VIDEO. Imagini secrete cu cea mai mare explozie nucleară din lume, declasificate de Rusia
Rusia a declasificat imagini secrete cu cea mai mare explozie nucleară din lume, provocată de detonarea aşa-numitei "Bombe Ţar" în urmă cu aproape 60 de ani, relatează vineri Reuters.
Bomba cu hidrogen, care avea forţa a 50 de milioane de tone de explozibil convenţional, a fost detonată în cadrul unui test în octombrie 1961, la 4.000 de metri deasupra arhipelagului izolat Novaia Zemlia, de la Cercul Arctic.
În imagini se poate vedea o imensă minge de foc şi un uriaş nor ciupercă de 60 km înălţime după ce explozia a părut să aprindă cerul. Imaginile au fost filmate din mai multe unghiuri de camere instalate la sol şi la bordul a două aeronave sovietice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Testarea unei încărcături excepţional de puternice de hidrogen a confirmat că Uniunea Sovietică se află în posesia unei arme termo-nucleare cu capacitatea de 50 de megatone, 100 de megatone şi mai mult", spune un narator în faţa audienţei.
Documentarul a fost publicat online pentru prima dată de agenţia pentru energie nucleară rusă Rosatom săptămâna trecută, în cadrul evenimentelor care au marcat 75 de ani de industrie nucleară în Rusia.
Dezvoltată între 1956 şi 1961 în contextul în care Uniunea Sovietică s-a angajat în cursa armelor nucleare cu SUA, aşa-numita "Ţar Bomba" a fost cea mai mare bombă cu hidrogen construită vreodată şi se credea că este de 3.300 de ori mai distrugătoare decât bomba care a distrus Hiroshima.
Filmul de 30 de minute, care începe cu menţiunea "Top secret", prezintă toate stadiile testului, de la transportul armei de 26 de tone într-o carcasă de bombă aeriană pe calea ferată, până la măsurătorile de după explozie privind nivelul de radiaţii.
"Bomba Ţar" a depăşit de departe cea mai mare explozie pe care au efectuat-o vreodată SUA, cea a unei bombe de 15 megatone, "Castle Bravo", detonată în Atolul Bikini în 1954.