De ce să adaugi zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele. Secretul care va îmbogăți gustul preparatelor

paste si lamaie
Shutterstock

Stoarce puțină zeamă în apa în care fierbi pastele. Trucul este știut de foarte puțină lume, dar are un efect surprinzător.  

Acest lucru ajută ca textura pastelor să rămână netedă după fierbere. De altfel, gustul pastelor este îmbunătățit dacă adaugi o lingură de zeamă de lămâie în apa în care fierb pastele.

Ce rol are zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele

Lămâia este un ingredient care amplifică gustul la fel ca sarea, dar fără tot sodiul. Dacă pui puțină zeamă de lămâie în apa de la paste, acest lucru va scoate în evidență gustul pastelor, dar și al sosului pe care îl pui ulterior pe ele, făcând întregul preparat mai savuros.

Trucul este oferit de profesorul de gastronomie moleculară la USAMV Cluj, Dan Vondnar, care spune că apa cu puțin acid de la lămâie face ca textura pastelor să rămână netedă și plăcută după gătire.

“Este indicat sa adaugăm o lingură de zeamă de lămâie atunci când fierbem pastele? Fierberea pastelor într-o apă acidifiată prin adăugarea unei linguri de zeamă de lămâie sau de oțet, păstrează textura pastelor netedă și plăcută, chiar și după gătire. Într-o apă cu pH de 6, proteinele sunt neutre din punct de vedere electric, aspect care facilitează recombinarea aminoacizilor rezultând o rețea proteică eficientă care încorporează moleculele de amidon, iar în acest fel pastele nu vor fi lipicioase”, a spus profesorul.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Rețete de paste cu lămâie

Dacă iubești lămâia, trebuie să știi că există un fel de paste cu lămâie în care ingredientul este folosit din plin. Gustul este senzațional, iar textura este cremoasă și delicioasă, puțin acidă.

Acestea se numesc pasa al limone și este un preparat care se gătește super ușor.

Pregătirea pastelor al limone se rezumă la câteva detalii cheie. Începe prin topirea untului într-o tigaie și adaugă coajă de lămâie rasă și puțin usturoi mărunțit pentru a-i îmbogăți gustul.

Apoi, fierbe pastele într-un vas mediu cu apă sărată clocotită. Poți folosi paste uscate, dar un sos catifelat de unt, se potrivește mai bine cu pastele proaspete.

Când sunt gata, rezervă puțină apă de la pastele cu amidon, apoi scurge pastele și adaugă-le în untul topit.

Toarnă un pic din acea apă păstrată deoparte cu amidon, și amestecă bine pentru a forma un sos cremos, emulsionat.

Apoi, adaugă parmezan ras pentru a îngroșa și îmbogăți sosul. Dacă devine prea uscat și dens, doar diluează-l cu puțină apă de la pastele rezervate.

Ca atingere finală, adaugă puțin suc de lămâie proaspăt - asta este strict o chestiune de preferință personală.

O doză mai mică va adăuga o notă subtilă și acrișoară, iar mai mult suc va intensifica gustul. Pur și simplu începe cu puțin și vezi cât de mult îți place, astfel încât să mai adaugi sau nu.

Foaie de dafin în apa pentru paste

Un al truc atunci când fierbi paste este să pui o foaie de dafin în apa care clocotește înainte să adaugi pastele.

Utilizarea frunzelor de dafin în apa în care fierbi pastele este o practică comună în bucătărie și poate adăuga note subtile, dar distinctive de aromă pastelor.

Frunzele de dafin au un gust ușor aromatic și puțin floral, care poate îmbogăți gustul general al pastelor. În timp ce scopul principal al adăugării de sare în apa pentru paste este să condimenteze pastele în sine, frunzele de dafin contribuie la o notă de aromă mai complexă.

Frunzele de dafin își eliberează aroma când sunt încălzite, iar adăugarea lor în apa care fierbe va duce la aromatizarea pastelor.

Dacă pregătești un fel de mâncare cu paste care conține și alte ingrediente precum usturoi, ceapă sau ierburi, frunzele de dafin pot completa și îmbunătăți profilul general de aromă al felului de mâncare.

Pentru a folosi frunzele de dafin în apa pentru paste, adaugă simplu una sau două frunze în apa care fierbe înainte de a adăuga pastele. Asigură-te să le îndepărtezi înainte de a servi, deoarece acestea sunt de obicei tari și nu sunt bune de mâncat.

Poți experimenta cu diferite ierburi și condimente în apa de la paste pentru a vedea ce arome au după ce au fiert. 

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Un turist s-a ales cu arsuri de gradul III după ce a mers desculţ pe Valea Morţii. Temperaturile înregistrate în zonă
Un turist s-a ales cu arsuri de gradul III după ce a mers desculţ pe Valea Morţii. Temperaturile înregistrate în zonă

Un turist s-a ales cu arsuri de gradul III după ce a mers desculț pe dunele de nisip din Valea Morții, un parc natural din California, SUA. În această regiune, temperaturile trec și de 50 de grade Celsius în ultima perioadă.

„Escrocul cu o mie de feţe” a mai făcut o victimă în România. Cum a reușit să primească mii de euro din partea acesteia
„Escrocul cu o mie de feţe” a mai făcut o victimă în România. Cum a reușit să primească mii de euro din partea acesteia

Convins că banii îi vor aduce vindecarea în urma unui accident casnic, un bărbat de 34 de ani din judeţul Bacău a căzut în plasa unui șarlatan căruia i-a dat aproape 7.000 de euro.

Un băiat de 13 ani a fost lăsat intenționat pe aeroportul din Barcelona. A stat 12 ore singur
Un băiat de 13 ani a fost lăsat intenționat pe aeroportul din Barcelona. A stat 12 ore singur

O companie aeriană a început o anchetă după ce un tânăr de 13 ani a fost lăsat singur timp de 12 ore pe aeroportul din Barcelona.

 

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.