Descoperire încântătoare în Sibiu. Oamenii se adună în parcuri să le vadă
Descoperire încântătoare la Sibiu. Ajutate și de localnici, veverițele s-au înmulțit și au invadat zonele verzi, spre bucuria copiilor.
Sunt curioase și îndraznețe, și vin să culeagă nuci direct din palmă. Asta și pentru că oamenii le protejează, iar în parcurile din oraș este interzisă plimbarea câinilor fără lesă.
Odată cu venirea primăverii, sibienii au constatat cu surprindere că numărul veverițelor a crescut foarte mult. Cum aud ciocănitul nucilor, coboară din copaci printre oameni. Copiii se bucură de întâlnirea cu veverițele, iar grădinițele îi scot adesea la plimbare, să observe simpaticele vietăți.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Totul se întâmplă după ce administrația locală a decis să intervină cât mai puțîn în parcuri, cu lucrări de amenajare ori insecticide. În plus, responsabilii au instituit reguli privind animalele de companie - nu pot fi lăsate libere, oriunde.
Femeie: „Avem și noi grijă să ne plimbăm cu cățeii în lesă”.
Bărbat: „Ne bucură că uite prinde amploare că veverițele se înmulțesc în habitatul lor”.
La acest capitol, parcurile din Sibiu se aseamănă acum cu cele din Londra, Viena, ori Amsterdam. Oamenii sunt sfătuiți să le ofere veverițelor hrană adecvată, de la distanță. Iată cum trebuie hrănite.
Mihai Proca, ecolog: „Trebuie să o lăsăm la o anumită distanță și aici vorbesc de semințe, ghindă, de nuci, lăsate la distanță, și apoi ne îndepărtăm și ne bucurăm observând aceste animale cum culeg”.
Veverițele sunt importante în ecosistemul pădurilor și al parcurilor. Obișnuiesc să îngroape semințele, nucile și ghindele, însă de cele mai multe ori uită unde le-au ascuns, așa că din proviziile lor răsar, în fiecare primăvară, arbori noi.