Case tradiţionale din Deltă, vândute cu câteva mii de euro. De ce le cumpără orăşenii

Dată publicare: 20-03-2019 19:06
Dată actualizare: 20-03-2019 20:56


Sute de case din Delta Dunării, ajunse în ruină, îşi cauta noi proprietari. Cele mai multe costă în jur de 15 mii de euro şi au curţi generoase.

Ca să convingă şi alţi oameni, să investească în zonă, doi tineri au pornit un proiect în acest sens. Ei vor să reabiliteze locuinţele tradiţionale lipoveneşti numai cu stuf, lemn, şi piatra.

De sute de ani locuitorii Deltei şi-au făcut case mici din chirpici şi piatră, învelite în stuf, cu ferestre vopsite în special în albastru. Păcat însă că acum sunt abandonatele cu sutele ori au fost scoase la vânzare de către proprietari. Cele mai multe au terenuri, în medie de o mie de metri pătraţi.

„Casa este a bunicilor soţiei mele, are în jur de o sută de ani sau chiar un pic mai bine. Se poate restaura şi bănuiesc că e destul de eficient”, spune un localnic. Cere pe casă în jur de 25 de mii de euro.

Casa se afla în satul Sarichioi, la 40 de kilometri de Jurilovca şi are 4 camere.

Vitalie Fenoghen, primarul comunei Sarichioi: "Pe malul lacului se ajunge şi la 35-40 de euro mp, în zonele limitrofe se duce în 10-20 de euro mp, în zona centrală s-a ajuns şi la 50-60. În zona 0, în general, se vând casele bătrâneşti pentru că au murit bătrânii, tinerii ba sunt plecaţi în strainatate''

Daniela şi Marian Şterea au cumpărat o casă din 1893, din dorinţa de a o salva. Acum trebuie să o recondiţioneze. Pe viitor, se gândesc să organizeze cursuri de fotografie aici şi să facă tururi tematice.

Pentru Deltă luptă şi Alex. A luat o casă cu 18 mii de euro dar recunoaşte că investit în ea aproape o sută de mii de euro. Alex şi Marian au pornit împreună proiectul "Lipovenesc" şi spera să îi convingă şi pe alţii să reabiliteze locuinţe în Delta Dunării.

Exteriorul casei trebuie văruit o dată la 5 ani, pentru a se menţine calitatea şi culoarea şi costă 15 lei pe metru pătrat. Proprietarii care nu locuiesc frecvent acolo, angajează localnici care să le păzească imobilele şi îi plătesc cu 1.500 de lei pe lună.


VIDEO PROTVPLUS.RO