Cum au sărbătorit rușii lipoveni ziua dinaintea celui mai aspru post din an. Vor să împartă maslenița cu turiștii
Ziua care precede cel mai aspru post din an a fost celebrată cu muzică tradițională și voie bună de rușii lipoveni din Delta Dunării.
Maslenița este sărbătoarea care vestește trecerea de la iarnă la primavară. Dar marchează și ultima zi în care ortodocșii mănâncă produse de origine animală, înainte să înceapă postul Paștelui.
Oamenii Deltei au adus un strop de veselie pe dealurile de langă Cetatea Enisala din județul Tulcea.
Cântece tradiționale și voie bună la poalele cetății Enisala - așa au sărbătorit lipovenii ziua care precede postul Paștelui.
Tânără: ”Foarte frumos! Sunt și eu de origine lipoveană. Este o tradiție care trebuie menținută".
Tânăr: ”Sunt bucuros să mă aflu aici, în această sărbătoare. Sunt multe melodii pe care le cunosc foarte bine".
În această zi rușii lipoveni consumă multe lactate, iar clătitele sunt vedeta gastronomică a serbării.
"Este săptămână a laptelui și a brânzei și desertul favorit sunt clătitele umplute cu brânză. Rușii lipoveni mănâncă toată săptămâna acest desert și pe urmă își încarcă bateriile pentru cea mai năprasnică perioadă din an. Postul negru de 7 săptămâni- postul Paștelui".
Sofia are 14 ani și face parte din ansamblul tradițional din Sarichioi. Este pasionată de tradițiile lipovenești.
Sofia Pavlova, coristă în ansamblul rușilor lipoveni din Sarichioi: "E cea mai fericită zi din tot anul dacă aș putea spune pe lângă Paște, Crăciun, sărbătorile religioase, totul se petrece... vedeți și voi... foarte frumos, cu cântece tradiționale lipovenești".
Cei care sunt responsabili de promovarea Deltei Dunării vor ca această sărbătoare să devină un moment pe care să-l marcheze, an de an, împreună cu turiștii.
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management Delta Dunării: "Maslenița este ziua iertării, este ultima zi înainte de postul Paștelui, iar rușii lipoveni înțeleg să sărbătorească, să-și ceară iertare unii de la alții dacă și au greșit".
În postul Paștelui, creștinii ortodocși se lipsesc de lactate, carne și ouă până la marea sărbătoare a Învierii Domnului, care în acest an are loc pe 2 mai.