De teama COVID-19, românii ajung să ia tot mai multe suplimente alimentare. Când devin dăunătoare
Teama de COVID și accesul limitat la sistemul de sănătate în perioada pandemiei i-au făcut pe români să înghită tot mai multe suplimente alimentare.
În ultimul an, consumul de vitamine, minerale și suplimente a crescut cu 16 la sută și aproape că nu există adult care să nu aibă în casă astfel de pastile. Medicii atrag atenția însă că excesul de suplimente este periculos pentru sănătate.
Șapte din zece români iau zilnic suplimente alimentare ca să prevină apariția unor probleme de sănatate, arată studiul făcut de o companie de cercetare de piață, care a analizat piața acestor produse.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Vitaminele sunt cel mai des folosite. Urmează suplimentele pentru imunitate și cele pentru gripă și răceală, apoi cele pentru ficat, digestie și probioticele.
Tânără: „E un fel de mix de vitamine pe care îl iau, pentru că am nu am destule vitamine. Dar cel mai mult iau vitamina A și C.”
Tânără: „Pot spune că B-ul este preferata.”
Accesul limitat la sistemul de sănătate în această perioadă a acutizat teama românilor de a se îmbolnăvi. Studiul arată că 77 la sută dintre români declară că preferă să prevină apariția oricărei probleme de sănătate prin folosirea de suplimente alimentare.
În ultimul an, consumul de vitamine și suplimente a crescut cu 16 procente. 81 la sută dintre consumatorii români, spun autorii cercetării, au luat în ultimele trei luni vitamine și minerale, iar 70 la sută au luat suplimente alimentare pentru a-și întări sistemul imunitar.
Cercetarea arată că bărbații se tratează în mai mare masură cu astfel de pastile decât femeile.
Tânăr: „Nu îmi lipsesc vitaminele din casă.”
Lilian Didă, farmacist: „Bărbații consumă mai mult vitamine și minerale pentru a compensa comportamentul, stilul de viață nesănătos, sedentarismul, consumul de alcool, precum și mâncarea nesănătoasă. Iarna sunt cele mai căutate vitaminele C, D3 precum și mineralele ZN.”
Magda Ionescu, medic: „Pericolul vitaminelor luate fără recomandare este faptul că unele din ele se supradozează. Nu toate se elimină dacă sunt în exces din organism. Calciul în exces, de exemplu, se depune unde nu trebuie, în rinichi, în oase. Magneziu, zinc, și ele nu sunt inofensive. Nicio vitamină nu este complet inofensivă și în exces au efecte adverse.”
Studiul privind consumul de suplimente alimentare a fost făcut pe un eșantion de 1.014 de participanți, reprezentativ pentru populația adultă din România. Cercetarea are o eroare de +/- 3,1 la sută.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, coronavirus, suplimente alimentare,
Dată publicare:
30-12-2021 20:00