Descoperire uimitoare. Ce au găsit scafandrii într-o peșteră subacvatică. VIDEO
Descoperire uimitoare făcută în Peninsula Yucatan. Scafandrii au dat peste o mină subacvatică care, spun ei, datează de acum 12.000 de ani.
În galeriile subterane, exploratorii au găsit fragmente de ocru - un pigment mineral prețuit de popoarele preistorice.
Lumea din adâncuri este mereu surprinzătoare. Dovadă stau și imaginile spectaculoase filmate în apele Peninsulei Yucatan.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acolo, o echipă formată din o sută de scafandri s-a aventurat în labirintul subteran și a dat peste o comoară. Este vorba despre o pesteră subacvatică ale cărei tuneluri ascund și o mină de ocru - un amestec de fier, argilă și alte minerale, cel mai adesea asociat cu picturile antice din peșteri.
Cercetătorii au petrecut în total aproape 600 de ore analizând fiecare colțișor. Așa au găsit tot felul de unelte preistorice, mici piloane realizate din stalagmite și urme de schelet.
Eduard Reinhardt, profesor Universitatea McMaster: „Conservarea acestui loc pe care l-am găsit aici în Peninsula Yucatan reprezintă o fereastră unică pentru a afla mai multe despre tehnologia timpurie.”
Pe baza analizelor făcute, oamenii de stiintă au ajuns la concluzia că peștera nu a fost subacvatică de la început. Specialiștii susțin că a fost inundată în urmă cu apoape 8.000 de ani, pe fodul creșterii nivelului Mării Caraibelor. Totuși, obiectele găsite sunt bine conservate.
Brandi MacDonald, cercetător Universitatea Missouri: „Ce e cu adevărat remarcabil în privința acestor obiective este conservarea lor. Este incredibil de rar în arheologie să găsești dovezi ale activității umane care sunt atât de vechi și de bine conservate.”
Potrivit probelor adunate din adâncuri, cercetătorii cred că oamenii au locuit acolo în urmă cu aproape 12.000 de ani. Aceștia ar fi împărtit peisajul cu animale peristorice precum tigrul cu dinți-sabie și Megatherium - un „leneș uriaș" de mărimea unui elefant.
Exploratorii vor mai rămâne o perioadă în zonă. Misiunea lor nu este tocmai usoară, pentru că, în timp ce unele pasaje subterane au o lătime confortabilă de 25 de metri, există și porțiuni înguste, de numai 70 de centimetri.