De ce să adaugi zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele. Secretul care va îmbogăți gustul preparatelor
Stoarce puțină zeamă în apa în care fierbi pastele. Trucul este știut de foarte puțină lume, dar are un efect surprinzător.
Acest lucru ajută ca textura pastelor să rămână netedă după fierbere. De altfel, gustul pastelor este îmbunătățit dacă adaugi o lingură de zeamă de lămâie în apa în care fierb pastele.
Ce rol are zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele
Lămâia este un ingredient care amplifică gustul la fel ca sarea, dar fără tot sodiul. Dacă pui puțină zeamă de lămâie în apa de la paste, acest lucru va scoate în evidență gustul pastelor, dar și al sosului pe care îl pui ulterior pe ele, făcând întregul preparat mai savuros.
Trucul este oferit de profesorul de gastronomie moleculară la USAMV Cluj, Dan Vondnar, care spune că apa cu puțin acid de la lămâie face ca textura pastelor să rămână netedă și plăcută după gătire.
“Este indicat sa adaugăm o lingură de zeamă de lămâie atunci când fierbem pastele? Fierberea pastelor într-o apă acidifiată prin adăugarea unei linguri de zeamă de lămâie sau de oțet, păstrează textura pastelor netedă și plăcută, chiar și după gătire. Într-o apă cu pH de 6, proteinele sunt neutre din punct de vedere electric, aspect care facilitează recombinarea aminoacizilor rezultând o rețea proteică eficientă care încorporează moleculele de amidon, iar în acest fel pastele nu vor fi lipicioase”, a spus profesorul.
Rețete de paste cu lămâie
Dacă iubești lămâia, trebuie să știi că există un fel de paste cu lămâie în care ingredientul este folosit din plin. Gustul este senzațional, iar textura este cremoasă și delicioasă, puțin acidă.
Acestea se numesc pasa al limone și este un preparat care se gătește super ușor.
Pregătirea pastelor al limone se rezumă la câteva detalii cheie. Începe prin topirea untului într-o tigaie și adaugă coajă de lămâie rasă și puțin usturoi mărunțit pentru a-i îmbogăți gustul.
Apoi, fierbe pastele într-un vas mediu cu apă sărată clocotită. Poți folosi paste uscate, dar un sos catifelat de unt, se potrivește mai bine cu pastele proaspete.
Când sunt gata, rezervă puțină apă de la pastele cu amidon, apoi scurge pastele și adaugă-le în untul topit.
Toarnă un pic din acea apă păstrată deoparte cu amidon, și amestecă bine pentru a forma un sos cremos, emulsionat.
Apoi, adaugă parmezan ras pentru a îngroșa și îmbogăți sosul. Dacă devine prea uscat și dens, doar diluează-l cu puțină apă de la pastele rezervate.
Ca atingere finală, adaugă puțin suc de lămâie proaspăt - asta este strict o chestiune de preferință personală.
O doză mai mică va adăuga o notă subtilă și acrișoară, iar mai mult suc va intensifica gustul. Pur și simplu începe cu puțin și vezi cât de mult îți place, astfel încât să mai adaugi sau nu.
Foaie de dafin în apa pentru paste
Un al truc atunci când fierbi paste este să pui o foaie de dafin în apa care clocotește înainte să adaugi pastele.
Utilizarea frunzelor de dafin în apa în care fierbi pastele este o practică comună în bucătărie și poate adăuga note subtile, dar distinctive de aromă pastelor.
Frunzele de dafin au un gust ușor aromatic și puțin floral, care poate îmbogăți gustul general al pastelor. În timp ce scopul principal al adăugării de sare în apa pentru paste este să condimenteze pastele în sine, frunzele de dafin contribuie la o notă de aromă mai complexă.
Frunzele de dafin își eliberează aroma când sunt încălzite, iar adăugarea lor în apa care fierbe va duce la aromatizarea pastelor.
Dacă pregătești un fel de mâncare cu paste care conține și alte ingrediente precum usturoi, ceapă sau ierburi, frunzele de dafin pot completa și îmbunătăți profilul general de aromă al felului de mâncare.
Pentru a folosi frunzele de dafin în apa pentru paste, adaugă simplu una sau două frunze în apa care fierbe înainte de a adăuga pastele. Asigură-te să le îndepărtezi înainte de a servi, deoarece acestea sunt de obicei tari și nu sunt bune de mâncat.
Poți experimenta cu diferite ierburi și condimente în apa de la paste pentru a vedea ce arome au după ce au fiert.