Concurs internațional de sumo-roboți, la Cluj-Napoca. Cât costă un luptător de metal
Un concurs internațional inedit, de sumo-roboți, a avut loc sâmbătă în Cluj-Napoca. Jocul, inventat în Japonia, combină luptele de sumo cu tehnologia, iar în ultimii ani a devenit popular și la noi.
În ringul de luptă se bat doi roboți. Cel care reușește să îl scoată pe oponent de pe suprafața de joc, câștigă.
Roboții sunt autonomi, adică se mișcă independent, fără să fie controlați de oameni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru că durează doar câteva secunde și este plină de acțiune, o luptă între doi sumo-roboți este intens urmărită de spectatori.
”Tânără: Foarte interesant, sunt surprinsă ce antrenant e.
Reporter: Ai un favorit?
Tânără: Deocamdată nu, dar vom vedea".
Tânără: ”Este minunat să le vedem în sfârșit live, să nu mai fie doar ceva pe ecran".
Cum decurge o luptă între sumo-roboți
Suprafața de joc este din fier, iar roboții au magneți la bază, ca să aibă stabilitate și să fie greu de doborât.
Roboții sunt autonomi, adică după ce se dă startul ei se mişcă independent, fără niciun ajutor de la oameni. Cu ajutorul senzorilor încorporați, fiecare robot încearcă să detecteze poziția adversarului, ca să îl scoată din ring, introducând lama de la bază sub lama oponentului.
Un sumo-robot poate să coste de la câteva sute de lei până la mii de euro. Timpul de construcție poate ajunge la câteva luni, în timp ce îmbunătățirile se fac permanent.
Teodor Roșca, concurent: ”Mult aluminiu, multă fibră de carbon, mulți magneți și multă muncă. Zece la sută petreci construind varianta inițială, și după aia 90 la sută din timp finisând. În 2016 am ajuns să câștigăm campionatul european de la Viena".
Stelian Sărăcuț, concurent: "Are niște motoare puternice și un procesor, care este creierul. Construcția lui a durat șase luni".
Sumo robotic a apărut în Japona anilor 80
Sumo robotic a apărut la sfârșitul anilor 80 în Japonia, într-o încercare de a îmbina sportul tradițional, sumo, și tehnologia.
Conf. dr. ing. Septimiu Crișan, UTCN Cluj-Napoca: ”Este foarte popular, România este în acest moment locul trei, suntem foarte bucuroși. Japonezii domină totul, pentru că ei au acest sport de peste 20 de ani în meserie. Mulți roboți sunt făcuți din tot ce găsim, dar avem și roboți făcuți din motoare profesionale".
La competiția internațională de la Cluj-Napoca au participat 33 de roboți, printre care foști "campioni" mondiali și europeni.
Echipele participante au avut șansa să câștige premii în valoare totală de zeci de mii de lei. Concursul este la a 10-a ediție.