Motivul pentru care eșuează dietele începute în ianuarie. Un nutriționist oferă sfaturi valoroase pentru a slăbi

dieta mancare sanatoasa
Shutterstock

Nutriţionistul Adina Rusu consideră că există un fenomen supranumit "efectul noului început", care sugerează că luna ianuarie poate fi oportună pentru schimbări şi pentru stabilirea unor noi obiective.

Pe de altă parte, susţine Adina Rusu, în ceea ce priveşte alimentaţia, cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie.

"Motivele pentru acest eşec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive şi de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alţi factori care ne pot influenţa abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an. Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai uşor să adăugăm un comportament nou decât să scăpăm brusc de unul vechi", a declarat pentru Agerpres Adina Rusu.

Mai mult decât atât, afirmă aceasta, oricât de admirabilă ar fi decizia noastră de a ne corecta alimentaţia, nu este indicat să facem toate schimbările deodată, de pe o zi pe alta.

"Schimbările bruşte pot duce rapid la 'oboseala de dietă' şi la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. Este, astfel, indicat ca, la început, să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferenţă foarte mare şi corectarea alimentaţiei se va realiza treptat, fără a ne obosi", a arătat Adina Rusu.

Citește și
pompieri
Incendiu, provocat de o instalaţie de brad pe balconul unui apartament din Năvodari. Doi oameni au suferit un atac de panică

Aceasta a menţionat totodată că o primă schimbare pe care o pot face cei care şi-au propus să mănânce mai sănătos în noul an ar putea fi creşterea consumului zilnic de legume, fie că vorbim despre legume preparate termic sau crude.

"Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz şi la cină, când cel puţin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase. Printre numeroasele beneficii pe care le aduc, legumele vor contribui la creşterea saţietăţii, la îmbunătăţirea tranzitului intestinal, la hidratare şi vor aduce şi un plus de vitamine, minerale şi alţi compuşi bioactivi, cum ar fi antioxidanţii", a explicat Adina Rusu.

Nutriţionistul-dietetician atrage atenţia că, întrucât gusturile şi preferinţele alimentare se modifică odată cu înaintarea în vârstă, este indicat să încercăm meniuri cât mai variate şi să introducem în reţetele preparate chiar şi legumele care nu erau agreate în copilărie.

"Creativitatea este esenţială atunci când preparăm legumele şi, fie că optăm pentru variantele sotate, la cuptor sau grill, condimentarea acestora sau adăugarea unor ingrediente pentru gust, cum ar fi parmezanul, contribuie la un plus de savoare şi ne îndepărtează de ideea de regim drastic, lipsit de gust. De asemenea, introducerea în meniul zilnic a 1-2 fructe aduce organismului o doză bună de fitonutrienţi şi poate ajuta la scăderea consumului de zahăr din dulciurile rafinate. Astfel, dacă dorinţa noastră la început de an este să reducem aportul de dulciuri, fructele pot fi un aliat, zahărul din 1-2 fructe nefiind un exces pentru organism", a explicat nutriţionistul Adina Rusu.

Ea a spus că un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere este planificarea cumpărăturilor înainte de a merge la magazin, realizarea unei liste cu alimente pe care dorim să le achiziţionăm şi respectarea acesteia.

"Pentru a realiza corect şi eficient această listă, foarte utilă ar fi planificarea din timp a meniului cel puţin pentru câteva zile, fiind recomandat să nu ne axăm pe meniuri foarte complicate, ci pe reţete cât mai simple, care să includă atât legume, cât şi surse de proteine de bună calitate, sărace în grăsimi. Astfel, carnea de pasăre, peştele, oul, fasolea şi soia sunt surse excelente de proteine, fiind recomandată reducerea consumului de brânzeturi şi carne grasă şi de produse procesate din carne. O altă schimbare simplă cu beneficii mari pentru alimentaţia de început de an poate fi înlocuirea glucidelor rafinate cu cereale integrale şi optarea, de exemplu, pentru pâine graham şi paste integrale, compoziţia acestora aducând beneficii pentru realizarea digestiei, pentru reglarea glicemiei şi pentru saţietate", a subliniat Adina Rusu.

Şi nu în ultimul rând, spune aceasta, pentru a putea urmări progresul făcut spre atingerea ţelurilor propuse, se recomandă completarea unui jurnal alimentar, acesta fiind o unealtă excelentă pentru corectarea obiceiurilor alimentare, cu condiţia ca, după o perioadă de câteva zile, să se realizeze o reevaluare a alimentelor consumate, în scopul conştientizării atât a progresului, cât şi a greşelilor făcute.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Incendiu, provocat de o instalaţie de brad pe balconul unui apartament din Năvodari. Doi oameni au suferit un atac de panică
Incendiu, provocat de o instalaţie de brad pe balconul unui apartament din Năvodari. Doi oameni au suferit un atac de panică

Un incendiu s-a produs, vineri seară, la instalaţa de brad aflată pe balconul unui apartament din Năvodari. Pompierii au sosit la faţa locului au constatat că 26 de persoane, printre care şi trei copii, au ieşit din imobil.

Primul bebeluș născut după aproape 30 de ani, într-un sat din Italia. Micuța a devenit principală atracție turistică
Primul bebeluș născut după aproape 30 de ani, într-un sat din Italia. Micuța a devenit principală atracție turistică

Lara, primul copil născut după 30 de ani în satul italian Pagliara dei Marsi din Abruzzo, a devenit celebră și a readus în atenție criza demografică din Italia, unde natalitatea se află printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

 

Un bărbat dat spre adopție la naștere și-a cunoscut fratele după 60 de ani. A zburat 16.000 de km ca să-l întâlnească
Un bărbat dat spre adopție la naștere și-a cunoscut fratele după 60 de ani. A zburat 16.000 de km ca să-l întâlnească

După șase decenii, Russell Gower și-a întâlnit fratele pierdut, Peter, într-o reuniune emoționantă la Brisbane, Australia, parcursul călătoriei fiind de peste 16.000 km.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.