Conacul lui Duiliu Zamfirescu, lăsat în paragină, va deveni casă memorială. Ce a hotărât familia scriitorului
Conacul în care Duiliu Zamfirescu a scris o parte dintre operele sale va deveni casă memorială, după ce urmașii scriitorului au hotărât să doneze imobilul Consiliului Judeţean Vrancea.
Clădirea, construită acum mai bine de un secol, este într-o stare deplorabilă. Autorităţile promit să facă reabilitarea cu fonduri europene.
Situat pe unul dintre dealurile podgoriei Odobești, conacul a fost construit în jurul anului 1900 de Duiliu Zamfirescu.
Aici, în satul Faraoanele, au fost așternute pe hârtie, printre altele, romanele "Viața la țară" și "Tănase Scatiu".
După ce comuniștii au confiscat domeniul, casa a devenit, pe rând, sediu al Întreprinderii Agricole de Stat, adăpost pentru șeful unei ferme și dormitor pentru zilieri. După retrocedare, a fost lasată în paragină.
Tudor Manole, localnic: "Conacul arată jalnic, este deplorabil pentru că s-a degradat în ăștia 30 de ani fără să se facă nicio reparație deoarece erau ei proprietari în Legea 18 și nu s-au îngrijit să îl repare sau mă rog să îl dea la Ministerul Culturii să-l poată repara".
Autoritățile din Vrancea au tot încercat preluarea domeniului, dar unii dintre moștenitori nu au fost de acord. Într-un final, au hotărât cu toții să-l doneze, cu o condiție: să devină casă memorială.
”Toată lumea e câștigătoare”
Un strănepot al scriitorului a venit special de la Paris pentru a pune la punct actele.
Nicholas Duiliu Zamfirescu, strănepot: "Decât o vânzare mi se pare mult mai elegant, mai frumos și mai adecvat. Toată lumea e câștigătoare, Consiliul Județean Vrancea e câștigătoare că va avea o casă frumoasă Duiliu Zamfirescu, iar noi familia, e foarte clar, vom avea un punct în România pe care nu îl avem azi".
Autoritățile județului promit că, în cel mult 3 ani, turiștii vor putea trece pragul Casei Memoriale Duiliu Zamfirescu.
Cătălin Toma, președinte Consiliul Județean Vrancea: "Ar fi păcat să nu facem toate demersurile pentru a-l introduce într-un circuit".
Vestea a fost primită cu bucurie de săteni.
Viorel Mârza, primar Vârteșcoiu: "Ne-ar avantaja foarte mult nu numai cultural, dar și economic, pentru că vor veni turiști să vadă, vor rămâne aici, mai ales că este o zonă viticolă. Avem anumiți particulari care pot oferi degustări".
Moștenitorii spun că vor dona și cărți, scrisori nepublicate, fotografii și obiecte care au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu și familiei sale. Toate vor fi expuse în viitoarea casă memorială.