Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări
De lună viitoare românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool, iar de la începutul anului viitor vom avea de achitat note de plată mai încărcate la restaurant şi la hotel.
Ca să strângă peste 10 miliarde de lei în plus la buget, Guvernul a stabilit noi impozite și taxe pentru firmele mici ori pentru cei care lucrează pe cont propriu, dar va acorda reduceri pentru salariații cu venituri modeste. Ministrul finanțelor cere firmelor să-și achite la timp dările ca să nu fie nevoie de măsuri mai dure.
Cu nevoie urgentă de bani în plus la buget, guvernul a decis ca accizele la alcool și tutun să crească de luna următoare. Vom plăti cu 60 de bani mai mult pentru un pachet de țigări, dar și cu 6 bani în plus pe litrul de alcool.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Iar la restaurant, hotel sau la cafenea notele de plată vor fi mai încărcate de anul viitor. TVA în cazul serviciilor oferite de acestea crește de la 5% la 9%. Vom achita mai mult și pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori, incluv pentru bere fără alcool, pentru că TVA crește la 19% pentru aceste produse.
Dan Neagu, chef restaurant: ”O să fie 10 la sută în plus preţul de achiziţie la suc, vă dau un exemplu un suc care conține zahăr. Avem două posibilităţi mai punem noi 10 la sută sau mai pierdem 10 la sută că facem o economie din altceva poate nu mai facem o investiţie”.
Din măsurile care vor fi aplicate de la 1 august, sute de milioane de lei ar trebui să vină din jocurile de noroc, pentru care cresc taxele achitate de operatori. Câștigurile jucătorilor care depășesc suma de 66.750 de lei vor fi impozitate cu 40%.
Schimbări importante pentru angajații din trei domenii
De la anul, apar schimbări importante pentru angajații din trei domenii: construcții, agricultură și industrie alimentară. Doar cei care au salarii de cel mult 10.000 de lei brut, și nu 30.000 de lei ca acum, vor mai fi scutiți de contribuția la sănătate și de impozitul pe venit.
Iar cei care lucrează part-time vor fi taxați cel puțin la nivel de salariu minim. Se înăsprește și taxarea pentru cei cu venituri din chirii.
Andreea Gheorghe, specialist fiscal: ”Veniturile din chirii vor intra în baza de calcul al impozitului pe venit, așadar se va aplica un impozit de 10% pentru întreaga sumă”.
Nicolae Ciucă, Prim-Ministru: ”Am făcut tot ceea ce a depins de noi să eliminăm excepțiile, iar pe de altă parte să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate”.
Pe de altă parte, ministrul finanțelor spune că a fost nevoie de aceste măsuri pentru că se strâng prea puțini bani la buget din taxe și impozite - 27% din PIB.
Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor: ”Avem o conformare de 27% din PIB -venituri fiscale și contribuții. O conformare voluntară crescută raportat la cum arată acum codul fiscal adăugând şi ajustările - ar trebui să ne ducă la 31% - 32% din PIB”.
Noile reguli fiscale ar trebui să aducă bani la buget și pentru a acoperi de la anul reducerile de impozite promise celor cu venituri sub 4500 de lei brut. Tinerii și cei cu copii vor fi avantajați.