Cum au sărbătorit sârbii, rușii și lipovenii Revelionul pe rit vechi


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 10:22
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2020 08:38
Categorie: Stiri Sociale

La două săptămâni după petrecerea de Revelion, în noaptea de luni spre marți a urmat a doua sărbătoare pentru ortodocșii de rit vechi. Pentru sârbi, ruşi sau lipoveni a fost un prilej numai bun de a dansa, cânta şi mânca până în zori.

Mii de pahare s-au spart pentru ca toate ghinioanele să dispară, iar 2020 să fie un an plin de împliniri şi noroc. Sârbii spun că cioburile aduc noroc, iar din acest motiv, de Revelion, sparg pahare pentru a alunga ghinionul.

Numai în Timişoara, comunitatea sârbească numără peste 4.000 de persoane, iar luni seară, mulţi au petrecut noaptea dintre ani în restaurantele din oraş. La miezul nopţii şi-au făcut urări.

Femeie: "Prosperitate, împliniri din toate punctele de vedere, atât pentru mine cât și pentru cei dragi mie, și pentru toată lumea. Este foarte frumos, eu sunt mult mai încântată de Revelionul pe rit vechi, decât cel pe rit actual."

Pentru mulţi dintre ei este a doua petrecere de Revelion, în decurs de două săptămâni.

Bărbat: "Eu sărbătoresc revelionul de două ori, fiindcă fosta mea soție a fost sârboaică, vorbesc sârbește, pregătesc toate sărbătorile sârbești."

Iavor Radovanovic, proprietar restaurant: "Sănătate la toată lumea, la sârbi, la români. Cu sufletele curate să intrăm în noul an, am spart paharele, am spart ghinionul și tot ce era rău în anul care a trecut. Distracția este la maxim, atmosfera superbă, lumea se simte bine!"

În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cei care folosesc vechiul calendar, cel iulian, sărbătoresc intrarea în noul an. Revelionul este sărbătorit de sârbi, ucraineni, lipoveni şi ruşi.

Tags: revelion,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47