Efectul Gloria, un fenomen extrem de rar, surprins pe Muntele Ceahlău. Cum se formează VIDEO și GALERIE FOTO
Efectul Gloria, un fenomen extrem de rar, care se formează atunci când umbra unui obiect sau persoane se proiectează pe un nor sau zonă cu ceață, a fost surprins pe Muntele Ceahlău.
Fenomenul extrem de spectaculos a fost surprins pe zilele trecute pe Muntele Ceahlău, dinspre Cabana Dochia, de către un turist din București.
Acesta a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii și un clip cu ceea ce este cunoscut drept Efectul Gloria sau Spectrul Brocken – fenomen prin care umbra unor obiecte sau persoane este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceață, astfel că umbra apare mărită și se poate observa când obiectul sau ființa respectivă se găsește la apus sau la răsărit între soare și un nor sau o zonă cu ceață.
Iluzia optică se mai numește ”stafia proiectată pe nor” sau ”stafia proiectată pe cer” și a fost ultima oară văzută în noiembrie 2020, în Munții Bucegi.
Spectrul Brocken este de fapt umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos.
Pentru a vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară. Adică să fii între soare şi nori sau ceaţă.
Picăturile de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate. Cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie. Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.