Diavolul ascuns în tablou a fost descoperit după 200 de ani. Cum a devenit invizibilă „figura demonică”
Figura unui „diavol” a fost redescoperită în timpul unei recente restaurări a unei picturi celebre, la mai mult de 230 de ani după ce fusese acoperită de vopsea.
În interiorul unei picturi reprezentând o scenă shakespeariană, realizată de artistul din secolul al XVIII-lea, Joshua Reynolds, care a decedat în 1792, se află o creatură palidă, cu ochii larg deschiși și colți, care pândește deasupra patului unde un bărbat trage să moară.
Pictura, intitulată „Moartea Cardinalului Beaufort", a trecut recent printr-un proces de restaurare la National Trust - ONG-ul britanic susținut de stat, care se implică în conservarea patrimoniului național.
Figura, sau cum o numește National Trust, "fiara", ar fi fost un concept controversat în timpul realizării picturii.
Deși astfel de demoni sau spirite malefice erau menționate în texte, o reprezentare vizuală era considerată "prea mult" pentru acea vreme.
Aceasta a dus la faptul că alți artiști au acoperit-o cu straturi de vopsea după moartea lui Reynolds, astfel încât să nu fie vizibilă, astfel că a rămas ascunsă timp de mai mult de două secole, arată cotidianul The Sun.
„Nu se potrivea cu unele din regulile artistice ale vremii să ai o figură poetică reprezentată atât de literal în această figură monstruoasă. Deși era acceptat în literatură să se introducă ideea unui demon ca ceva ce există în mintea unei persoane, să-l incluzi vizual într-o pictură îi dădea o formă prea accentuată. Chiar au existat persoane care au susținut că ar fi trebuit ștearsă, deși transcrierea conversațiilor cu artistul arată că el s-a opus astfel de încercări de a modifica lucrarea", a declarat John Chu, curatorul senior al National Trust, pentru picturi și sculpturi.
„Galeria a creat și reproduceri pentru vânzare și export, lucru frecvent în Marea Britanie la acea vreme. Artista în gravură Caroline Watson a realizat plăcile pentru reproducerile picturii lui Reynolds, primele copii arătând figura demonică, deși o a doua serie de reproduceri realizată în 1792, după moartea artistului, a încercat să o elimine de pe placa de imprimare" au transmis reprezentanții National Trust.
Procedura prin care a fost acoperită figura diavolului
După ce a fost examinată de experții în pictură de la National Trust, a devenit clar că figura demonică din lucrare fusese acoperită cu vopsea și vernis de mai mulți oameni și că existau șase straturi de vernis (soluție formată din rășini (naturale sau artificiale) și dintr-un solvent, care, aplicată pe anumite obiecte, formează la uscare un strat neted și lucios, cu rol ornamental sau protector - dexonline, n.r).
John Chu a adăugat: „Nu este surprinzător că s-a retras atât de mult în umbrele picturii. Se pare că mesajul a fost înțeles greșit de conservatorii timpurii. Câteva decenii după ce pictura a fost finalizată, acea zonă pare să se fi deteriorat în mici insule de vopsea și să fi devenit mai puțin clară din cauza componentelor picturii. Degradarea succesivă a straturilor de vernis de-a lungul anilor a făcut-o chiar mai puțin vizibilă."
Sursa: thesun.co.uk
Etichete: Marea Britanie, diavol, demon, tablou,
Dată publicare:
13-11-2023 22:41