Cum au fost păcăliți admiratorii pictorului Modigliani, în cadrul unei expoziții
Poliţia italiană a anunţat identificarea a şase suspecţi în legătură cu expoziţia Modigliani din 2017, când majoritatea tablourilor expuse erau falsuri.
Este vorba despre un artist care ar fi autorul picturilor contrafăcute, doi colecţionari, directorul agenţiei care a organizat expoziţia cu falsuri şi curatorul expoziţiei.
Expoziţia itinerantă a fost prezentată în mai multe locuri înainte să ajungă la Genova, unde legătura cu pictorul născut în Liguria şi apropiată comemorare a unui secol de la moartea sa, în 2020, au făcut să sporească interesul publicului. Dar şi atenţia experţilor în artă.
Fabio Castagna, comandant de carabinieri: Aceste picturi au fost apreciate de sute de mii de vizitatori, la Palazzo Ducale. Au plătit preţul întreg pe bilete ca să vadă tablouri care, în majoritatea lor, nu erau autentice şi nu puteau fi atribuite lui Modigliani şi Kisling.
Expoziţia a fost închisă brusc cu trei zile înainte de data prevăzută, în 2017, după ce experţii au constatat că doar un singur tablou din cele 21 expuse era autentic.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorului au cerut ca vizitatorii înşelaţi să primească înapoi banii care i-au dat pe bilete.
Printre cei şase suspecţi identificaţi de carabinieri se număra artistul care ar fi falsificat picturile, dar şi un colecţionar american care a procurat cele mai multe dintre tablourile contrafăcute
Fabio Castagna, comandant de carabinieri: Unul dintre organizatori a pus la dispoziţie 12 dintre cele 21 de picturi expuse. Două îi aparţineau şi a fost implicat în comerţul cu celelalte 10. Sau, în alte cazuri, tablourile aparţineau unor apropiaţi ai lui.
Acum, procurorii italieni trebuie să stabilească dacă sunt suficiente probe care să susţină acuzarea.
Amedeo Modigliani a murit în sărăcie, dar portretele sale cu chipuri prelungi sunt printre cele mai recunoscute opere de artă de la începutul secolului al 20-lea.