Casa memorială a lui Vasile Alecsandri, în stare deplorabilă. Vizitatorii au scris pe pereți

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Casa memorială a poetului Vasile Alecsandri din comună Mirceşti, județul Iaşi, a ajuns într-o stare jalnică. Vizitatorii au scris pe pereți, chiar și pe picturi, iar autoritățile nu fac nimic ca să îndrepte situația.

Iși pasează responsabilitatea în timp ce casa scriitorului se degradează.

Mariana Bejenaru este custodele Casei Memoriale de 27 de ani. Mii de oameni vin în vizită, iar ea nu îi poate urmări pe toți. Unii, certați cu bunul simț, au vrut să lase un semn al trecerii lor. Au scris chiar și pe picturi. Pereții criptei sunt plini și ei de însemnări.

Dar statul se face că nu observă starea deplorabilă în care a ajuns casă memorială a poetului Vasile Alecsandri. Primarul din localitate spune că dreptul de proprietate este în litigiu de mai mulți ani și din această cauza nimeni nu îndrăznește să facă reparații.

Petre Antăluţ - primarul comunei Mirceşti: "Situația este undeva la mijloc. Se aruncă mingea între Consiliul Județean și Academia Română și Muzeul Literaturii Române. Vin se uită și pleacă. Nu s-a îmbunătățit absolut nimic. Ce se vede acolo este neatins din 92-93"

Vasile Alecsandri a locuit aici din 1866 până în 1890 și a scris o parte a operei sale. În casa memorială au fost găzduiți prietenii săi aflați în vizită la Mircești: Ion Ghica, Titu Maiorescu, compozitorul Franz Liszt și rapsodul Barbu Lăutaru. În cripta amenajată în curte au fost înmormântați poetul, soția și părinții lui.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO