Cum să supraviețuiești unei explozii nucleare. Care sunt cele mai sigure locuri din casă în care să te ascunzi
De la invazia Rusiei din Ucraina care a început în urmă cu aproape un an, au început și temerile legate de amenințarea unui război nuclear. Un studiu dezvăluie pașii pe care trebuie să îi urmăm în cazul unei explozii nucleare puternice.
Cercetătorii de la Universitatea Nicosia din Cipru au prezentat, într-un nou studiu, metode de supraviețuire în cazul unei explozii nucleare și cele mai bune locuri pentru adăpost.
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit modelarea computerizată pentru a investiga efectele unei explozii nucleare asupra oamenilor aflați în interiorul unei clădiri de beton.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Înainte de studiul nostru, pericolul pentru oamenii din interiorul unei clădiri armate cu beton care rezistă valului de explozie era neclar”, a spus autorul studiului, Dimitris Drikakis.
Deși studiul nu a menționat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cercetătorii au subliniat „tensiunile geopolitice în creștere” și posibilitatea unui scenariu nuclear „catastrofal”.
Cele mai sigure locuri în cazul unei explozii nucleare
Potrivit cercetătorilor citați de DailyMail, dacă vă aflați într-o clădire din beton, cel mai bun loc pentru a vă adăposti este în colțul unei camere, cu fața în direcția exploziei, sau în spatele unui scaun sau a unei mese.
În cazul unei explozii, oamenii ar trebui să se îndepărteze de ferestre, coridoare și uși.
Pe lângă radiații, cercetătorii spun că un atac nuclear are și alte efecte periculoase - unda de explozie generată, definită ca fiind o zonă de presiune care se extinde spre exterior la viteze supersonice.
Asta înseamnă că undele provocate de o explozie nucleară sunt suficient de puternice pentru a propulsa un om în aer, chiar dacă el se află în interiorul unei clădiri. Astfel de unde supersonice sunt atât de puternice încât pot pătrunde prin uși și ferestre.
Studiul arată că o explozie nucleară de 750 de kilotone (cu puterea explozivă de 750 de tone de TNT) ar produce o undă supersonică cu o rază de aproximativ 4,6 km (2,8 mile) la nivelul solului.
Conform studiului, dacă ne aflăm într-o clădire nu înseamnă că suntem protejați complet de efectele exploziei. Locurile pe care trebuie să le evităm sunt ferestrele, ușile și coridoarele.
Dacă totuși ne aflăm pe un coridor, cercetătorii spun că este mai bine să ne ascundem în colțul coridorului, decât să stăm în mijlocul acestuia.
Cea mai bună opțiune este să te ascunzi în colțul unei camere, departe de orice deschidere, cum ar fi o fereastră sau o ușă, unde viteza aerului este mai mare.
Autorii subliniază că timpul dintre explozie și sosirea undei de explozie este de doar câteva secunde, așa că este esențial să ajungeți rapid într-un loc sigur.
„Dacă oamenii văd explozia de departe, trebuie să se adăpostească cât mai curând posibil. Dacă sunt la fereastră, ar trebui să fugă de ea în interiorul clădirii și să se adăpostească într-o cameră fără deschideri sau în colțurile camerelor/coridoarelor”, a spus Drikakis pentru MailOnline.