Cum ne putem petrece timpul cu cei dragi de sărbători, fără să riscăm să ne infectăm. Strategia „bulei sociale”

Ultima actualizare: 10-11-2020 13:10
bula sociala
Getty

Dat fiind fapul că sărbătorile de iarnă se apropie, iar pandemia de coronavirus încă nu a fost oprită, experții recomandă anumite măsuri, pentru a diminua numărul infecțiilor în această perioadă.

Formarea de „bule sociale”, adică grupuri mici, care petrec timp în interior, ar putea fi cel mai sigur mod de a face acest lucru, transmite Business Insider.

În timp ce părerile sunt împărțite, unii specialiști susțin că riscul infectării scade atunci când aceste grupuri sunt formate dintr-un număr mic de persoane.

„Trebuie să vă amintiți că nu există scenarii cu risc zero și că „bulele” celor mai mulți oameni sunt mai mari decât cred ei că sunt. Va trebui să aveți încredere în persoanele din grupul vostru și în faptul că toată lumea va fi sinceră și deschisă cu privire la orice expunere pe care a avut-o”, a declarat un epidemiolog.

Astfel, mai mulți cercetători au oferit sfaturi cu privire la cum puteți forma astfel de „bule sociale”, fără a vă pune viața în pericol.

1. Asigurați-vă că faceți parte dintr-un grup cu un număr mic de persoane

Dar „bulele” pot fi mai mari dacă toată lumea din interior respectă măsuri riguroase de siguranță, cum ar fi testarea și activitățile externe limitate.

2. Carantină timp de două săptămâni înainte de a lua contact cu persoane din grup

Pentru ca simptomele să se manifeste, trebuie să treacă 14 zile de la contact, astfel că experții au recomandat carantina înainte de a forma un grup, pentru a se asigura că toți membrii sunt sănătoși. În acest timp, întregul grup ar trebui să evite activitățile neesențiale.

3. Țineți ferestrele deschise

Adunările în aer liber sunt, în general, mai sigure decât cele din interior, dar sunt mai puțin fezabile în timpul iernii. Următoarea cea mai bună opțiune, au spus experții, este menținerea camerelor bine ventilate.

4. Purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței sociale

Experții sunt de acord pe scară largă că măștile și distanțarea socială ar trebui să fie aplicate în interiorul unei „bule”.

Ce trebuie să evitați într-un grup - „bulă socială”
 

Unele persoane ar trebui să se ferească de „bulele sociale” din cauza vârstei, profesiei sau condițiilor preexistente. Iată ce nu recomandă experții într-un grup.

1. Evitați contactul cu persoanele vulnerabile

Deoarece bulele prezintă încă un anumit risc, experții nu recomandă formarea acestora cu persoane în vârstă (de obicei cu vârsta peste 60 de ani), femei însărcinate sau persoane cu probleme de sănătate preexistente, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.

2. „Bulele” nu trebuie să includă profesori, studenți sau muncitori

3. Evitați să luați masa în interior

„Dacă mă duc la un restaurant și nu port o mască în timp ce mănânc, chiar dacă sunt la mai mult de doi metri distanță, va exista un anumit risc ca eu să iau virusul de la oamenii din jurul meu”, a spus un expert.

4. Evitați amestecarea „bulelor”

Dacă cele două grupuri nu au persoane infectate, atunci combinarea lor nu reprezintă un risc, însă este de recomandat să nu fie amestecate grupurile.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO