Cum obțin restaurantele stele Michelin. Procedura secretă prin care sunt selectate localurile

stele Michelin
Shutterstock

În timp ce marca Michelin este cunoscută la nivel global pentru anvelopele sale, compania cu sediul în Paris este de asemenea faimoasă pentru Ghidul Michelin anual.Clienții cheltuie între 10 și 20 de ori mai mult la un restaurant cu stea Michelin.

Ghidul Michelin este o carte roșie în care milioane de bucătari aspiră ca numele restaurantului la care lucrează să fie listat.

Având originea în Franța, ratingurile Stelelor Michelin au fost publicate pentru prima dată în 1900 ca o caracteristică în Ghidul Michelin de Andre și Edouard Michelin — fondatorii companiei Michelin de anvelope.

Cei doi frați au înființat compania în 1889 cu ideea de a ajuta numărul atunci limitat de șoferi să facă mai multe călătorii și să cumpere mai multe anvelope.

Ghidul avea o listă cuprinzătoare a automobiliștilor, care includea informații despre unde se găsesc cele mai bune restaurante în timpul turului. Ghidul a devenit tot mai popular pe măsură ce afacerea a crescut, datorită elementului său culinar.

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Cererea mare i-a determinat pe Michelini să înființeze o echipă de inspectori pentru a vizita și evalua restaurantele. Cu timpul, unii oameni au început să considere Ghidul Michelin ca biblia tuturor ghidurilor de restaurante.

Printre altele, ghidul includea recenzii anonime ale restaurantelor europene, axate pe calitatea și gustul mâncărurilor servite, precum și stăpânirea tehnicilor culinare și personalitatea felurilor de mâncare.

Steaua Michelin este acum considerată un simbol al gastronomiei fine de mulți dintre cei mai buni bucătari din lume.

Dar o stea Michelin nu este deloc ușor de obținut. Iată care este procedura secretă prin care sunt alese localurile.

Ce sunt stelele Michelin

Steaua Michelin este un sistem global de evaluare care clasifică restaurantele în funcție de cinci criterii, toate centrate în jurul mâncărurilor servite.

Obținerea unei stele Michelin a fost numită punctul culminant al oricărui restaurant. Stelele sunt acordate anual, iar restaurantele trebuie să-și mențină calificativul pentru a le păstra.

O stea Michelin este acordată restaurantelor cu o bucătărie excepțională. Se iau în considerare următoarele: calitatea ingredientelor, armonia gusturilor, stăpânirea tehnicilor, personalitatea bucătarului exprimată prin bucătăria lor și, la fel de important, consecvența atât în întregul meniu, cât și pe termen lung.

Stelele Michelin sunt premii anuale. O stea Michelin este acordată pentru mâncarea din farfurie - nimic altceva. Stilul unui restaurant și gradul său de formalitate sau informalitate nu au nicio relevanță în acordare.

Inspectorii Michelin, faimos de anonimi - sunt angajați cu normă întreagă care sunt foști profesioniști în domeniul restaurantelor și ospitalității.

Odată ce mai mulți inspectori au mâncat într-un restaurant, ei își discută experiențele ca echipă pentru a lua o decizie finală.

Cum se obțin prestigioasele stele

Stelele Michelin sunt despre experiența culinară, reflectând cât de remarcabilă este mâncarea unui restaurant. Dar aceste stele nu sunt acordate bucătarilor; sunt oferite restaurantului.

Obținerea unei sau mai multor stele Michelin poate schimba totul pentru acel restaurant, atrăgând atenția media, noi clienți și respect din partea industriei.

Steaua Michelin a fost mult timp un simbol al excelenței culinare.

Criteriile sunt calitatea ingredientelor, armonia gusturilor, stăpânirea tehnicilor de gătit, felul în care personalitatea bucătarului se reflectă în preparat și consecvența pe întregul meniu și de-a lungul timpului.

Restaurantele nu sunt conștiente când sunt luate în considerare pentru o stea Michelin, deoarece inspectorii restaurantelor Michelin sunt profesioniști cunoscători în industria alimentară și a băuturilor care vizitează și evaluează restaurantele în mod anonim.

Ghidul Michelin acoperă acum 30 de țări pe trei continente

stele Michelin

Stelele Michelin nu sunt permanente. Un restaurant ar putea primi o stea și să o piardă în anul următor.

La fel, restaurantele pot fi și retrogradate în numărul de stele pe care le dețin.

La sfârșitul zilei, calitatea mâncărurilor și a serviciului contează pentru Inspectori, iar restaurantul poate pierde sau câștiga, de asemenea, Stele Michelin.

Restaurantele cu stele Michelin sunt restaurante de fine dining. Dar aceste restaurante nu trebuie neapărat să fie scumpe.

Ele sunt scumpe din cauza ingredientelor cu preț mare și a ospitalității la nivel înalt pe care o oferă celor care le trec pragul.

Un inspector Michelin trece printr-un curs de formare de șase luni, după care trebuie să lucreze cu un inspector experimentat o perioadă de timp.

Odată ce devii inspector Michelin, numele tău este păstrat secret. Un inspector nici măcar nu are voie să scrie ceva în timp ce mănâncă la un restaurant.

Pentru a evalua un restaurant, ei vizitează același loc de cel puțin 2-3 ori pentru a gusta toate preparatele cele mai vândute ale restaurantului. Acest lucru le permite, de asemenea, să vadă dacă calitatea restaurantului este consistentă sau nu.

Ce înseamnă stelele Michelin pentru un restaurant

Restaurant cu o Stea Michelin: 'Un restaurant foarte bun' - Restaurantul primește o stea Michelin pentru că este un restaurant destul de bun în categoria sa.

Un restaurant primește o stea dacă servește în mod constant mâncare de înaltă calitate și standard. Prin urmare, este considerat demn de o vizită.

Restaurant cu două Stele Michelin: 'Bucătărie excelentă, merită un ocol' - Un restaurant cu două stele Michelin trebuie să ofere o bucătărie excepțională în care clienții mănâncă preparate foarte bine pregătite.

Serviciul la aceste restaurante este impecabil, iar colecția de vinuri este impresionantă. În plus, bucătarul stăpânește arta gustului, tehnicile de gătit și pregătește porții generoase.

Restaurant cu Trei Stele Michelin: 'Bucătărie excepțională, merită o călătorie specială' - Cea mai bună experiență culinară din lume este recunoscută cu trei stele Michelin, iar o călătorie pentru a mânca într-un astfel de loc este considerată demn de efort.

Ar putea fi considerată o oprire esențială în orice tur pentru pasionații de mâncare. Restaurantul servește o bucătărie extraordinară, folosind ingrediente rare și de înaltă calitate și demonstrând abilități culinare excepționale.

Steaua Verde: Este o distincție independentă de sustenabilitate a mediului oferită alături de alte distincții.

Un restaurant cu Steaua Verde pune accent și demonstrează un angajament față de standardele etice și de mediu în afară de excelența culinară.

Steaua Verde se concentrează pe eforturile unui restaurant de a reduce impactul său asupra mediului, cum ar fi achiziționarea locală, minimizarea risipei alimentare, promovarea practicilor prietenoase cu mediul și accentul pe sustenabilitate în operațiunile sale.

Bib Gourmand: Restaurantele cu Stele Michelin nu sunt neapărat scumpe. Ghidul Michelin premiază restaurantele cu cel mai bun raport calitate-preț cu o distincție specială — Bib Gourmand. Așadar, inspectorii stabilesc un plafon de preț pentru preparate în funcție de costul vieții din țara respectivă.

Astfel, atunci când întâlnesc un restaurant cu un preț rezonabil și cu mâncare de calitate excepțională, devine eligibil pentru distincția Bib Gourmand.

Cerințele specifice care trebuie satisfăcute pentru a obține o stea Michelin nu sunt publicate sau făcute publice de Michelin. Astfel, un bucătar nu poate fi niciodată sigur când este evaluat pentru calificarea la o stea.

Cu toate acestea, iată câteva criterii standard necesare pentru a conduce un restaurant cu stele Michelin:

· Calitatea produsului

· Management puternic

· Atenție la detalii

· Raportul calitate-preț

· Adaptabilitate

 Restaurante faimoase cu stele Michelin

Când vine vorba de gastronomie rafinată, restaurantele cu stele Michelin sunt cele pe care oricine vrea să le testeze.

De fapt, fiecare restaurant gourmet din întreaga lume aspiră, într-o zi, să-și câștige locul binemeritat în prestigiosul ghid Michelin.

Din punct de vedere culinar, este o onoare și demonstrează că bucătăria și serviciul sunt potrivite pentru cei mai pretențioși cunoscători de mâncare și cele mai rafinate gusturi.

Restaurantele cu cele mai multe stele Michelin în 2023

1 Central - Lima, Peru

2 Azurmendi - Larrabetzu, Spania

3 Atelier Crenn - San Francisco, Statele Unite

4 Le Bernardin - New York, Statele Unite

5 Mirazur - Menton, Franța

6 The Fat Duck - Bray, Regatul Unit

7 Den - Tokyo, Japonia

8 Noma - Copenhaga, Danemarca

9 Robuchon Au Dome - Macau, China

10 Ultraviolet - Shanghai, China

11 Osteria Francescana - Modena, Italia

12 Waku - Ghin Singapore

De ce nu există niciunul în România

În prezent, Michelin operează doar în 30 de țări. Așadar, un restaurant va primi o stea Michelin dacă se află într-una dintre țările din această listă.

Aceste țări sunt:

· Franța

· Japonia

· Spania și Portugalia

· Italia

· SUA

· Germania

· Marea Britanie și Irlanda

· Elveția

· China

· Țările Nordice

· Belgia și Luxemburg

· Singapore

· Taiwan

· Olanda

· Austria

· Slovenia

· Thailanda

· Ungaria

· Canada

· Argentina

· Malaezia

· Polonia

· Croația

· Malta

· Vietnam

· Letonia

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
Un fruct preferat de tot mai mulți români riscă să nu se mai găsească pe piață. Alternativa recomandată
Un fruct preferat de tot mai mulți români riscă să nu se mai găsească pe piață. Alternativa recomandată

Schimbările climatice au un "impact teribil" asupra unui fruct foarte consumat la nivel mondial și tot mai preferat de români.

Cât de bogat este, de fapt, regele Charles al III-lea. Averea sa a depășit-o pe cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a
Cât de bogat este, de fapt, regele Charles al III-lea. Averea sa a depășit-o pe cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea este acum mai bogat decât regina Elisabeta a II-a. Averea sa a fost estimată la 770 milioane de dolari.

 

Zona din România în care timpul parcă se oprește în loc. Elevii pot petrece aici o vacanță de vis. „Plecăm în transhumanță”
Zona din România în care timpul parcă se oprește în loc. Elevii pot petrece aici o vacanță de vis. „Plecăm în transhumanță”

Vacanța de vară a început cu o lună mai devreme pentru elevii din comuna Pianu, în județul Alba.

Recomandări
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina

Într-un interviu acordat pentru Știrile PROTV, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a vorbit, printre altele, despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei.

Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”
Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”

Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat este unul pozitiv, a anunţat ministrului slovac al sănătăţii.

 

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.