Cum decongelezi corect mâncarea. Fructele înghețate trebuie spălate neapărat
Înainte să consumați fructe și legume ambalate, citiți cu atenție eticheta și spălați-le bine.
Este sfatul specialiștilor europeni în siguranța alimentelor, care au descoperit mai multe nereguli și le-au cerut autorităților de la noi să intensifice controalele.
Dacă nu sunt culese corespunzător, unele fructe pot dezvolta bacterii rezistente și la temperaturi scăzute. La fel se întâmplă și în cazul salatei, de pildă, care ar trebui depozitată în spații reci, imediat după ce este culeasă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Într-o fabrică sunt procesate săptămânal aproape 90 de tone de salată. Pentru magazine şi restaurante de tip fast-food. Pentru a se asigura că produsul este proaspăt şi sănătos în farfurie, fabrica are circuite stricte, iar angajaţii care se ocupă de tăiere şi curăţare, nu au contact cu cei responsabili de spălare şi ambalare.
Nicoleta Scarlat, reprezentant marketing fabrică de salată: „Acesta este cea mai dificilă încăpere a halei de producţie, pentru că produsul este deschis şi cel mai expus. Apa se reîmprospătează în mod constant. Apa este singurul lucru folosit pentru a spăla produsele.”
În acest proces, temperatura trebuie să înceapă de la zero grade, astfel încât produsul să se păstreze înainte de consum. De altfel, procesatorii spun că urmăresc temperatura de pe glob înainte de a prelua marfa.
Nicoleta Scarlat, reprezentant marketing fabrică de salată: „În momentul în care este vară, mergem către regiunile nordice, vorbim de Germania, Ungaria. Pe măsuri ce temperature se răceşte, coborâm înspre regiunile sudice Spania, Nordul Africii.”
Autorităţile europene de siguranţă alimentară cer controale stricte pentru micii producători de legume şi fructe.
Mihai Ponea, director ANSVSA: „Recomandarea a fost ca ANSVSA să intensifice controale în aceste zone ale producătorilor primari, împreuna cu Ministerul Agriculturii.”
Autorităţile europene atrag atenţia inclusiv la culesul fructelor. De multe ori sunt adunate cu mâna, fără mănuşi de protecţie, aşa cum cer normele pentru siguranţă. Astfel, există riscul să dezvolte diferite bacterii.”
Iată, de exemplu, ce conţine apa rezultată de la nişte fructe îngheţate.
- „Nu putem să spunem ce sunt, dar cert este că avem microorganisme, sunt aşa mai latente, asta de aici, astea sunt bucăţi de fruct.”
Tocmai de aceea, specialiştii în chimie alimentară ne spun că trebuie să spălăm inclusiv fructele îngheţate.
Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor a elaborat un ghid în care ne învaţă cum să decongelăm corect produsele înainte de consum.
Fie că sunt căpşuni, affine, zmeură sau mure şi doriţi să le consumaţi în stare crudă, specialiştii ne recomandă să le aşezăm în farfurii separate şi apoi să le decongelăm lent în frigider. Astfel, fructul îşi păstrează formele iniţiale şi proprietăţile. Totuşi înainte să le folosiţi în diferite băuturi sau preparate, nu uitaţi să le spălaţi.
Gabriela Isopencu, profesor Facultatea de Chimie: „Dacă există germeni de Organisme patogene de tipul salmonella sau de tipul coronavirusului sau coli pot, să dea naştere la probleme digestive destul de severe şi atunci trebuie să avem grijă cum le consumăm. Atât apa cât şi solul pot să reprezinte vectori pentru microorganism care pot ajunge pe aceste legume, fructe şi dacă ele nu sunt spălate corespunzător, pot să inducă infecţii gastrice, de regulă, uneori destul de grave.”
Adriana Motoc, medic boli infecțioase: „Microbi care pot produce diaree, sau chiar toxiinfecție alimentară , uneori mai uşoare, dar la persoane mai sensibile putem avea forme severe. Mă refer la copii. La copii sub vârsta de 5 ani, ei pot să facă forme severe de boală.”
Citiţi aşadar cu atenţie etichetele, pentru că unele legume sunt lăsate intenţionat cu pământ în pungă, astfel încât să reziste mai mult.