Colecție de ouă încondeiate, la Palatul Culturii din Iași. Cât este cel mai ieftin
Mai sunt două săptămâni până la Paște și meșterii populari din Moldova au pregătit deja colecția de ouă încondeiate. Vor fi expuse zilele acestea la Iași, în fața Palatului Culturii, la fel ca în ultimele două decenii.
Tot acolo, curioșii pot lua primele lecții de încondeiat ouă. La târg participă meșteri populari din Iași, Neamț, Suceava, Botoșani și Argeș care, timp de două zile, pun la vânzare marfa pregătită pentru sărbătorile pascale. Prețurile pleacă de la 10 lei, în cazul unui ou de găină ornamentat cu motive simple, și pot ajunge la 500 de lei, dacă vorbim de ouă de struț încondeiate.
Ileana Huțopilă, meșter popular: „Acestea sunt ouă cu motive bătrânești, ou de rață, gâscă și struț, calea rătăcită, steaua și frunza de stejar, Celelalte sunt mai noi, eu din ouăle astea am reușit să îmi cresc copiii.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Silvia Cozmîncă, meșter popular: „Le fac fie din bumbac, fie din sfoară de iută. Iar ouăle pe care le așez sunt din colecția personală, acesta este, de exemplu, din Bulgaria”,
La atelierul de încondeiat, cei mici sunt învățați tainele meșteșugului: „Dacă puneți chișița în ceară, desenul o să iasă mai frumos. Cu grijă, să nu vă frigeți”.
Ana Zăbavă, meșter popular: „Cu mare bucurie, pot să vă anunț că avem o cerere imensă. Toți copiii sunt tentați să încerce, și nu doar încearcă, exersează și devin experți. Vrem să promovăm acest meșteșug, fiecare copil să știe aceste lucruri pentru că sunt frumoase”.
Andrei Apreotesei, director Palatul Culturii Iași: „Ce poate fi mai frumos decât să facem un târg prin care să ducem mai departe tradițiile noastre”
Tânără: „În fiecare an venim la târg, ne place să încercăm chestii noi, tradiționale, ar trebui făcute mai des, ne plac foarte mult”.
-Eu am urmărit să văd când o să fie anul acesta. Pentru asta am venit.
-Ce v-ați cumpărat?
-Turtă dulce și ouă, spune altă participantă.
Evenimentul este la a 23-a ediție, iar anul acesta va fi organizat și în alte două localități din județul Iași: la Ruginoasa și Hârlău.