Țara care vrea să impună o taxă pe paharul cu cafea
După modelul taxei pentru pungile de plastic, am putea avea în curând şi o taxă pentru paharele de unică folosinţă în care ne bem cafeaua. Ideea s-a născut în parlamentul britanic.
Un grup de politicieni vrea să impună o taxă pe paharul cu cafea, ceea ce înseamnă că în viitor britanicii vor plăti mai mult pentru licoarea fierbinte savurată pe drum sau luată la pachet.
Tot mai mulţi dintre noi aleg să-şi înceapă ziua cu o cafea luată la pachet, de la cafeneaua din drumul spre muncă. Puţini conştientizează că obiceiul dăunează mediului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Marea Britanie, de pildă, sunt aruncate anual în jur de 2,5 miliarde de pahare de unică folosinţă.
Corespondent Sky News:"Un raport al Parlamentului arată că clienţii sunt induşi în eroare să creadă că ambalajul va fi reciclat. De fapt, interiorul din plastic se separă greu de exteriorul din hârtie şi doar patru companii din Marea Britanie au echipamentul necesar ca să facă asta. Asta înseamnă că 99 la sută din pahare sunt incinerate sau ajung la groapa de gunoi."
Parlamentarii britanici vor să schimbe situaţia şi au propus o taxă de 25 de pence, adică în jur de un leu şi 30 de bani, pentru fiecare pahar de unică folosinţă.
Banii strânşi ar urma să fie folosiţi pentru reciclarea paharelor care, în mod normal, ar fi ajuns la gunoi.
În plus, sunt convinşi iniţiatorii, dacă vor plăti mai mult pentru cafea, britanicii vor începe să renunţe treptat la paharul de unică folosinţă în favoarea propriei căni, aduse de acasă.
Mary Creagh, parlamentar britanic: ”Am văzut că taxa pentru pungile de plastic a dus la o reducere a consumului cu 83 de procente. Credem că această taxă îi va face pe oameni să-şi dea seama că e mai bine să-şi aducă cana de acasă, la fel cum refolosesc sticlele de plastic."
Proprietarii de cafenele de cartier se tem că taxa le va alunga clienţii şi cer guvernului să pună greul pe umerii producătorilor de pahare.
Edwin Harrison, proprietarul unei cafenele: ”Cu toată voinţa din lume nu am avea cum să trecem la pahare sută la sută reciclabile."
Propunerea legislativă cere şi interzicerea paharelor de cafea de unică folosinţă dacă până în 2023 acestea nu sunt reciclate toate.