Comoara din Caraibe, veche de 300 de ani, descoperită pe fundul mării. Se crede că în ea se află aur, argint și smaralde
Columbia lansează o expediție pentru a explora o epavă spaniolă veche de 300 de ani, plină de comori.
Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice pentru a explora o navă de război spaniolă care s-a scufundat în Caraibe în urmă cu peste 300 de ani și despre care se crede că ar conține artefacte valoroase.
Descoperită în 2015 în apele din largul coastei orașului portuar Cartegena de către guvernul columbian, nava San José mai este cunoscută și sub denumirea de „Sfântul Graal al epavelor".
Se crede că, pe vremuri, vasul transporta aur, argint, smaralde și alte bunuri valoroase din minele din Potosi, Peru.
Se spune că ar fi călătorit din Panama spre Columbia când s-a scufundat cu 600 de persoane la bord, pe 8 iunie 1708, în timpul unei bătălii cu navele britanice în Războiul de Succesiune Spaniolă.
„Prima etapă a expediției se va concentra pe fotografierea navei cu ajutorul unor senzori de la distanță neintruzivi", a declarat Institutul columbian de antropologie și istorie (ICANH), adăugând că rezultatele expediției inițiale ar putea deschide calea pentru explorările ulterioare, care ar include recuperarea materialelor arheologice de pe epavă.
Imaginile vor fi apoi folosite pentru a realiza un inventar al descoperirilor arheologice de pe fundul mării.
ICANH a catalogat situl descoperirii drept o „arie arheologică protejată" la nivel național pentru „a-i păstra valoarea științifică și arheologică", conform CNN.
Cercetătorii spun că intenționează, de asemenea, să folosească o navă subacvatică cu tehnologii de poziționare acustică, precum și un vehicul de operare la distanță cu diverși senzori și instrumente care pot coborî până la adâncimea sitului.
Descoperirea navei San José a fost semnificativă pentru Columbia datorită comorii de artefacte culturale și istorice pe care le conține, dar și a indiciilor pe care le poate oferi despre climatul economic, social și politic al Europei la începutul secolului al XVIII-lea.
Nava a declanșat, de asemenea, o bătălie juridică de mai multe miliarde de dolari.