Concurs de off-road în Bistrița Năsăud: ”Îi dăm blană cât putem”. Cât costă o astfel de pasiune
Peste 150 de pasionați de off-road și-au turat weekend-ul trecut motoarele la concursul din localitatea Căianu Mic, județul Bistrița Năsăud.
Iubitorii de adrenalină au participat cu ATV-uri, motociclete sau mașini pentru a vedea care va fi cel mai bun pilot de off-road la fiecare categorie.
Cu toate că investesc sume considerabile înaintea fiecărei competiții, sportivii spun că sunt interesați mai ales de senzaţiile unui concurs. Dar nici premiile nu sunt de lepădat.
Primii care s-au aliniat la linia de start la concursul de off-road din Căianu Mic au fost posesorii de motociclete. Au participat atât începători, cât și sportivi cu experiență, iar fiecare a sperat la podium. Traseul nu a fost unul foarte dificil, ci mai degrabă unul tehnic.
Ionuț Carhas, participant: „Sper să fie ok, să nu fie căzături, îi dăm blană cât putem. Mi se pare fain, dar acum noroi și pietre. Vedem”.
Marius Stoian, participant: ”În principiu am venit cu gândul să fiu locul 1-5, undeva pe acolo. Acum o să vedem, că experiență nu e așa de multă. E primul an cu motorul. Emoții da, dar nu frică”.
”Alex Trifu, participant: Sunt acolo ceva pietre, o groapă, sunt destul de multe chestii.
Reporter: De ce ai nevoie ca să faci față acelor obstacole?
Alex Trifu: Curaj. În primul rând curaj”.
”Am venit să concurez, să iau locul 1”
Cei peste 150 de participanți au venit din toată țara pentru a se bucura de adrenalina concursului. Cei mai mulți spun că, de fapt, sunt interesați de renumele pe care îl obțin în urma unui astfel de eveniment, dar și de experiența dobândită.
Paul Știr, primar comuna Căianu Mic: „E mai mult din pasiune, din orgoliu, din ambiție. Bineînțeles, vor primi premii, cupe, medalii, diplome fiecare. Avem și anumite premii constând în piese pentru cei care vor fi pe podium”.
Participant: ”Am venit să concurez, să iau locul 1. Bine, și dacă nu iau nimic, să nu ne lovim. Pasiune, premiul, dacă îl iei e pentru tine, dacă nu, e tot bine”.
Înainte de fiecare competiţie, vehiculele trebuie pregătite, iar acest lucru este destul de costisitor.
”Ionuț, participant: Este modificat tot ce ține de motor, caroserie, ax pe spate pentru stabilitate mai bună. Tot ce tine de sașiu e modificat.
Reporter: E costisitor un astfel de ATV?
Ionuț: Foarte costisitor. După fiecare ieșire bag minim 200-300 de euro. Rulmenți, bucșe, capete de bară, schimburi de ulei”.
De pe margine spectatorii s-au bucurat din plin de spectacol.
”Spectator: Am venit să vedem cum e la concurs. E prima dată.
Reporter: Cum vi se pare?
Spectator: Frumos”.
Concursul se află deja la cea de-a doua ediție, prima fiind organizată în 2019.