Cum să descoperi bucătăria autentică locală în orice călătorie. Sfaturi pentru a evita restaurantele turistice

femeie la piata
Shutterstock

Pentru mulți, mâncarea este centrul călătoriilor sau măcar una dintre cele mai așteptate experiențe. Este un aspect al călătoriilor care oferă satisfacție maximă, având oportunitatea de a explora noi gusturi și de a învăța despre cultura unui loc.

Experiența culinară este adesea un mod excelent de a descoperi și de a înțelege mai bine un loc, însă vizitarea unui restaurant turistic poate distruge rapid această experiență autentică.

Situația în care se găsești preparate comune, cum ar fi spaghetti bolognese în Indonezia sau hamburgeri în Vietnam, este des întâlnită, dar nu reflectă cultura culinară profundă a unui loc.

Acestea sunt locuri pentru turiști sau restaurante care vor să acopere o gamă cât mai largă de gusturi. Dacă nu ești în căutarea unui preparat obișnuit, ci vrei să descoperi un loc prin intermediul bucătăriei sale, aceste sfaturi îți pot fi utile. 

Cum să descoperi bucătăria autentică locală în orice călătorie

Îndepărtează-te de zonele turistice

Înainte de a te mulțumi cu orice loc obișnuit, explorează cartierele îndepartate de atracțiile turistice principale. Locurile ideale pentru iubitorii de mâncare sunt străzile pline de localnici, în special zonele cu chirii mici, unde este mai probabil să găsești localuri de familie care fac rețete transmise din generație în generație.

Citește și
mancare
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Vei ști că ai găsit un loc excelent când întâlnești un meniu limitat, scris de mână în limba locală, deoarece acesta este un semn că preparatele speciale se schimbă odată cu anotimpurile și cu inspirația creativă a bucătarului.

În aceste localuri mai mici, e mai probabil să interacționezi cu cel care se ocupă de toate preparatele, așa că asigură-te că exersezi câteva fraze de apreciere în limba locală.

La urma urmei, cu cât locul este mai ascuns, cu atât mai puțin vei găsi oameni care vorbesc limba ta, ceea ce, în acest caz, este un lucru bun. Odată ce ești acolo, încearcă să întrebi localnicii ce mănâncă sau cere bucătarului să te surprindă cu ce dorește. Dacă există meniul zilei sau felul zilei, comandă-l: este cel mai proaspăt și cel mai bun din meniu, așa că mergi pe această recomandare.

Renunță la ghidurile turistice

Ghidurile turistice se concentrează adesea pe restaurante care sunt confortabile și sigure, dar care pot fi turistice. Este mai bine să te informezi de pe forumuri online, căutări pe internet și recomandări de la localnici pentru a găsi locuri autentice de mâncare.

Majoritatea ghidurilor se concentrează pe restaurante de duzină, dar care nu îți vor spune nimic despre cultura locului în care te afli. Evită restaurantele capcane pentru turiști și caută locurile în care mănâncă localnicii. Nu le vei găsi în centru niciodată.

De regulă, localnicii îți vor face cele mai bune recomandări, dar și alți călători pot fi o mare sursă de informații. Când întâlnești călători care par să iubească mâncarea bună și autentică, întreabă-i unde au fost sau dacă au auzit de locuri bune de vizitat.

Observă unde mănâncă localnicii și mergi în acele locuri. Pe măsură ce mergi pe stradă, observă care locuri sunt pline și care sunt goale, și care sunt pline în principal de localnici și care sunt pline în principal de turiști.

Notează în special locurile unde e plin de localnici, se vorbește doar limba lor, iar meniul este ușor de parcurs: aceste localuri au puține preparate, dar le fac excelent. Este un semn că mâncarea este bună și restauratul este autentic.

Mergi la piețe

Multe orașe au o piață centrală sau o serie de piețe mai mici în oraș. De obicei, există standuri de mâncare sau restaurante care tind să fie foarte autentice și cu ingrediente de înaltă calitate, deoarece pot luat ingredientele fix de pe tarabe.

Piețele sunt, de asemenea, perfecte pentru a înțelege mai bine ce tip de fructe, legume și alte produse sunt folosite într-o zonă. Dacă există mâncare stradală sau proaspăt preparată la astfel de piețe sau târguri, nu ezita să o încerci. Fii sigur că e făcută din cele mai proaspete ingrediente.

Mergi după miros

Mirosul de pâine proaspăt coaptă, pește proaspăt la grătar sau combinația de condimente te poate duce la unele dintre cele mai bune localuri.

Trebuie să ai ceva curaj ca să mergi după miros, însă asta e valabil mai ales în privința mâncării stradale, care emană toate aromele superbe și care îți face poftă. Încearcă tot ce poți fără să te temi că nu îți va plăcea. Poate vei avea surprize plăcute.

Nu te teme

Mâncarea în alte locuri poate fi puțin copleșitoare, mai ales atunci când există o barieră lingvistică și nu ești sigur de curățenie sau alte aspecte sanitare.

Să te îmbolnăvești în timp ce călătorești nu este niciodată plăcut, iar pericolele pot fi ascunse aproape peste tot. Orice loc unde sunt mulți localnici care mănâncă regulat este destul de sigur. Restaurantele locale aglomerate, care de obicei au meniuri mai mici, au o rotație rapidă a ingredientelor și mâncarea este de regulă proaspătă, conform indietravelpodcast.

Fii flexibil

Mâncatul în locuri locale înseamnă adesea că trebuie să fii flexibil. Uneori, bariera lingvistică înseamnă că te așezi, ridici degete pentru a indica câte porții din ceva vrei, arăți un element de pe meniu și aștepți să vezi ce ți se aduce în față.

Nu este momentul să pui întrebări detaliate despre mâncare, să ceri substituții sau modificări, sau să fii pretențios. (Bineînțeles, există unele excepții – dacă ești alergi la ceva, ar trebui să înveți să spui asta în limba respectivă, ca să nu ai probleme.)

Învăță câteva cuvinte de bază pentru mâncare

Învață câteva cuvinte de bază pentru mâncare – precum pui, pește, porc, orez, tăiței, pâine – pe care le poți folosi ca indicatori pentru a te ajuta să alegi ce să comanzi și unde să mănânci. Piețele pot fi un loc excelent pentru învățarea cuvintelor despre mâncare.

Comandă ceea ce comandă alții

Dacă te chinui să alegi ce să comanzi – nu vorbești limba și nu înțelegi ce scrie în meniu – uită-te la ce mănâncă oamenii din jurul tău. Dacă ceva arată bine, spune-i chelnerului să îți aducă același lucru.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Timp de 15 ani, o femeie și-a cumpărat mâncare cu mai puțin de 2 euro pe zi și a reușit să își cumpere trei case și o cafenea
Timp de 15 ani, o femeie și-a cumpărat mâncare cu mai puțin de 2 euro pe zi și a reușit să își cumpere trei case și o cafenea

O femeie din Japonia a fost numită „cea mai cumpătată fată din țară”, după ce a reușit să își cumpere trei case și o cafenea în mai puțin de 15 ani. Ea dădea pe mâncare mai puțin de 2 euro pe zi și ducea un stil de viață extrem de economic.

Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa

Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice, așa că toți cei care produc și vând mâncare trebuie să le ia în considerare. Sunt obligați să implementeze o serie de măsuri pentru ca mâncarea să nu ajungă inutil la gunoi.  

Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”
Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”

Arome de plăcinte și carne la grătar i-au ademenit pe cei care au trecut în ultimele zile prin parcul Copou, din Iași. Micii producători locali au venit cu bunătăți - dulci și sărate. Mulți le-au savurat pe loc, alții au luat ceva și pentru acasă.

Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă
Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă

Românii veniți acasă de peste hotare sunt așteptați, în acest weekend, cu mâncare tradițională în Baia Mare. Târgul „Dorul pâinii de acasă” a atras mulți vizitatori la Muzeul Satului, mai ales că preparatele au fost făcute de gospodinele din zonă.

Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia
Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia

Grecia este renumită pentru mâncarea gustoasă. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi istoria bogată a țării, geografie, climatul, ingredientele locale, dar și tradițiile culturale.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Risc de viituri majore pe râuri din Moldova, până joi. Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundații
Risc de viituri majore pe râuri din Moldova, până joi. Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundații

Hidrologii au actualizat, miercuri, codurile hidrologice pentru râuri din Moldova şi Dobrogea şi anunţă risc de viituri majore, până joi.