Povestea TIR-ului ATI în care s-a petrecut tragedia de la Victor Babeș. Cum este Arafat contrazis de DSU
TIR-urile de terapie intensivă, cum este cel în care luni seară au murit trei oameni, au ajuns în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, anul trecut, ca soluție de avarie.
Autoritățile au prezentat cu mare pompă TIR-urile fabricate în Turcia, primite de la două fundații. Au apărut însă probleme la punerea lor în funcțiune, iar medicii s-au plâns de calitatea slabă, inclusiv de ventilatoarele din dotare.
Pe 18 iunie 2020 - inaugurarea unităților mobile de ATI avea loc în prezenţa preşedintelui României. I le-a prezentat Raed Arafat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Klaus Iohannis preşedinte: „Este impresionant ce am văzut astăzi împreună, aceste 4 TIR-uri care fiecare dintre ele are o funcţiune completă de terapie intensivă. Mi s-au prezentat dotările, sunt dotări de ultimă oră.”
Un singur TIR ar fi costat 250 de mii de euro, bani din donaţii. Au urmat mai multe probleme semnalate de spitalele care s-au trezit cu ele în curte. Una dintre acestea poate fi relevantă în cazul de acum. Pe 14 octombrie, acelaşi TIR în care luni seară au murit trei oameni împlinea o lună de când nu mai fusese folosit în curtea Spitalului de Urgenţă Ploieşti.
Luni seară, Raed Arafat spunea că acest TIR a fost folosit în Argeş.
Raed Arafat, şeful DSU: „Acest tir a funcţionat luni de zile în Argeş, până a ajuns aici. Deci nu este un TIR care este pus în funcţiune pentru prima dată şi acum a funcţionat sâmbătă, duminică, luni până după-masă fără probleme”.
În realitate era chiar TIR-ul de la Ploieşti, potrivit unui comunicat dat marți după-amiază de ISU.
Raed Arafat susţinea luni şi faptul că ventilatoarele sunt bune.
Raed Arafat: „Ventilatoarele sunt ventilatoare de fabricație americană, deci nu vorbim de ventilatoare care sunt de calitate slabă sau ventilatoare care nu sunt făcute să funcționeze în condiții grele.”
Pe 14 octombrie, la Ploieşti, medicii chemaţi să lucureze în acest TIR vorbeau despre o defecţiune la instalaţiile unităţii mobile, dar şi despre ventilatoare.
Roxana Patulea, medic rezident: "Ventilatoarele de aici sunt de cea mai proastă calitate, nu se poate ventila un pacient cu insuficiență respiratore."
Reprezentanţii statului evită să dea explicaţii, a declarat de la Guvern premierul Florin Cîțu la câteva ore de la tragedia de la Victor Babeş.
Florin Cîțu, premier: "Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente. L-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat să explice exact ce s-a întâmplat".
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că TIR-ul a fost conectat la reţelele spitalului, de electricitate şi gaze, iar ventilatoarele care practic respiră în locul oamenilor, sunt făcute să lucreze la o anumită presiune.
Raed Arafat, şeful DSU: ”Deci, o problemă de creştere bruscă a presiunii de oxigen în TIR, care a făcut că aparatele să intre în sistem de autoprotecţie şi să se oprească, crescând presiunea peste şase bari.”
Instalaţia fusese modificată înainte de montarea TIR-ului, precizează tot cei de la ISU la 12 ore după eveniment. Înlocuirea ţevilor nu ar fi avut la bază anumite probleme.
În comunicat, cei de la Interne spun că au fost identificate defecțiuni la 4 din 5 TIR-uri şi unul a fost chiar returnat pentru service.
Raed Arafat a spus însă cu totul altceva.
Reporter: "Din cele cinci TIR-uri, patru au fost cu probleme. Mai sunt acestea sigure pentru a fi folosite?"
Raed Arafat: ”Nu, este un singur TIR care a avut o defecțiune la climatizare, ca să clarificăm și treaba asta, care s-a repetat de mai multe ori și acum era la firma care l-a fabricat. Eu cred că problema de creșterea oxigenului nu este o defecțiune în interiorul TIR-ului".
E contrazis însă de Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, la 20 de ore după tragedie.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "Am indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar investigația va arăta cauza".
Conform declaraţiilor de până acum, o variaţie de presiune a oxigenului a omorât trei oameni. Niciun incident de acest fel nu s-a mai întâmplat însă în istoria recentă, în vreo unitate clasică de terapie intensivă a vreunui spital.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, pacienti, ATI, victor babes, tiruri,
Dată publicare:
13-04-2021 18:54