Cum se igienizează metrourile din București, în fiecare seară. O dată pe lună trec printr-o curățenie radicală
Călătoria unei garnituri de metrou din București nu se oprește la ultimul pasager.
Seara, la final de program, trenurile ajung în depouri, unde sunt igenizate pentru o nouă zi și o dată pe lună trec prin curațenie generală.
Nici stațiile de metrou nu sunt uitate, iar normele sanitare în vigoare sunt respectate în tocmai.
Seară de seară, în depourile de metrou din București se retrag, pe rând, cele peste 80 de garnituri care zilnic circulă prin subteran. Aici, sunt dezinfectate, verificate și pregătite pentru un nou drum.
Trenurile trec și printr-o „stație de spălare”. Acest lucru se întâmplă o dată pe săptămână, iar o dată pe lună are loc și o curățenie generală atât la interior, cât și la exterior.
„După ce dezinfectăm, facem pereții. După ce îi facem cu soluție, la urmă iar ii dezinfectăm pentru SARS-CoV-2. Și scaunele la fel”, a explicat personalul de la curățenie.
Întreaga acțiune durează cam cinci ore și este numită „radical” de cei care se ocupă de întreținerea garniturilor.
În timp ce metrourile sunt curățate în depouri, și stațiile trec printr-un proces asemănător. Zilnic, acestea sunt curățate temeinic, dar există și un proces lunar, numit radical, pentru a fi gata să primească călătorii dis de dimineață.
Opt echipe sunt atrenate în acest proces care durează mai multe zile pentru ca totul să fie pus la punct.
„Unii dintre lucrători spală geamurile copertinelor, de asemenea curățăm geamurile laterale, igenizam mâna curentă a scărilor rulante, suprafețe de contact ale călătorilor, în special aceste porți de acces”, a declarat un reprezentant al firmei de curățenie.
Acțiunea trebuie să se încheie până când primul metrou va pleca din stație, pentru că atunci liniile sunt puse iar sub tensiune și „Atenție, se închid ușile” răsună din nou.