Diamantul de 29 de carate vândut cu un preț record
Un diamant de aproape 29 de carate a fost adjudecat pentru 2,12 milioane de dolari, un record absolut pentru o licitație online înregistrat de casa Christie's.
Este excepția însă. Criza sanitară a zdruncinat puternic piața globală a pietrelor prețioase. Și, ca urmare, au scăzut prețurile.
Industria diamantelor, afectată de pandemie
În vremuri de pandemie, operațiunile de extragere și prelucrare a mineralelor au fost întrerupte la nivel mondial. Din India și până în Belgia, principalele centre de prelucrare sau tranzacționare a diamantelor se confruntă cu provocările aduse de virusul care a dat peste cap toată planeta.
Liu Houxiang, consultant: "Fabricile din marile centre de prelucrare a diamantelor, cum este India, de exemplu, s-au închis. În plus, zborurile internaționale nu mai sunt atât de multe. Comerțul cu diamante din Belgia, care este cel mai mare centru de tranzacționare a diamantelor din lume, a fost suspendat de ceva timp. După estimările noastre, producția globală de diamante în 2020 va scădea cu peste 15%, comparativ cu 2019."
Prețul diamantelor, în scădere
Suspendarea producției a însemnat și fluctuația prețurilor. Potrivit unui raport dat publicității de compania care stabilește standardul internațional al costurilor pentru diamante, în martie, când pandemia a început să ia amploare, prețul a scăzut în medie cu 8%.
Impactul provocat de coronavirus a fost resimțit profund și în cererea de pe piață.
În China, al doilea cel mai mare consumator mondial de pietre prețioase după Statele Unite, importurile de diamante au scăzut cu 60% față de anul trecut pentru perioada ianuarie-mai.
Dar comercianții de diamante încep să întrevadă lumina de la capătul tunelului.
Nunțile sunt permise din nou în China. Iar retailerii locali de bijuterii sunt convinși că diamantele vor fi, în continuare, cap de listă la achiziții pentru viitorii miri.