Cum se eliberează certificatul de naștere. Acte necesare și procedurile legale

nou nascut
Shutterstock

Un certificat de naștere este un document oficial emis de autoritățile statului care atestă nașterea unei persoane. Este considerat un document esențial pentru a dovedi identitatea și cetățenia cuiva.  

Certificatul de naștere conține informații precum numele de naștere al persoanei, data și locul nașterii, numele părinților și, în unele cazuri, alte detalii relevante.

Certificatul de naștere este necesar într-o varietate de situații, inclusiv pentru înregistrarea oficială a unei persoane la autoritățile guvernamentale, obținerea unui pașaport, încheierea căsătoriei, obținerea unui permis de conducere, înregistrarea la școală sau la universitate, obținerea de beneficii sociale și multe altele.

Iată ce trebuie să faci ca să obții certificatul de naștere, fie că este vorba despre un nou-născut sau despre cazul în care ți-ai pierdut actul.

În ce condiții se eliberează certificatul de naștere

Există câteva situații în care se poate elibera certificatul de naștere. Acesta se eliberează titularului sau reprezentantului legal al acestuia (părinți), dar se poate elibera și altor persoane prin împuternicire avocațială sau procură specială autentificată, în țară, de către un notar public sau în străinătate de către oficiul consular român.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Acte necesare pentru certificatul de naștere

Pentru a obține certificatul de naștere pentru un nou-născut ai nevoie de următoarele acte:

- Cerere declarație domiciliu copil (AICI)

- Cerere declarație încuviințare nume copil (AICI)

- Cerere declarație nume copil (părinți căsătoriți cu nume de familie diferit) - AICI

- Cerere tip – declarație recunoaștere copil înregistrare copil AICI

Cererile se completează cu majuscule și se tipăresc obligatoriu față-verso.

Dacă părinții sunt căsătoriți:

Certificatul medical constatator al nașterii întocmit pe formular tip cu numărul de înregistrare, data, sigiliul/ștampila spitalului, semnătura și parafa medicului în original

- Certificatul de căsătorie

- Actele de identitate ale părinților în original

- Actul de identitate al declarantului, după caz, în original

Dacă părinții au nume de familie diferite, trebuie o declarație scrisă privind numele pe care copilul îl va purta, semnat de ambii părinți în fața unui notar public.

Dacă părinții nu sunt căsătoriți și tatăl recunoaște copilul:

- Certificatul medical constatator al nașterii întocmit pe formular tip cu numărul de înregistrare, data, sigiliul/ștampila spitalului, semnătura și parafa medicului în original

- Certificatul de naștere al mamei în original

- Actul de identitate al mamei în original

- Actul de identitate al tatălui în original

- Certificatul de naștere al tatălui în original

Dacă copilul e recunoscut de către tată, ambii părinți vor completa și semna în fața ofițerului civil de stare care înregistrează nașterea, declarația din care să rezulte numele de familie pe care îl va purta copilul

Declarația privind numele de familie al copilului se scrie și semnează doar în fața ofițerului de stare privire sau a unui notar public.

Dacă mama nu este căsătorită și copilul nu este recunoscut de tată:

- Certificatul medical constatator al nașterii întocmit pe formular tip cu numărul de înregistrare, data, sigiliul/ștampila spitalului, semnătura și parafa medicului în original

- Certificatul de naștere al mamei în original

- Actul de identitate al mamei în original

- ORU – actul de identitate al declarantului în original, după caz

Dacă nou-născutul nu este recunoscut de tatăl certificatul de naștere poate fi solicitat doar de către mamă.

Termenul de declarare și înregistrare a nașterii copilului este de:

30 de zile de la naștere, pentru copilul viu

3 zile de la naștere, pentru copilul născut mort; 

24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat în termenul de 30 de zile; 

30 de zile pentru copilul găsit sau părăsit de mamă în maternitate/ unități sanitare

Termenele prevăzute (în afara celui de 24 de ore de la data decesului) se socotesc de la data nașterii și cuprind atât ziua nașterii, respectiv găsirea, cât și ziua în care se face declarația.

Cum se schimbă certificatul de naștere vechi

Persoanele care au nevoie să își schimbe certificatul de naștere, fie că este vorba despre un furt sau o pierdere, trebuie în primă fază să meargă la primăria unde a fost înregistrat actul sau la cea din zona în care ai domiciliul, unde vei solicita eliberarea unui duplicat.

Când mergi la primărie să ceri eliberarea unui nou certificat de naștere, trebuie să vii cu o cerere în care să scrii de ce ai nevoie de un duplicat: fie că a fost furat, pierdut sau prezintă deteriorări importante (în acest caz trebuie să vii cu exemplarul la tine ca să fie constatate deteriorările).

Totodată, ai nevoie de actul de identitate în original și copie, dar și dovada achitării taxei de timbru, la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparții.

De asemenea, ajută orice copie a certificatului de naștere pe care o deții.

Dacă certificatul de naștere a fost furat, trebuie să declari asta la Poliție și să vii cu reclamația.

Dacă ai pierdut certificatul sau l-ai plastifiat ori e deteriorat, se poate elibera la cerere duplicatul fără nicio taxă de eliberare.

Acte necesare duplicat certificat de naștere:

- Actul de identitate în original și copie

- Dovada achitării taxei de timbru de 2 lei la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparții

- Copie a certificatului de naștere (dacă ai)

- Cererea în care precizezi de ce ai nevoie de duplicat

În cât timp de eliberează certificatul de naștere

Dacă este vorba despre eliberarea unui certificat de naștere pentru un nou-născut, acesta se va elibera la un termen de 30 de zile de la solicitarea părinților.

Dacă declarația de naștere se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării, dar în acest caz va fi necesar și de un aviz al serviciului comunitar județean sau al municipiului de evidență a persoanelor, pe lângă aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale pe raza căruia a avut loc nașterea.

Pentru persoanele care au solicitat eliberarea unui duplicat al certificatului de naștere prin cerere scrisă, acesta se primește în aceeași zi.

Trebuie să știi că certificatul de naștere este cel mai important act al oricărei persoane, pentru că este prima formă de identificare și de dovadă a identității.

Îți trebuie certificatul de naștere pentru a înlocui documente precum pașaport, certificat căsătorie, buletin, permis de conducere și multe altele.

Trebuie să știi și că niciun act de identitate (buletin sau certificat de naștere ori căsătorie) nu trebuie să fie plastifiat, conform legii:

„Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României”.

Totuși, dacă ai pe acasă unul dintre aceste acte plastifiate, există companii care pot să deplastifieze un document, astfel încât să nu fie nevoie să faci cereri pentru a scoate din nou actele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.