Analiză BBC: Pandemia de coronavirus poate dura mai mulți ani
Pandemia de coronavirus ar putea dura ani de zile, susține James Gallagher, corespondentul specializat pe Sănătate și Știință al BBC.
Închiderea unor mari părți ale societății nu este sustenabilă pe termen lung. Efectele economice și sociale ar fi catastrofale, se arată în analiza BBC.
Țările au nevoie de o ”cale de ieșire” din strategia actuală, pentru a ridica restricțiile și a reveni la stilul de viață normal.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Nicio țară nu are o strategie de ieșire din criză”
”Avem o mare problemă în ceea ce privește găsirea unei strategii de ieșire din criză. Nu este doar situația Marii Britanii. Nicio țară nu are o strategie de ieșire”, a spus profesorul de boli infecțioase și epidemiologie, Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburg.
Potrivit oamenilor de știință, există trei posiblități: vaccinarea, dezvoltarea imunității sau schimarea permanent a stilului de viață.
Primul vaccin experimental împotriva Covid-19 în SUA a fost testat în această săptămână pe oameni, dar cel mai optimist scenariu prevede comercializarea de abia peste 12 sau 18 luni.
”Un vaccin, cea mai bună soluție”
Nici imunizarea unei părți importante a populației nu poate fi realizată în mai puțin de doi ani, susține profesorul Neil Ferguson de la Colegiul Imperial din Londra. Chiar și în acest caz, nu se știe dacă imunizarea va fi de ajuns, pentru că alte tipuri de coronavirus, în afară de Covid-19, revin de mai multe ori în decursul vieții pentru mulți pacienți.
Consilierul britanic pe probleme de sănătate, profesorul Chris Whitty, a precizat că pe termen lung, cea mai bună soluție este găsirea unui vaccin: ”Sperăm să se întâmple cât mai curând posibil. La nivel global, știința va veni cu soluții”.
Spitalele din Londra, pline de pacienți
Între timp, sistemul de sănătate al Marii Britanii este pus la mare încercare. Vineri, Spitalul Nortwick Park din Londra a anunțat că secția de urgențe a fost ocupată de cazurile de coronavirus, iar o parte dintre pacienți au fost redirecționați către alte spitale.
Guvernul a dispus închiderea barurilor, restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor
Guvernul britanic a ordonat vineri închiderea barurilor, restaurantelor, cinematografelor, sălilor de fitness şi teatrelor pe termen nedefinit, înăsprind astfel măsurile de luptă împotriva propagării noului coronavirus, informează AFP şi Reuters.
"Le cerem cafenelelor, barurilor şi restaurantelor să-şi închidă porţile de îndată ce pot să o facă rezonabil şi să nu le mai deschidă mâine", a declarat premierul Boris Johnson în cursul unei conferinţe de presă, adăugând că dă acelaşi consemn "localurilor de noapte, cinematografelor, sălilor de fitness şi centrelor de petrecere a timpului liber".
"Unele persoane ar putea fi tentate să iasă în seara asta din casă, iar eu le spun acestora: 'Vă rog, nu o faceţi!'", a spus Johnson, adăugând că "este trist că, în prezent, pentru moment, cel puţin fizic, trebuie să separăm oamenii" unii de alţii.
Alte 39 de persoane au decedat în Marea Britanie după ce fuseseră testate pozitiv pentru coronavirus, ridicând numărul total al deceselor confirmate în ţară la 167, a informat vineri Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service).