.

 

Festival de film inedit în Neamț. Un tânăr actor a organizat un eveniment dedicat copiilor
Festival de film inedit în Neamț. Un tânăr actor a organizat un eveniment dedicat copiilor

Copiii din cinci comune aflate în județul Neamț și-au pus la bătaie imaginația și calitățile actoricești pentru a realiza scurtmetraje.

Sute de metri de instalație luminoasă și o tonă de vâsc, în Parcul Kiseleff. S-a transformat în „Parcul gândurilor bune”
Sute de metri de instalație luminoasă și o tonă de vâsc, în Parcul Kiseleff. S-a transformat în „Parcul gândurilor bune”

Nu mai este mult până la Crăciun, iar atmosfera de sărbătoare se simte în aer. Pentru unii, nimic nu e prea mult când vine vorba despre decorațiuni. Așa se face că a fost depășit și un record.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.