Cum obțin restaurantele stele Michelin. Procedura secretă prin care sunt selectate localurile
În timp ce marca Michelin este cunoscută la nivel global pentru anvelopele sale, compania cu sediul în Paris este de asemenea faimoasă pentru Ghidul Michelin anual.Clienții cheltuie între 10 și 20 de ori mai mult la un restaurant cu stea Michelin.
Ghidul Michelin este o carte roșie în care milioane de bucătari aspiră ca numele restaurantului la care lucrează să fie listat.
Având originea în Franța, ratingurile Stelelor Michelin au fost publicate pentru prima dată în 1900 ca o caracteristică în Ghidul Michelin de Andre și Edouard Michelin — fondatorii companiei Michelin de anvelope.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi frați au înființat compania în 1889 cu ideea de a ajuta numărul atunci limitat de șoferi să facă mai multe călătorii și să cumpere mai multe anvelope.
Ghidul avea o listă cuprinzătoare a automobiliștilor, care includea informații despre unde se găsesc cele mai bune restaurante în timpul turului. Ghidul a devenit tot mai popular pe măsură ce afacerea a crescut, datorită elementului său culinar.
Cererea mare i-a determinat pe Michelini să înființeze o echipă de inspectori pentru a vizita și evalua restaurantele. Cu timpul, unii oameni au început să considere Ghidul Michelin ca biblia tuturor ghidurilor de restaurante.
Printre altele, ghidul includea recenzii anonime ale restaurantelor europene, axate pe calitatea și gustul mâncărurilor servite, precum și stăpânirea tehnicilor culinare și personalitatea felurilor de mâncare.
Steaua Michelin este acum considerată un simbol al gastronomiei fine de mulți dintre cei mai buni bucătari din lume.
Dar o stea Michelin nu este deloc ușor de obținut. Iată care este procedura secretă prin care sunt alese localurile.
Ce sunt stelele Michelin
Steaua Michelin este un sistem global de evaluare care clasifică restaurantele în funcție de cinci criterii, toate centrate în jurul mâncărurilor servite.
Obținerea unei stele Michelin a fost numită punctul culminant al oricărui restaurant. Stelele sunt acordate anual, iar restaurantele trebuie să-și mențină calificativul pentru a le păstra.
O stea Michelin este acordată restaurantelor cu o bucătărie excepțională. Se iau în considerare următoarele: calitatea ingredientelor, armonia gusturilor, stăpânirea tehnicilor, personalitatea bucătarului exprimată prin bucătăria lor și, la fel de important, consecvența atât în întregul meniu, cât și pe termen lung.
Stelele Michelin sunt premii anuale. O stea Michelin este acordată pentru mâncarea din farfurie - nimic altceva. Stilul unui restaurant și gradul său de formalitate sau informalitate nu au nicio relevanță în acordare.
Inspectorii Michelin, faimos de anonimi - sunt angajați cu normă întreagă care sunt foști profesioniști în domeniul restaurantelor și ospitalității.
Odată ce mai mulți inspectori au mâncat într-un restaurant, ei își discută experiențele ca echipă pentru a lua o decizie finală.
Cum se obțin prestigioasele stele
Stelele Michelin sunt despre experiența culinară, reflectând cât de remarcabilă este mâncarea unui restaurant. Dar aceste stele nu sunt acordate bucătarilor; sunt oferite restaurantului.
Obținerea unei sau mai multor stele Michelin poate schimba totul pentru acel restaurant, atrăgând atenția media, noi clienți și respect din partea industriei.
Steaua Michelin a fost mult timp un simbol al excelenței culinare.
Criteriile sunt calitatea ingredientelor, armonia gusturilor, stăpânirea tehnicilor de gătit, felul în care personalitatea bucătarului se reflectă în preparat și consecvența pe întregul meniu și de-a lungul timpului.
Restaurantele nu sunt conștiente când sunt luate în considerare pentru o stea Michelin, deoarece inspectorii restaurantelor Michelin sunt profesioniști cunoscători în industria alimentară și a băuturilor care vizitează și evaluează restaurantele în mod anonim.
Ghidul Michelin acoperă acum 30 de țări pe trei continente
Stelele Michelin nu sunt permanente. Un restaurant ar putea primi o stea și să o piardă în anul următor.
La fel, restaurantele pot fi și retrogradate în numărul de stele pe care le dețin.
La sfârșitul zilei, calitatea mâncărurilor și a serviciului contează pentru Inspectori, iar restaurantul poate pierde sau câștiga, de asemenea, Stele Michelin.
Restaurantele cu stele Michelin sunt restaurante de fine dining. Dar aceste restaurante nu trebuie neapărat să fie scumpe.
Ele sunt scumpe din cauza ingredientelor cu preț mare și a ospitalității la nivel înalt pe care o oferă celor care le trec pragul.
Un inspector Michelin trece printr-un curs de formare de șase luni, după care trebuie să lucreze cu un inspector experimentat o perioadă de timp.
Odată ce devii inspector Michelin, numele tău este păstrat secret. Un inspector nici măcar nu are voie să scrie ceva în timp ce mănâncă la un restaurant.
Pentru a evalua un restaurant, ei vizitează același loc de cel puțin 2-3 ori pentru a gusta toate preparatele cele mai vândute ale restaurantului. Acest lucru le permite, de asemenea, să vadă dacă calitatea restaurantului este consistentă sau nu.
Ce înseamnă stelele Michelin pentru un restaurant
Restaurant cu o Stea Michelin: 'Un restaurant foarte bun' - Restaurantul primește o stea Michelin pentru că este un restaurant destul de bun în categoria sa.
Un restaurant primește o stea dacă servește în mod constant mâncare de înaltă calitate și standard. Prin urmare, este considerat demn de o vizită.
Restaurant cu două Stele Michelin: 'Bucătărie excelentă, merită un ocol' - Un restaurant cu două stele Michelin trebuie să ofere o bucătărie excepțională în care clienții mănâncă preparate foarte bine pregătite.
Serviciul la aceste restaurante este impecabil, iar colecția de vinuri este impresionantă. În plus, bucătarul stăpânește arta gustului, tehnicile de gătit și pregătește porții generoase.
Restaurant cu Trei Stele Michelin: 'Bucătărie excepțională, merită o călătorie specială' - Cea mai bună experiență culinară din lume este recunoscută cu trei stele Michelin, iar o călătorie pentru a mânca într-un astfel de loc este considerată demn de efort.
Ar putea fi considerată o oprire esențială în orice tur pentru pasionații de mâncare. Restaurantul servește o bucătărie extraordinară, folosind ingrediente rare și de înaltă calitate și demonstrând abilități culinare excepționale.
Steaua Verde: Este o distincție independentă de sustenabilitate a mediului oferită alături de alte distincții.
Un restaurant cu Steaua Verde pune accent și demonstrează un angajament față de standardele etice și de mediu în afară de excelența culinară.
Steaua Verde se concentrează pe eforturile unui restaurant de a reduce impactul său asupra mediului, cum ar fi achiziționarea locală, minimizarea risipei alimentare, promovarea practicilor prietenoase cu mediul și accentul pe sustenabilitate în operațiunile sale.
Bib Gourmand: Restaurantele cu Stele Michelin nu sunt neapărat scumpe. Ghidul Michelin premiază restaurantele cu cel mai bun raport calitate-preț cu o distincție specială — Bib Gourmand. Așadar, inspectorii stabilesc un plafon de preț pentru preparate în funcție de costul vieții din țara respectivă.
Astfel, atunci când întâlnesc un restaurant cu un preț rezonabil și cu mâncare de calitate excepțională, devine eligibil pentru distincția Bib Gourmand.
Cerințele specifice care trebuie satisfăcute pentru a obține o stea Michelin nu sunt publicate sau făcute publice de Michelin. Astfel, un bucătar nu poate fi niciodată sigur când este evaluat pentru calificarea la o stea.
Cu toate acestea, iată câteva criterii standard necesare pentru a conduce un restaurant cu stele Michelin:
· Calitatea produsului
· Management puternic
· Atenție la detalii
· Raportul calitate-preț
· Adaptabilitate
Restaurante faimoase cu stele Michelin
Când vine vorba de gastronomie rafinată, restaurantele cu stele Michelin sunt cele pe care oricine vrea să le testeze.
De fapt, fiecare restaurant gourmet din întreaga lume aspiră, într-o zi, să-și câștige locul binemeritat în prestigiosul ghid Michelin.
Din punct de vedere culinar, este o onoare și demonstrează că bucătăria și serviciul sunt potrivite pentru cei mai pretențioși cunoscători de mâncare și cele mai rafinate gusturi.
Restaurantele cu cele mai multe stele Michelin în 2023
1 Central - Lima, Peru
2 Azurmendi - Larrabetzu, Spania
3 Atelier Crenn - San Francisco, Statele Unite
4 Le Bernardin - New York, Statele Unite
5 Mirazur - Menton, Franța
6 The Fat Duck - Bray, Regatul Unit
7 Den - Tokyo, Japonia
8 Noma - Copenhaga, Danemarca
9 Robuchon Au Dome - Macau, China
10 Ultraviolet - Shanghai, China
11 Osteria Francescana - Modena, Italia
12 Waku - Ghin Singapore
De ce nu există niciunul în România
În prezent, Michelin operează doar în 30 de țări. Așadar, un restaurant va primi o stea Michelin dacă se află într-una dintre țările din această listă.
Aceste țări sunt:
· Franța
· Japonia
· Spania și Portugalia
· Italia
· SUA
· Germania
· Marea Britanie și Irlanda
· Elveția
· China
· Țările Nordice
· Belgia și Luxemburg
· Singapore
· Taiwan
· Olanda
· Austria
· Slovenia
· Thailanda
· Ungaria
· Canada
· Argentina
· Malaezia
· Polonia
· Croația
· Malta
· Vietnam
· Letonia