Cum se prepară blatul de pizza perfect: iese crocant la exterior și pufos la interior

Pizza de casă
Shutterstock

În cele mai multe situații, pizza poate fi cumpărată la un preț atât de accesibil dintr-un restaurant, iar pregătirea ei în casă poate părea un efort prea mare. Dar odată ce descoperi secretele blatului de pizza perfect, îți vei schimba părerea.

Să îți faci propriul aluat pentru pizza îți oferă avantajul de a avea control deplin asupra rețetei și a ingredientelor. Aluatul pentru pizza, asemenea multor tipuri de aluaturi pentru pâine, conține puține ingrediente, dar necesită o tehnică bine pusă la punct. Descoperă metodele pe care să le folosești pentru ca blatul de pizza să iasă gustos.

Blatul de pizza - trucuri ca să iasă gustos

Pizza este una dintre cele mai iubite mâncăruri din lume și secretul unei pizza delicioase începe cu un blat perfect. Există câteva metode și secrete pe care trebuie să le cunoaștem pentru a obține un blat de pizza perfect crocant și pufos, conform Tastingtable.ro.

Primul pas important este să alegem ingredientele potrivite pentru aluat. Trebuie să folosim făină de calitate superioară, de preferat făină de grâu dur, care conține mai mult gluten și va da elasticitate aluatului. De asemenea, este important să folosim drojdie proaspătă, care să fie activă și să fermenteze bine aluatul. Pentru a obține un blat mai pufos, putem adăuga și puțin zahăr în aluat, care va hrăni drojdia.

Un alt secret important este să lăsăm aluatul să crească corespunzător. După ce am amestecat toate ingredientele, trebuie să acoperim bolul cu un prosop curat și să-l lăsăm într-un loc cald, fără a permite aerului să ajungă la aluat. Temperatura ideală pentru fermentare este în jur de 25-30 de grade Celsius. Aluatul trebuie să crească de două ori în volum, ceea ce poate dura între 1 și 2 ore, în funcție de temperatura camerei.

După ce aluatul a crescut, urmează etapa de modelare. Este important să întindem aluatul cu grijă, fără a-l trage prea tare, pentru a nu pierde aerul acumulat în timpul fermentării. Putem folosi un făcăleț sau chiar mâinile pentru a întinde aluatul într-o formă rotundă sau dreptunghiulară, în funcție de preferințe.

Un alt secret pentru un blat perfect de pizza este să-l coacem la o temperatură înaltă. Este recomandat să folosim un cuptor preîncălzit la cel puțin 250 de grade Celsius. Astfel, blatul se va coace rapid, iar marginile vor deveni crocante, în timp ce mijlocul va rămâne pufos.

De asemenea, este important să folosim hârtie de copt sau o tavă specială pentru pizza. Acestea vor ajuta la distribuirea uniformă a căldurii și vor preveni ca blatul să se lipească de suprafață. Putem presăra și puțină făină sau mălai pe suprafața de copt pentru a preveni lipirea.

Un alt secret pentru un blat perfect de pizza este să-l coacem pe partea de jos a cuptorului, unde temperatura este mai mare. Astfel, blatul se va coace uniform și va obține o crustă crocantă.

În final, nu trebuie să uităm de umplutură. Putem adăuga sos de roșii, brânză, legume, carne sau orice alt ingredient preferat. Este important să nu exagerăm cu cantitatea de umplutură, pentru a nu încărca blatul și a-l face să devină moale.

Pizza de casă

Greșeli atunci când prepari blatul de pizza

Dacă vă întrebați de ce nu vă iese blatul de pizza perfect, aflați din rândurile de mai jos care sunt cele mai mari greșeli pe care le puteți face:

Folosirea unei cantități incorecte de drojdie

Uneori, oamenii adaugă prea multă drojdie în aluat, ceea ce poate duce la o creștere excesivă și la un gust neplăcut. Pe de altă parte, adăugarea prea puțină drojdie poate duce la un aluat dens și greu. Este important să respectăm proporțiile corecte și să folosim cantitatea recomandată de drojdie în rețetă.

Amestecarea excesivă a aluatului:

Amestecarea excesivă a aluatului poate duce la dezvoltarea excesivă a glutenului, ceea ce va face blatul de pizza tare și elastic. Este important să amestecăm aluatul doar până când ingredientele sunt încorporate, fără a exagera cu amestecarea.

Lăsarea aluatului să crească prea mult sau prea puțin

Dospirea corespunzătoare a aluatului este esențială pentru a obține un blat de pizza pufos și crocant. Lăsarea aluatului să crească prea mult poate duce la un blat prea aerat și fragil, în timp ce lăsarea aluatului să crească prea puțin poate duce la un blat dens și greu. Este important să urmăm timpul de fermentare recomandat în rețetă și să verificăm vizual cât de mult a crescut aluatul.

Întinderea aluatului prea subțire sau prea gros

Grosimea aluatului este cheia pentru a obține o pizza echilibrată. Întinderea aluatului prea subțire poate duce la o crustă crocantă, dar poate face blatul să devină prea fragil și să nu susțină umplutura. Întinderea aluatului prea gros poate duce la un blat dens și greu. Este important să găsim un echilibru și să întindem aluatul la grosimea dorită.

Coacerea la o temperatură incorectă

Temperatura cuptorului este esențială pentru a obține un blat de pizza perfect. Coacerea la o temperatură prea scăzută poate duce la un blat moale și nedezvoltat, în timp ce coacerea la o temperatură prea înaltă poate arde marginile și poate lăsa mijlocul necopt. Este important să respectăm temperatura recomandată în rețetă și să ajustăm în funcție de cuptorul nostru.

Articol recomandat de sport.ro
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Citește și...
România urcă în topul celor mai influente țări din lume. Pe ce loc ne aflăm
România urcă în topul celor mai influente țări din lume. Pe ce loc ne aflăm

România se află pe locul 58 în clasamentul celor mai influente țări din lume, după ce a urcat 6 poziții. Topul ia în calcul ”abilitatea unei națiuni de a influența comportamentul și preferințele diferiților actori din arena internațională”.

Au plecat de acasă după ce au fost bătuți de mamă și s-au pierdut pe drum. Cum și-au regăsit doi frați familia după 13 ani
Au plecat de acasă după ce au fost bătuți de mamă și s-au pierdut pe drum. Cum și-au regăsit doi frați familia după 13 ani

Într-o zi din iunie 2010, doi copii din India, supărați că părinții i-au lovit, au plecat de acasă.

Daune morale de 250.000 de euro pentru buzoianul căruia i s-a amputat organul sexual din cauza doctorilor
Daune morale de 250.000 de euro pentru buzoianul căruia i s-a amputat organul sexual din cauza doctorilor

Bărbatul din Buzău căruia i s-a amputat organul sexual în urmă cu 10 ani din cauza unei culpe medicale va primi daune morale de 250.000 de euro din partea Spitalului Județean Buzău, potrivit unei decizii definitive a instanței.

 

Recomandări
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi

Opt state membre ale UE, respectiv Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează joi agenţia EFE.

MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie
MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul
Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul

Interesul pentru creditele garantate de stat, „Family Start” și „Student Invest” a explodat de la un an la altul.