Emoții uriașe pentru sute de mii de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a. Marți se află ce se întâmplă cu greva
Emoțiile a peste 320.000 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a intră în prelungiri. Ministrul Educației a făcut vineri un nou apel către profesori să se întoarcă la catedră de săptamana viitoare, pentru ca examenele să aibă loc la datele stabilite.
În caz contrar, ar putea fi amânate, spune Ligia Deca. Conform liderilor de sindicat, urmează ca marți dascalii sa se întâlnească și să ia o decizie.
La capătul a două săptămâni de grevă, Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut un nou apel către dascăli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ligia Deca, ministrul Educației: ”E foarte important, pentru a rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce în sălile de clasă săptămâna viitoare. Dacă nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri, reprogramări ale examenelor naționale”.
Până se va clarifica situația, cresc emoțiile pentru copiii aflați la final de gimnaziu și liceu. Sunt 140.000 de elevi de clasa a XII-a și 183.000 de a VIII-a care așteaptă să vadă până la urmă când revin la școală și când vor susține examenele.
Pentru Evaluarea națională, pe 9 iunie ar trebui să se termine înscrierea, iar prima probă să fie pe 19 iunie. Iar la Bacalaureat, care are tot 9 iunie ca dată de încheiere a înscrierilor, prima probă ar trebui să fie pe 12 iunie.
Pe de altă parte, liderii sindicali spun că sunt în continuare nemulțumiți pentru că ordonanța de urgență dată de Guvern nu face nicio referire la principala revendicare. Mai exact, ei au cerut ca în grila de salarizare profesorul debutant să aibă salariul egal cu cel mediu pe economie.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Este, din punct de vedere juridic, să nu spun imposibil, dar extrem de complicat”.
Ce prevede ordonanța guvernului
Liderii sindicali insistă și spun că au nevoie de garanții - adică de un act normativ adoptat.
Simion Hăncescu, FSLI: ”Să vedem un expert în drept constituțional că nu se poate. Este nevoie de o decizie în acest sens și cred că se pot găsi soluții. Oamenii vor să vadă oficial acest lucru, chiar dacă sunt promisiuni ferme, oamenii vor să aibă garanția că acest lucru se va respecta. Dacă va găsi Guvernul o soluție, sunt sigur că oamenii așteaptă, că nimeni nu vrea să continue greva, sunt convins. Situația e tensionată, e final de an școlar. Marți, colegii vor veni în cancelarii și vor analiza și o să vedem de marți încolo ce se întâmplă”.
Ordonanța guvernului care a intrat în vigoare prevede doar o creștere a salariilor de bază de luna aceasta cu 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice, respectiv cu 400 de lei pentru cele nedidactice. Asta face ca salariul unui debutant să rămână sub 3.000 de lei.
Guvernul le promite în schimb dascălilor că viitoarea lege a salarizării va prevedea ca lefurile din educație să crească etapizat, cu 40% în 2024, 30% în 2025 și încă 30% în 2026.
Este o variantă respinsă de sindicate, pentru că abia peste trei ani un debutant ar urma să câștige salariul mediu pe economie, nu din 2024, cum cer protestatarii.