Consumul de alcool, indicat pentru persoanele de peste 40 de ani. De ce nu este recomandat celor mai tineri

alcool tineri

Nicio cantitate de băuturi alcoolice nu este sănătoasă dacă ai mai puțin de 40 de ani din cauza morților rezultate din cauza alcoolului: accidente, crime, arată un nou studiu.

Dacă ai mai mult de 40 de ani și nu ai probleme de sănătate, atunci mici cantități de alcool ar putea reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a infarctului și a diabetului.

„Acele boli se întâmplă să fie cauzele majore a deceselor pentru o bună parte din populație”, a spus principalul autor, Emmanuela Gakidou, profesor la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Washington.

„Așa că atunci când te uiți la impactul cumulativ asupra sănătății, în special în rândul adulților în vârstă, arată că o cantitate mică este de fapt mai bună decât dacă nu ai bea. Pentru toate celelalte cauze, este dăunător la toate nivelurile de consum”, a explicat aceasta.

Citește și: Rusia a rămas fără cartofi prăjiți și dă vina pe țările ”neprietenoase”: ”Refuză să livreze acest produs”

Citește și
SUA vor să reducă drastic conţinutul de nicotină din ţigări
Cresc accizele la tutun și alcool. De când vei plăti mai mult
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Studiul nu a găsit niciun efect protector pentru boli precum tuberculoză, hipertensiune, fibrilație arterială, boli hepatice, epilepsie, pancreatită și mai multe tipuri de cancer.

„Orientările privind alcoolul, atât cele globale, cât și cele naționale, au subliniat de obicei diferența dintre nivelul de consum al bărbaților în comparație cu cel al femeilor”, a spus Gakidou. „Ceea ce sugerează munca noastră este că orientările globale, orientările naționale și orientările locale ar fi mai eficiente dacă ar pune accentul pe vârstă, spre deosebire de sex”.

Descoperirile subliniază „importanța recomandărilor de alcool care sunt adaptate pentru anumite regiuni și populații. Mai important, nimeni nu ar trebui să bea alcool pentru a obține potențiale beneficii pentru sănătate, iar unele persoane nu ar trebui să bea deloc”, a declarat pentru CNN Amanda Berger, vicepreședinte pentru știință și sănătate pentru grupul comercial Distilled Spirits Council din Statele Unite.

1,34 miliarde de oameni din întreaga lume au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020

Studiul, publicat joi în Lancet, este primul care raportează riscul de alcool în funcție de regiunea geografică globală, vârstă, sex și an, potrivit Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății.

Cercetătorii au analizat date timp de 30 de ani, privind persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 95 de ani din 204 țări și teritorii.

Analiza a estimat că 1,34 miliarde de oameni din întreaga lume au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020. Peste 59% dintre persoanele care au consumat cantități nesigure de alcool aveau între 15 și 39 de ani. Peste două treimi erau bărbați.

Citește și: Munţii Apuseni, incluşi de CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa care merită descoperite în acest an

În fiecare regiune geografică, studiul a constatat: consumul de alcool nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate persoanelor sub 40 de ani, dar crește riscul de rănire, cum ar fi accidente de mașină, sinucideri și omucideri.

Studiul a definit o băutură standard ca fiind 10 grame de alcool pur, care ar putea fi un mic pahar de vin roșu de 100 mililitri, o cutie standard de 355 mililitri, o sticlă de bere (3,5% alcool), sau o doză de 30 de mililitri de băuturi spirtoase cu 40% alcool.

Unii experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la concluziile studiului

Deși au lăudat analiza ca fiind bine realizată, unii experți care nu sunt implicați în cercetare și-au exprimat îngrijorarea cu privire la concluziile studiului.

Statisticile arată că există „de peste 14 ori mai multe decese cauzate de alcool în Regatul Unit în rândul persoanelor cu vârsta între 70-74 de ani decât în ​​rândul celor 20-24 de ani”, a spus Colin Angus, cercetător senior la Sheffield Alcohol Research Group de la Universitatea din Marea Britanie din Sheffield. Datele „contrazic afirmația din acest nou studiu conform căreia ar trebui să ne concentrăm asupra consumului de alcool al grupelor de vârstă mai tânără”, a spus Angus.

Citește și: Primul aeroport din România unde pasagerii nu vor mai fi nevoiți să scoată lichidele și electronicele din bagajul de mână

„Elefantul din cameră cu acest studiu este interpretarea riscului pe baza rezultatelor bolilor cardiovasculare – în special la persoanele în vârstă”, a spus dr. Tony Rao, cercetător la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiință de la King's College, Londra.

„Știm că orice pretinse beneficii pentru sănătate ale alcoolului asupra inimii și circulației sunt echilibrate de riscul crescut de alte afecțiuni precum cancerul, bolile hepatice și tulburările mintale, cum ar fi depresia și demența”, a spus Rao într-un comunicat.

Un studiu publicat în martie a constatat că doar o halbă de bere sau un pahar de vin pe zi poate micșora volumul total al creierului, daunele crescând odată cu creșterea numărului de băuturi zilnice. În medie, oamenii de 50 de ani care au băut o halbă de bere sau un pahar de vin pe zi în ultima lună aveau un creier care părea cu doi ani mai bătrân decât cei care au băut doar jumătate dintr-o bere.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări
Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări

De lună viitoare românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool, iar de la începutul anului viitor vom avea de achitat note de plată mai încărcate la restaurant şi la hotel.

Cresc accizele la tutun și alcool. De când vei plăti mai mult
Cresc accizele la tutun și alcool. De când vei plăti mai mult

Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal. Printre măsuri se află și creșterea accizelor la tutun și alcool de la 1 august.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.