De ce mănâncă americanii curcan de Ziua Recunoștinței. Istoricul din spatele acestei tradiții faimoase

Curcan ziua recunostintei
Shutterstock

Ziua Recunoștinței este o sărbătoare din Statele Unite ale Americii, celebrată în fiecare ultimă joi din luna noiembrie. Ea este urmată de Black Friday, în care oamenii se îngrămădesc la cumpărături pentru a prinde superofertele anului. 

Înainte de Ziua Recunoștinței, americanii golesc supermarketurile, iar cel mai cumpărat produs este curcanul. Acesta este nelipsit de pe masa de sărbătoare, așa cum sunt la noi sarmalele de Crăciun.

Curcanul de Ziua Recunoștinței - de ce au americanii această tradiție

Ziua Recunoștinței se învârte în jurul unui festin bogat. Mâncărurile tipice includ cartofi, sos de merișoare, plăcintă cu dovleac și, mai presus de toate, curcan. Cum a ajuns însă curcanul să devină punctul central al acestei sărbători?

Se presupune adesea că meniul de Ziua Recunoștinței de astăzi a avut originile într-un eveniment cunoscut sub numele de „Prima Zi a Recunoștinței". Există într-adevăr dovezi ale unei mese la care au participat coloniștii pelerini la colonia Plymouth (în ceea ce este acum Massachusetts) și poporul Wampanoag la sfârșitul anului 1621. Nu există însă niciun indiciu că s-a servit curcan.

Pentru carne, poporul Wampanoag a adus cerbi, iar pelerinii au adus păsări sălbatice. Strict vorbind, acele „păsări" ar fi putut fi curcani, care erau nativi în zonă, dar istoricii cred că erau, probabil, rațe sau gâște.

Citește și
curcan
Un curcan terorizează de ceva vreme un întreg cartier, oamenii sunt disperați. ”Mă urmărește, urcă pe scările de la intrare”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În plus, pelerinii nu par să fi considerat această masă un moment demn de o comemorare specială. Nu există nicio referință din secolul al XVII-lea la acest eveniment în afara unei scrisori scrise de colonistul de la Plymouth, Edward Winslow.

Pentru pelerini, a mulțumi pentru recolta de toamnă nu era un concept nou. Ca o tradiție cu rădăcini în festivalurile europene de recoltă și în observațiile religioase creștine, „zilele de recunoștință" erau destul de comune printre coloniștii din Noua Anglie. De-a lungul erei coloniale americane, comunitățile țineau propriile lor sărbători neoficiale de Ziua Recunoștinței și puțini oameni le asociau cu coloniștii de la Plymouth, scrie britannica.

Cu toate acestea, până la începutul secolului al XIX-lea, curcanul devenise un fel de mâncare popular de servit în astfel de ocazii. Au fost câteva motive pentru asta. În primul rând, păsările erau destul de numeroase.

Un expert a estimat că existau cel puțin 10 milioane de curcani în America în momentul contactului european. În al doilea rând, curcanii de la fermele de familie erau aproape întotdeauna disponibili pentru sacrificare. În timp ce vacile și găinile erau utile atât timp cât produceau lapte, respectiv ouă, curcanii erau în general crescuți doar pentru carne și, astfel, puteau fi uciși cu ușurință.

În al treilea rând, un singur curcan era de obicei suficient de mare pentru a hrăni o familie.

Cu toate acestea, curcanii nu erau încă sinonimi cu Ziua Recunoștinței. Unii oameni au atribuit povestea „A Christmas Carol" (1843) a lui Charles Dickens pentru consolidarea ideii de curcan ca preparat de sărbătoare.

Dar o altă scriitoare, Sarah Josepha Hale, a avut un rol, probabil, mai important. În romanul ei „Northwood" din 1827, a dedicat un capitol întreg descrierii unei Zile a Recunoștinței din New England, cu un curcan pe masa de sărbătoare. Ea a început să se militeze pentru instituirea Zilei Recunoștinței ca sărbătoare națională în Statele Unite, crezându-se că va ajuta la unificarea țării aflată în pragul războiului civil.

Demersurile în acest sens au avut în cele din urmă succes în 1863, cu o proclamație prezidențială emisă de Abraham Lincoln.

Pe măsură ce Ziua Recunoștinței a devenit o sărbătoare oficială americană, s-a format o mitologie națională în jurul ei. O colecție de scrieri pelerine din 1841 se refereau la masa descrisă de Winslow ca „Prima Zi a Recunoștinței". Cu toate că Winslow nu a menționat în mod specific curcanul, colegul său colonist, William Bradford, a vorbit despre un „număr mare de curcani sălbatici" la Plymouth în acea toamnă, într-un jurnal care a fost reeditat în 1856.

Legăturile culturale dintre pelerini, curcani și Ziua Recunoștinței au devenit parte din educația copiilor americani.

Dintr-o perspectivă mai practică, curcanul a rămas relativ accesibil din punct de vedere financiar. Cu toate că curcanul sălbatic era considerat în pericol la începutul secolului al XX-lea, populația sa este acum din nou de milioane.

În plus, practicile moderne de reproducere au contribuit la creșterea dimensiunilor și la scăderea costurilor curcanilor, asigurând astfel locul lor continuu pe masa de Ziua Recunoștinței.

Ce altceva se mănâncă în SUA de Ziua Recunoștinței

O masă tradițională de Ziua Recunoștinței constă în curcan la cuptor și multe garnituri, inclusiv umplutură, piure de cartofi cu sos, porumb, fasole verde și sos de merișoare, cu plăcintă cu dovleac drept desert.

Ziua Recunoștinței nu ar fi la fel fără curcan. Curcanul este de obicei pregătit întreg, umplut cu fructe, legume sau alte umpluturi.

De asemenea, este de obicei condimentat, ceea ce înseamnă că e acoperit cu ierburi pentru gust și miros. Curcanul este apoi copt în cuptor.

Umplutura din interiorul curcanului a devenit, de asemenea, un fel de mâncare secundar, un fel de garnitură servită lângă felul principal. Tradițional, umplutura de Ziua Recunoștinței este făcută din pâine și ierburi, iar uneori și cârnați sau alte ingrediente adiționale.

Piureul de cartofi este nelipsit de pe masa de sărbătoare, alături de sosul de carne numit de americani „gravy”.

În timp ce se gătește curcanul, acesta va produce un sos care poate fi transformat într-un sos dens care este de obicei turnat peste piureul de cartofi pentru a îi da un plus de savoare. 

Și gustul dulce acrișor al sosului de merișoare contribuie la masa completă de Ziua Recunoștinței. Supermarketurile sunt pline de sos de merișoare la conservă sau brocan, dar el este foarte ușor de făcut și acasă.

Tot nelipsit este și porumbul. Știuleții sunt fierți și unși cu unt apoi serviți ca garnitură pentru curcan, alături de multe alte garnituri.

Nici fasolea verde nu lipsește de pe masa americanilor. Este servită cu usturoi și pusă în farfurie alături de curcan și toate celalalte garnituri, apoi se toarnă pe deasupra sos.

Americanii mai mănâncă și cartofi dulci copți. Toate aceste garnituri se îmbină cu sosul de carne și fac o masă tradițională de Ziua Recunoștinței.

Prânzul sau cina festivă nu se putea termina decât cu plăcintă cu dovleac. Masa poate fi completată cu o plăcintă delicioasă cu nuci pecan și sirop de arțar.

Ce este curcanul grațiat

În fiecare an, președintele american grațiază unul sau doi curcani norocoși pentru infracțiuni nespecificate, scutindu-i de a ajunge pe masa de Ziua Recunoștinței.

Federația Națională a Curcanilor și Consiliul Național al Ouălor și Puiului au început să trimită curcani președinților SUA în 1947, conform Asociației Istorice a Casei Albe.

În primii ani, aceste păsări erau cu siguranță încă pe meniu. De exemplu, când președintele Truman a primit doi curcani în decembrie 1948, el a remarcat că păsările ar fi fost „de folos" pentru cina de Crăciun, conform WHHA.

Cu toate acestea, în decursul decadelor următoare, unii președinți au cruțat viețile curcanilor primiți cadou.

În 1963, președintele Kennedy a salvat un curcan primit în dar, spunând că îl va lăsa să crească, conform Arhivelor Naționale.

În 1973, Prima Doamnă Patricia Nixon a salvat și ea viața unui curcan trimis la Casa Albă, trimițându-l să trăiască la o fermă pentru copii.

În 1978, Prima Doamnă Rosalynn Carter a urmat exemplul, trimițând curcanul din acel an să-și trăiască zilele la un mini zoo, conform WHHA.

Pe timpul președinției lui Ronald Reagan, grațierea curcanului a devenit o practică regulată.

Cu toate acestea, abia în 1989, sub președintele George H. W. Bush, grațierea curcanului a devenit o tradiție anuală.

Bush primise un curcan în acel an și pe măsură ce activiștii pentru drepturile animalelor protestau în apropiere, el a promis că pasărea nu va avea un sfârșit prematur.

De atunci, grațierea curcanului a devenit o tradiție regulată la Casa Albă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Prăjirea unui curcan poate genera daune grave. Avertismentul pompierilor americani: „Nu vă ardeți casa!”
Prăjirea unui curcan poate genera daune grave. Avertismentul pompierilor americani: „Nu vă ardeți casa!”

Prăjește curcanul, nu-ți da foc la casă! Cu aceste mesaj încearcă pompierii americani să atragă atenția cu privire la pericolul de incendiu din timpul pregătirilor pentru Ziua Recunoștinței.  

Un curcan terorizează de ceva vreme un întreg cartier, oamenii sunt disperați. ”Mă urmărește, urcă pe scările de la intrare”
Un curcan terorizează de ceva vreme un întreg cartier, oamenii sunt disperați. ”Mă urmărește, urcă pe scările de la intrare”

Într-un orășel american, una dintre cele mai mari spaime ale localnicilor este să se întâlnească pe stradă cu... Reggie - un curcan care terorizează de ceva vreme cartierul în care s-a instalat.  

Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește
Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește

Vine miros de fripturi în Ajun, pentru că în multe case, gospodinele pregătesc mușchiulețul sau cotletul de porc.

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier

Peștele, nucile, afinele și carnea de curcan - acesta sunt alimentele benefice pentru creier. Substanțele active pe care le conțin sunt necesare sistemului nervos. Aflăm cum se construiește un meniu inteligent. Începe ”Doctor de bine”.  

Motivele pentru care Turcia și-a schimbat numele. Asocierea cu curcanul, unul dintre ele
Motivele pentru care Turcia și-a schimbat numele. Asocierea cu curcanul, unul dintre ele

De foarte multe ori, Turcia a fost asociată cu curcanul, pasăre care, în America de Nord, reprezintă simbolul Zilei Recunoștinței. Și asta pentru că, în limba engleză, ”turkey” înseamnă atât ”curcan”, cât și numele țării. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.