Decizie definitivă a Curții Supreme: Carantină impusă de Raed Arafat în Timișoara a fost ilegală
Carantina impusă de Raed Arafat în perioada 22-24 martie Timișoarei a fost ilegală, a decis Înalta Curte de Casați și Justiție (ÎCCJ).
ÎCCJ a respins recursul făcut de Raed Arafat la decizia Curții de Apel București, care arăta că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a impus ilegal carantina de 72 de ore în Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița, scrie Timiș Online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, Curtea Supremă confirm faptul că Raed Arafat a impus această carantină fără a respecta procedurile legale în acest sens.
În perioada 22-24 martie, șeful DSU a carantinat temporar Timișoara și patru comune periurbane, după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Măsura a fost prelungită după expirarea celor trei zile date de Raed Arafat, cu încă șapte zile, astfel că Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița au stat, în total, 24 de zile în carantină.
Potrivit ordinului semnat de șeful DSU, decizia a fost luată în baza art. 7, indice 1, al OUG 11/2020, ordonanță aprobată prin Legea 20/2020, care spune că „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină”.
Raed Arafat consideră că măsura a fost corectă
Ordinul a fost anulat de instanță, dar după ce a expirat. Prima sentință a venit de la Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate, în 26 martie, Patronatului Ho-Re (Hoteluri-Restaurante) Timișoara. Câteva zile mai târziu, în 29 martie, Curtea de Apel București a dat o sentință asemănătoare și pentru o acțiune intentată de un avocat din Timișoara.
Soluția pe scurt a fost „Admite acțiunea. Anulează Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 6699/21.03.2021”. Raed Arafat a făcut recurs la acțiunea intentată de avocat și a pierdut.
„Cred că măsura era corectă. Dacă din punct de vedere al procedurii legale, al legalității au fost probleme, o să vedem care este motivația instanței și clar o să învățăm din acest lucru”, spunea Arafat în 27 martie.
Așa se face că există acum o sentință definitivă care spune că ordinul șefului DSU a fost ilegal, a decis, marți, 13 aprilie, Completul 5.6 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care „respinge recursul declarat de pârâtul Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor de Interne împotriva sentinței nr. 422 din data de 29 martie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: timisoara, raed arafat, carantina, iccj, ilegalitati,
Dată publicare:
14-04-2021 10:34